stdClass Object ( [id] => 1176563 [title] => Churchill je još 1946. raskrinkao Moskvu, analitičari objašnjavaju zašto je važno da Europa i Amerika danas djeluju kako je on zagovarao: ‘Samo će jedno Putin uvažiti...‘ [alias] => churchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako je svojemu bivšem ratnom savezniku Staljinu poručio kako je "Rusija dobrodošla zauzeti svoje pravo mjesto među velikim nacijama svijeta", legendarni Winston Churchill je 5. ožujka 1946. ovako raskrinkao komunistički totalitarizam:

"Od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa se spustila preko kontinenta. Iza te linije leže prijestolnice drevnih država srednje i istočne Europe. Varšava, Berlin, Prag, Beč, Budimpešta, Beograd, Bukurešt i Sofija. Svi ovi poznati gradovi i stanovništvo oko njih leži u nečemu što moram nazvati sovjetska sfera i podložni su, na ovaj ili onaj način, ne samo sovjetskom utjecaju nego, u mnogim slučajevima, rastućem nadzoru iz Moskve."

Poker i žestica

Ove riječi izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri ušle su u svjetsku povijest.

Duboko svjestan da svojim riječima piše povijest, Churchill nije mogao odoljeti da svijetu ne poruči kako se Drugi svjetski rat dogodio jer nitko nije slušao njegove opomene kako je Hitler vrlo opasan.

"Vidio sam da opasnost dolazi i glasno sam upozoravao svoje zemljake, ali i čitav svijet, ali nitko nije obraćao pozornost."

---

image

Otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill je počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu

AFP
---

Razmatrajući budućnost, Churchill je predložio okupljanje zemalja engleskoga govornog područja oko Amerike i dosljedno poštovanje povelje UN-a, što je trebala omogućiti rješavanje međunarodnih sporova kroz arbitražu i proširenje građanskih sloboda širom svijeta.

Osim političkog iskušenja, Churchill je, usprkos tome što je imao 72 godine i što je bio srčani bolesnik, podlegao hedonističkom iskušenju. Naime, želeći se predstaviti u mačo-svjetlu, on je noć između 4. i 5. ožujka 1946. proveo s američkim predsjednikom Harryjem Trumanom i njegovim savjetnicima igrajući poker i pijući žestice. No pokazalo se da Churchill nije bio dovoljno mačo jer je na kartama izgubio otprilike 3500 dolara u današnjem novcu. I tko zna koliko bi još izgubio da predsjednik Truman svojim savjetnicima nije zabranio "pelješenje" uvaženoga gosta. Osim pristojnosti, u pozadini ove zabrane bila je i Trumanova politička računica jer mu je Churchillov govor poslužio kao politička priprema za provođenje politike obuzdavanja komunizma u Europi.

'Blaćenje časti'

Usprkos kartaškom gubitku, Churchill je, zahvaljujući svom govoru koji se u izvorniku zvao "Snaga mira", stekao globalnu slavu jer je na sažet način predvidio razvoj događaja u drugoj polovini 20. stoljeća. U tom smislu posebno je zanimljiv način na koji je Churchill opisao situaciju na istoku Europe nakon pobjede antifašističke koalicije.

"Sjenka je pala na pozornicu koja je nedavno bila osvijetljena savezničkom pobjedom. Nitko ne zna što sovjetska Rusija i njezina međunarodna komunistička organizacija smjeraju učiniti u skoroj budućnosti i koje su granice, ako ih uopće ima, njihovih prozelitskih političkih težnji."

Ove Churchillove riječi su u svojoj pozadini krile političke tajne europskog antifašizma.

U tom je smislu vrlo zanimljiva američka zamisao, koja je mjesecima ozbiljno cirkulirala u Bijeloj kući, kako poraženoj Njemačkoj treba oduzeti svu industriju i pretvoriti je u potpuno seljačku zemlju. Puno je strašniji bio Staljinov prijedlog na pregovorima u Jalti u veljači 1945. da se strijelja pedeset tisuća njemačkih vojnih časnika i tehničkih eksperata i time spriječi obnova njemačke snage.

Churchill, koji je dobro znao koliko su Staljinove ruke krvave, odmah je poskočio i uzviknuo kako ne može dopustiti "blaćenje svoje osobne časti i blaćenje časti svoje zemlje sudjelovanjem u takvoj zločinačkoj zamisli".

