StoryEditorOCM
Svijettajnoviti lobisti

Članstvo u ovoj zagonetnoj EU skupini košta 50 tisuća eura, ima samo troje zaposlenih, a preko nje idu milijarde eura

Piše Vedran Marjanović/JL
8. rujna 2024. - 23:44

Pod "krinkom" think-tank organizacije Eurofi koja "samo" organizira rasprave moćnih biznismena i političara krije se jedna od najvećih lobističkih grupa u Europskoj uniji s budžetom od šest milijuna eura, otkriva portal Politico, prenosi Jutarnji list.

Izvor prihoda Eurofija, prema istome izvoru, su naknade za članarine i pružene usluge klijentima u globalnoj financijskoj industriji među kojima su investicijski fond BlackRock, banka Goldman Sachs i kartičarska kuća American Express. Dok su imena klijenata Eurofija javno dostupna, iznos članarine je poslovna tajna, a Politico raspolaže podatkom da se radi o čak 50 tisuća eura. Članstvo u spomenutoj organizaciji omogućava sudjelovanje na poslovnim susretima i panelima Eurofija koji su zatvoreni za javnost.

- Iako u ovom slučaju nema govora o zlouporabi, situacija izaziva zabrinutost o prirodi lobiranja u EU. Tko plaća, i koliko, i kakvu vrstu utjecaja kupuje svojim novcem? - upozorava Politico, skrećući pozornost na aktivnosti koje Eurofi ima prema dužnosnicima Europske unije. Naime, "tajnovita i neprozirna EU lobistička skupina", kako portal naziva Eurofi, zastupnicima Europskog parlamenta plaća boravke u otmjenim hotelima u kojima se organiziraju "čajanke".

- Visoki članovi Europskog parlamenta s utjecajnim ulogama u financijskom zakonodavstvu otkrili su da je Eurofi platio njihov boravak u luksuznim hotelima i neka njihova putovanja – navodi portal.

lobiranje iza zatvorenih vrata

 Isti izvor otkrio je kako Eurofi ostvaruje za lobističku branšu rekordne prihode, unatoč tome, upozorio je Politico, što organizacija ima samo troje zaposlenika s punim radnim vremenom i nema javno dostupnih računa.

- Njegova glavna operacija uključuje organiziranje ekstravagancije lobiranja iza zatvorenih vrata dvaput godišnje uoči sastanaka ministara financija EU-a koji privlači najviše europske dužnosnike, čelnike središnjih banaka i financijske insajdere – dodaje portal.

Analizirajući moguće "pipke" utjecaja Eurofija, Politico primjećuje kako je utjecaj financijskog sektora u Bruxellesu vidljiv posljednjih godina "s uvođenjem blažih pravila za banke i osiguravatelje nego što su zahtijevali regulatori, te zamjetnim uspjehom u ublažavanju reformi koje bi mogle naštetiti interesima sektora".

image

Investicijski fond BlackRock koristi usluge Eurofija

Afp

- To je jedna od najneprozirnijih skupina kojih se mogu sjetiti – komentirao je za Politico Kenneth Haar, istraživač u neprofitnoj organizaciji Corporate Europe Observatory. Stvarno je čudno imati tako velik proračun sa samo nekoliko ljudi, dodaje Haar.

Eurofijev "modus operandi" razlikuje se od drugih velikih lobija u Bruxellesu, koji šire svoje urede kako bi pokušali utjecati na politiku i pridobiti uho vrhunskih eurokrata. Eurofi, zaključuje Politico, inzistira na tome da ne predstavlja interese financijske industrije, već samo pruža platformu za raspravu.

 imaju više resursa od bankarskih i farmaceutskih lobija

- Ali financijska težina Eurofija uzdiže ga među najveće lobističke organizacije u Bruxellesu, odmah iza tehnoloških divova poput Googlea i Applea, koji su uložili golema sredstva u utjecaj na bruxellesku mašineriju. Ima članstvo od više od 100 financijskih igrača, a proračun mu se povećao za gotovo 50 posto od zadnje dostupne brojke od 3,9 milijuna eura za 2020., čime je jedino Insurance Europe postala veća lobistička skupina za financijsku industriju – ističe portal, napominjući kako Eurofi ima više resursa od velikih bankarskih lobija, moćnog lobija farmaceutske industrije predstavljenog kroz Europsku federaciju farmaceutskih industrija i udruga i poslovne grupe BusinessEurope.

