StoryEditor
SvijetDRUGO LICE PANDEMIJE

Cijepljeni Amerikanci zbog strahova i obzira još ne skidaju maske na otvorenome iako im je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti to odobrio

Piše PSD
7. svibnja 2021. - 18:48
I kada se popravi epidemiološka situacija, neki će nastaviti nositi maske na otvorenomeNikša Stipaničev/Cropix

Dok većina pogođenih pandemijom koronavirusa, a to je cijeli svijet, željno iščekuje dan kada će se moći hodati bez maski, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) odobrio da cijepljene osobe na otvorenome mogu hodati bez njih, ljudi nerado skidaju maske.

Kako izvještava Reuters, cijepljeni Amerikanci, kojih je popriličan broj, i dalje nose maske. Dio to nastavlja jer je nošenje maske postalo simbol morala i političkog stava. Kako je to formulirao jedan 35-godišnji ekonomist: "Sada igram tenis bez maske, a nitko me ne poistovjećuje s biračem Donalda Trumpa.

Neki iznose da se bez maske osjećaju golo i da su rizik za imunološki ugrožene. "Nosim masku jer mislim da nisam Superman", rekao je novinarki 57-godišnji Andrew Nussbaum dok je s maskom ispijao kavu na otvorenom.

Treći se osjećaju nezaštićeno i pitaju da li su osobe koje im dolaze u susret zaražene pa se osjećaju nezaštićeno. "Poštujem vaše pravo da nakon uputa CDC-a ne nosite masku na otvorenom, ali ako vidim da dolazite, prelazim ulicu!", rekla je 60-godišnje pravnica.

Neki nastavljaju nositi maske i kao zaštitu od sezonskih alergija, a postoji i strah da su baš oni rijetki slučajevi koji se mogu zaraziti i nakon cijepljenja.

Prestanak obaveza nošenje maski na otvorenom bolje je primljen u ruralnim područjima, manjim i konzervativnim sredinama, gdje su se maske imanje nosile i, za razliku od većih gradova, nije postojao pritisak sredine da ih se nosi.

Zbog niže procijepljenosti, u Hrvatskoj smo još daleko od takve preporuke Zavoda za javno zdravstvo iako je prije dva dana predsjednik Zoran Milanović rekao da cijepljene osobe ne trebaju nositi maske na otvorenom. Ali, kako vidimo, ako ta preporuka i službeno zaživi, hoćemo li s užitkom i bezbrižno skinuti maske? Ili će nas blokirati strahovi, navike i dišpet da baš nosimo masku kada se službeno kaže da ne treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 16:56