Ove riječi svjedoče kako je Churchill čitavog života bio pobornik liberalno-demokratskog uređenja Europe i njezinih država, nadajući se da će Britansko Carstvo i dalje biti globalna velesila.

Zato ne treba čuditi što je otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu. To je namjeravao napraviti ratnim planom vrlo prikladnog kodnog imena "Operacija nezamislivo".

Telegram Putinu

Naime, Churchill je svojim vojnim savjetnicima dao tajni zadatak da spomenuti plan izvade iz ladice i da provjere njegovu učinkovitost. Prema Churchillovim riječima, ova je plan "Rusiji trebao nametnuti volju Amerike i Britanskog imperija kako bi se postigla poštena pogodba u Poljskoj", gdje su sovjetska vojska i sovjetska tajna policija gazili sve pred sobom, radeći na uspostavi marionetske komunističke vlade. Hipotetski datum za napad na sovjetsku Crvenu armiju bio je 1. srpnja 1945., a Churchill je svojim savjetnicima rekao da računaju na punu potporu britanske i američke javnosti, te na ostatke poražene njemačke vojske i na ostatke njemačkih industrijskih kapaciteta.

Istodobno, Churchill je poslao telegram američkom predsjedniku Harryju Trumanu ističući kako je "duboko zabrinut zbog europske situacije" jer Britanci i Francuzi bez Amerikanaca ne mogu zaustaviti 200 do 300 sovjetskih divizija.

"Željezna zavjesa pala je na ruske borbene linije. Iza te zavjese je izolirana Poljska koju nadziru Staljinove komunističke marionete. Rusi bez problema mogu prodrijeti do obala Sjevernog mora i Atlantskog oceana."

Da bi se to spriječilo, Churchill je Trumanu predložio novi sastanak velike trojice na kojem bi se postigla nagodba s Rusijom prije nego se Amerikanci sasvim povuku iz Europe.

Upozoravajući svoje zemljake na sovjetsku opasnost, Churchill je pred britanski parlamentom tada rekao:

"Nije nemoguće da se strašna tragedija ogromnih razmjera trenutno događa iza željezne zavjese koja Europu dijeli na dva dijela."

'Obrana otoka'

Iako je plan o napadu na, još uvijek popularnog Staljina, i to još korištenjem bivših njemačkih trupa, zaista izgledao nezamisliv, vojni stručnjaci su izvršili Churchillov nalog. Prema njihovim riječima, Britanci i Amerikanci su imali pomorsku i zračnu nadmoć, s tim da su Sovjeti bili potpuno nadmoćni na kopnu jer su imali četiri puta više vojnika i dva puta više tenkova. Zato su Churchillu predložili iznenadni napad 47 britanskih i američkih divizija, čime se, možda, moglo natjerati Sovjete na popuštanje o Poljskoj.

No ova akcija, rekli su, ne bi imala trajan učinak jer saveznici nemaju snage za prodor u Sovjetski Savez, čak i ako bi u akciju poslali 100.000 bivših njemačkih vojnika.

Suočen s ovom slabošću Britanije i Europe, Churchill je pognute glave odustao od napada na Sovjete i vojnim savjetnicima 9. lipnja 1945. rekao da razmotre "kako možemo braniti svoj otok" ako Amerikanci odu i Europu ostave na milost i nemilost Rusima.

Zahvaljujuću Churchillovu govoru u Fultonu to se, ipak, nije dogodilo. Zato ovaj govor i danas ima vrlo realističnu političku težinu za Europu i Europljane.

Naime, dok ruski predsjednik Vladimir Putin, pred očima cijelog svijeta, oružjem pokušava "skrojiti" novu željeznu zavjesu koja bi se mogla protezati od Kalinjingrada na Baltiku do Odese na Crnom moru, zanimljive su Churchillove riječi kako se Rusi "ničemu ne dive toliko kao snazi i ničega nema što manje poštuju od slabosti, posebno vojne slabosti".