- Eurofi ima vrlo jednostavan pristup državnim službenicima i donositeljima odluka, a kada oni povećaju svoj proračun, dobit će samo još veći pristup - procijenio je Kenneth Haar.

Politico je "zavirio" i u dnevni red rujanske "sesije" Eurofija u Budimpešti i ustanovio kako će u "raspravama" sudjelovati, među ostalima, i guverner Narodne banke Francuske François Villeroy de Galhau, predsjednica Europske investicijske banke Nadia Calviño i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis. Očekuje se dolazak stotina predstavnika financijske industrije, dodaje portal.

image

Na rujanskoj ‘sesiji‘ Eurofija u Budimpešti  sudjelovat će i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis

Afp

Kao jednog od sudionika sesija Eurofija koje su zatvorene za javnost Politico je identificirao i potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskisa.

Brojni financijski lobisti rekli su Politicu da imaju dvojbe oko Eurofija zbog njegovih visokih troškova i privatne organizacije, ali smatraju da bi propustili ako ne bi prisustvovali njegovim konferencijama. Portal je u nekoliko navrata pokušao kontaktirati Eurofi kako bi mogao odgovoriti na pitanja postavljena u pripadajućem članku, uključujući i nedostatak transparentnosti.

- Nekoliko poruka na mail web stranice Eurofija ostalo je bez odgovora. Jean-Marie Andres, viši suradnik Eurofija, koji je odgovorio na poziv na broj naveden u registru transparentnosti, prvo je odgovorio na pitanja, ali je zatim poslao mail u kojem je naveo da nije ovlašten razgovarati s novinarima – navodi Politico.

‘nisu lobisti nego organizatori rasprava‘

Prenoseći glavni tok odgovora koje im je dao Jean-Marie Andres, Politico navodi kako im je Andres poručio da Eurofi ne treba gledati kao lobista, već kao organizatora rasprava. Veći proračun Eurofija sugovornik Politica objasnio je inflacijom i potrebom za unajmljivanje većih dvorana.

- U javnoj objavi Eurofi inzistira na tome da ne zastupa komercijalne interese i da djeluje u perspektivi općeg interesa za poboljšanje cjelokupnog financijskog tržišta. Borci za transparentnost kažu da je to u suprotnosti s činjenicom da ga financiraju goleme financijske tvrtke poput Amazon Web Services i J.P. Morgan, koje plaćaju Eurofiju za privilegiju da mogu stjerati regulatore u kut na svojim konferencijama – komentira portal.

Analizirajući "tajnu uspjeha" Eurofija, Politico napominje kako ga je u Parizu osnovao bivši guverner Narodne banke Francuske Jacques de Larosière i podržao, dodaju, svojim vezama s predsjedavajućima u Vijeću EU koji se izmjenjuju između zemalja svakih šest mjeseci.

- Eurofi predvodi David Wright, bivši britanski dužnosnik EU-a, a operativno ga vodi Francuz Didier Cahen. Konferencije se održavaju u danima uoči sastanka ministara financija u zemlji na čelu Vijeća, što znači da su najviši dužnosnici već u gradu – pojašnjava portal.

Lobisti, regulatori, dužnosnici i diplomati koje je kontaktirao Politico složni su u ocjeni da je konferencija Eurofija dosadna sporedna predstava, prepuna panela samo za muškarce i kontroliranih rasprava, u usporedbi s lobističkim "karuselom" oko konferencije koji se odvija uz ležerne kave i pića.

- Sve se u potpunosti odvija iza zatvorenih vrata. Novinarima je zabranjen pristup, a Politico je izbačen iz predvorja hotela u kojem se prošle jeseni održavala konferencija u Santiagu de Composteli u Španjolskoj – navodi portal  Politico, prenosi Jutarnji list..

image

Javna zasjedanja Eurofija znaju biti dosadna. Bitno je očima nevidljivo

Georges Gobet/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:59