---

image

Putin pred očima cijelog svijeta oružjem pokušava 'skrojiti' novu željeznu zavjesu

AFP
---

'Politika obuzdavanja'

Ovu logiku je, nedugo nakon Churchillova govora u Fultonu, prihvatio službeni Washington koji je stvaranjem NATO-a, ali i dugogodišnjom utrkom u naoružanju, uspio obuzdati širenje utjecaja sovjetskoga komunizma u Europi.

Zato danas, ako je vjerovati Churchillu, Europa i Amerika trebaju na uvjerljiv način pokazati jedinstvo i snagu, što će ruski predsjednik Putin uvažiti i nastaviti racionalno pregovarati sa zapadom.

Koliko je ovo istina, svjedoči prestižni časopis Foreign Affairs koji je u svojoj najnovijoj analizi pod nazivom "Povratak politike obuzdavanja" ovako opisao buduću politiku Europe i Amerike:

"Povratak na čvrstu i snažnu politiku obuzdavanja danas je najbolja opcija za zapad. Temeljni cilj je isti kao i prije: obuzdati ruski ekspanzionizam, nanijeti opipljivu štetu ruskom režimu i ohrabriti unutrašnje promjene koje bi vodile do sloma Putina i putinizma."

Bez ovakve politike, koju je prije više od sedam desetljeća javno zagovarao Churchill, ruski predsjednik Putin bi mogao nastaviti crtati nove granice na istoku Europe, što bi moglo značiti da bi sve države od Baltika do Crnog mora mogle ponovno završiti s one strane željezne zavjese.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski mentalni sklop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ruski mentalni sklop 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-02 10:11:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-17 20:08:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-17 20:08:29 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4018 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/02\/21187282.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/02\/21071912.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/02\/21111548.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Shutterstock","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Churchillove rije\u010di, izre\u010dene u malenom sveu\u010dili\u0161nom gradu Fultonu u ameri\u010dkoj saveznoj dr\u017eavi Missouri, u\u0161le su u svjetsku povijest.<\/p>\n","

Otprilike dva tjedna nakon zavr\u0161etka Drugog svjetskog rata Churchill je po\u010deo razmi\u0161ljati o tome kako \u0107e vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu<\/p>\n","

Putin pred o\u010dima cijelog svijeta\u00a0oru\u017ejem poku\u0161ava 'skrojiti' novu \u017eeljeznu zavjesu<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21187282_1920.jpg":"1920x1080","k_21187282_1280.jpg":"1280x1280","k_21187282_1024.jpg":"1024x1024","k_21187282_640.jpg":"640x640","k_21187282_480.jpg":"480x480","k_21187282_340.jpg":"340x340","k_21187282_220.jpg":"220x220","o_21187282_1280.jpg":"1280x852","o_21187282_1024.jpg":"1024x682","o_21187282_640.jpg":"640x426","o_21187282_480.jpg":"480x319","o_21187282_340.jpg":"340x226","o_21187282_220.jpg":"220x146","h_21187282_1280.jpg":"1280x854","h_21187282_1024.jpg":"1024x683","h_21187282_640.jpg":"640x427","h_21187282_480.jpg":"480x320","h_21187282_340.jpg":"340x227","h_21187282_220.jpg":"220x147","pp_21187282_1280.jpg":"1006x1280","pp_21187282_1024.jpg":"805x1024","pp_21187282_640.jpg":"503x640","pp_21187282_480.jpg":"377x480","pp_21187282_340.jpg":"267x340","pp_21187282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21071912_1920.jpg":"1920x1080","k_21071912_1280.jpg":"1280x1280","k_21071912_1024.jpg":"1024x1024","k_21071912_640.jpg":"640x640","k_21071912_480.jpg":"480x480","k_21071912_340.jpg":"340x340","k_21071912_220.jpg":"220x220","o_21071912_1280.jpg":"1280x852","o_21071912_1024.jpg":"1024x682","o_21071912_640.jpg":"640x426","o_21071912_480.jpg":"480x319","o_21071912_340.jpg":"340x226","o_21071912_220.jpg":"220x146","h_21071912_1280.jpg":"1280x854","h_21071912_1024.jpg":"1024x683","h_21071912_640.jpg":"640x427","h_21071912_480.jpg":"480x320","h_21071912_340.jpg":"340x227","h_21071912_220.jpg":"220x147","pp_21071912_1280.jpg":"1006x1280","pp_21071912_1024.jpg":"805x1024","pp_21071912_640.jpg":"503x640","pp_21071912_480.jpg":"377x480","pp_21071912_340.jpg":"267x340","pp_21071912_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x660","hd_21111548_1920.jpg":"1920x1080","k_21111548_1280.jpg":"1280x1280","k_21111548_1024.jpg":"1024x1024","k_21111548_640.jpg":"640x640","k_21111548_480.jpg":"480x480","k_21111548_340.jpg":"340x340","k_21111548_220.jpg":"220x220","o_21111548_1280.jpg":"1280x825","o_21111548_1024.jpg":"1024x660","o_21111548_640.jpg":"640x412","o_21111548_480.jpg":"480x309","o_21111548_340.jpg":"340x219","o_21111548_220.jpg":"220x141","h_21111548_1280.jpg":"1280x854","h_21111548_1024.jpg":"1024x683","h_21111548_640.jpg":"640x427","h_21111548_480.jpg":"480x320","h_21111548_340.jpg":"340x227","h_21111548_220.jpg":"220x147","pp_21111548_1280.jpg":"1006x1280","pp_21111548_1024.jpg":"805x1024","pp_21111548_640.jpg":"503x640","pp_21111548_480.jpg":"377x480","pp_21111548_340.jpg":"267x340","pp_21111548_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38198776 Threads: 3 Questions: 7085834227 Slow queries: 3297649 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608042367 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/churchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti-1176563 [printLink] => /vijesti/svijet/churchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti-1176563?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 511430 [name] => winston churchill [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => winston-churchill [link] => /tag/winston-churchill ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski mentalni sklop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Churchill je još 1946. raskrinkao Moskvu, analitičari objašnjavaju zašto je važno da Europa i Amerika danas djeluju kako je on zagovarao: ‘Samo će jedno Putin uvažiti...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-14-18-15-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/02/21187282.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Churchillove riječi, izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri, ušle su u svjetsku povijest.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/02/21187282.jpg [title] =>

Churchillove riječi, izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri, ušle su u svjetsku povijest.

AFP, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/02/21071912.jpg [title] =>

Otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill je počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/02/21111548.jpg [title] =>

Putin pred očima cijelog svijeta oružjem pokušava 'skrojiti' novu željeznu zavjesu

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako je svojemu bivšem ratnom savezniku Staljinu poručio kako je "Rusija dobrodošla zauzeti svoje pravo mjesto među velikim nacijama svijeta", legendarni Winston Churchill je 5. ožujka 1946. ovako raskrinkao komunistički totalitarizam:

"Od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa se spustila preko kontinenta. Iza te linije leže prijestolnice drevnih država srednje i istočne Europe. Varšava, Berlin, Prag, Beč, Budimpešta, Beograd, Bukurešt i Sofija. Svi ovi poznati gradovi i stanovništvo oko njih leži u nečemu što moram nazvati sovjetska sfera i podložni su, na ovaj ili onaj način, ne samo sovjetskom utjecaju nego, u mnogim slučajevima, rastućem nadzoru iz Moskve."

Poker i žestica

Ove riječi izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri ušle su u svjetsku povijest.

Duboko svjestan da svojim riječima piše povijest, Churchill nije mogao odoljeti da svijetu ne poruči kako se Drugi svjetski rat dogodio jer nitko nije slušao njegove opomene kako je Hitler vrlo opasan.

"Vidio sam da opasnost dolazi i glasno sam upozoravao svoje zemljake, ali i čitav svijet, ali nitko nije obraćao pozornost."

---

image

Otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill je počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu

AFP
---

Razmatrajući budućnost, Churchill je predložio okupljanje zemalja engleskoga govornog područja oko Amerike i dosljedno poštovanje povelje UN-a, što je trebala omogućiti rješavanje međunarodnih sporova kroz arbitražu i proširenje građanskih sloboda širom svijeta.

Osim političkog iskušenja, Churchill je, usprkos tome što je imao 72 godine i što je bio srčani bolesnik, podlegao hedonističkom iskušenju. Naime, želeći se predstaviti u mačo-svjetlu, on je noć između 4. i 5. ožujka 1946. proveo s američkim predsjednikom Harryjem Trumanom i njegovim savjetnicima igrajući poker i pijući žestice. No pokazalo se da Churchill nije bio dovoljno mačo jer je na kartama izgubio otprilike 3500 dolara u današnjem novcu. I tko zna koliko bi još izgubio da predsjednik Truman svojim savjetnicima nije zabranio "pelješenje" uvaženoga gosta. Osim pristojnosti, u pozadini ove zabrane bila je i Trumanova politička računica jer mu je Churchillov govor poslužio kao politička priprema za provođenje politike obuzdavanja komunizma u Europi.

'Blaćenje časti'

Usprkos kartaškom gubitku, Churchill je, zahvaljujući svom govoru koji se u izvorniku zvao "Snaga mira", stekao globalnu slavu jer je na sažet način predvidio razvoj događaja u drugoj polovini 20. stoljeća. U tom smislu posebno je zanimljiv način na koji je Churchill opisao situaciju na istoku Europe nakon pobjede antifašističke koalicije.

"Sjenka je pala na pozornicu koja je nedavno bila osvijetljena savezničkom pobjedom. Nitko ne zna što sovjetska Rusija i njezina međunarodna komunistička organizacija smjeraju učiniti u skoroj budućnosti i koje su granice, ako ih uopće ima, njihovih prozelitskih političkih težnji."

Ove Churchillove riječi su u svojoj pozadini krile političke tajne europskog antifašizma.

U tom je smislu vrlo zanimljiva američka zamisao, koja je mjesecima ozbiljno cirkulirala u Bijeloj kući, kako poraženoj Njemačkoj treba oduzeti svu industriju i pretvoriti je u potpuno seljačku zemlju. Puno je strašniji bio Staljinov prijedlog na pregovorima u Jalti u veljači 1945. da se strijelja pedeset tisuća njemačkih vojnih časnika i tehničkih eksperata i time spriječi obnova njemačke snage.

Churchill, koji je dobro znao koliko su Staljinove ruke krvave, odmah je poskočio i uzviknuo kako ne može dopustiti "blaćenje svoje osobne časti i blaćenje časti svoje zemlje sudjelovanjem u takvoj zločinačkoj zamisli".

Ove riječi svjedoče kako je Churchill čitavog života bio pobornik liberalno-demokratskog uređenja Europe i njezinih država, nadajući se da će Britansko Carstvo i dalje biti globalna velesila.

Zato ne treba čuditi što je otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu. To je namjeravao napraviti ratnim planom vrlo prikladnog kodnog imena "Operacija nezamislivo".

Telegram Putinu

Naime, Churchill je svojim vojnim savjetnicima dao tajni zadatak da spomenuti plan izvade iz ladice i da provjere njegovu učinkovitost. Prema Churchillovim riječima, ova je plan "Rusiji trebao nametnuti volju Amerike i Britanskog imperija kako bi se postigla poštena pogodba u Poljskoj", gdje su sovjetska vojska i sovjetska tajna policija gazili sve pred sobom, radeći na uspostavi marionetske komunističke vlade. Hipotetski datum za napad na sovjetsku Crvenu armiju bio je 1. srpnja 1945., a Churchill je svojim savjetnicima rekao da računaju na punu potporu britanske i američke javnosti, te na ostatke poražene njemačke vojske i na ostatke njemačkih industrijskih kapaciteta.

Istodobno, Churchill je poslao telegram američkom predsjedniku Harryju Trumanu ističući kako je "duboko zabrinut zbog europske situacije" jer Britanci i Francuzi bez Amerikanaca ne mogu zaustaviti 200 do 300 sovjetskih divizija.

"Željezna zavjesa pala je na ruske borbene linije. Iza te zavjese je izolirana Poljska koju nadziru Staljinove komunističke marionete. Rusi bez problema mogu prodrijeti do obala Sjevernog mora i Atlantskog oceana."

Da bi se to spriječilo, Churchill je Trumanu predložio novi sastanak velike trojice na kojem bi se postigla nagodba s Rusijom prije nego se Amerikanci sasvim povuku iz Europe.

Upozoravajući svoje zemljake na sovjetsku opasnost, Churchill je pred britanski parlamentom tada rekao:

"Nije nemoguće da se strašna tragedija ogromnih razmjera trenutno događa iza željezne zavjese koja Europu dijeli na dva dijela."

'Obrana otoka'

Iako je plan o napadu na, još uvijek popularnog Staljina, i to još korištenjem bivših njemačkih trupa, zaista izgledao nezamisliv, vojni stručnjaci su izvršili Churchillov nalog. Prema njihovim riječima, Britanci i Amerikanci su imali pomorsku i zračnu nadmoć, s tim da su Sovjeti bili potpuno nadmoćni na kopnu jer su imali četiri puta više vojnika i dva puta više tenkova. Zato su Churchillu predložili iznenadni napad 47 britanskih i američkih divizija, čime se, možda, moglo natjerati Sovjete na popuštanje o Poljskoj.

No ova akcija, rekli su, ne bi imala trajan učinak jer saveznici nemaju snage za prodor u Sovjetski Savez, čak i ako bi u akciju poslali 100.000 bivših njemačkih vojnika.

Suočen s ovom slabošću Britanije i Europe, Churchill je pognute glave odustao od napada na Sovjete i vojnim savjetnicima 9. lipnja 1945. rekao da razmotre "kako možemo braniti svoj otok" ako Amerikanci odu i Europu ostave na milost i nemilost Rusima.

Zahvaljujuću Churchillovu govoru u Fultonu to se, ipak, nije dogodilo. Zato ovaj govor i danas ima vrlo realističnu političku težinu za Europu i Europljane.

Naime, dok ruski predsjednik Vladimir Putin, pred očima cijelog svijeta, oružjem pokušava "skrojiti" novu željeznu zavjesu koja bi se mogla protezati od Kalinjingrada na Baltiku do Odese na Crnom moru, zanimljive su Churchillove riječi kako se Rusi "ničemu ne dive toliko kao snazi i ničega nema što manje poštuju od slabosti, posebno vojne slabosti".

---

image

Putin pred očima cijelog svijeta oružjem pokušava 'skrojiti' novu željeznu zavjesu

AFP
---

'Politika obuzdavanja'

Ovu logiku je, nedugo nakon Churchillova govora u Fultonu, prihvatio službeni Washington koji je stvaranjem NATO-a, ali i dugogodišnjom utrkom u naoružanju, uspio obuzdati širenje utjecaja sovjetskoga komunizma u Europi.

Zato danas, ako je vjerovati Churchillu, Europa i Amerika trebaju na uvjerljiv način pokazati jedinstvo i snagu, što će ruski predsjednik Putin uvažiti i nastaviti racionalno pregovarati sa zapadom.

Koliko je ovo istina, svjedoči prestižni časopis Foreign Affairs koji je u svojoj najnovijoj analizi pod nazivom "Povratak politike obuzdavanja" ovako opisao buduću politiku Europe i Amerike:

"Povratak na čvrstu i snažnu politiku obuzdavanja danas je najbolja opcija za zapad. Temeljni cilj je isti kao i prije: obuzdati ruski ekspanzionizam, nanijeti opipljivu štetu ruskom režimu i ohrabriti unutrašnje promjene koje bi vodile do sloma Putina i putinizma."

Bez ovakve politike, koju je prije više od sedam desetljeća javno zagovarao Churchill, ruski predsjednik Putin bi mogao nastaviti crtati nove granice na istoku Europe, što bi moglo značiti da bi sve države od Baltika do Crnog mora mogle ponovno završiti s one strane željezne zavjese.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Shutterstock AFP AFP
AFP, Shutterstock

Churchillove riječi, izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri, ušle su u svjetsku povijest.

AFP

Otprilike dva tjedna nakon završetka Drugog svjetskog rata Churchill je počeo razmišljati o tome kako će vojnim udarom zaustaviti prodiranje sovjetskoga komunizma u Europu

AFP

Putin pred očima cijelog svijeta oružjem pokušava 'skrojiti' novu željeznu zavjesu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/churchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti-1176563 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=90a209dafda3857da8f04b08b22b1f9e0a52dce3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Churchill+je+jo%C5%A1+1946.+raskrinkao+Moskvu%2C+analiti%C4%8Dari+obja%C5%A1njavaju+za%C5%A1to+je+va%C5%BEno+da+Europa+i+Amerika+danas+djeluju+kako+je+on+zagovarao%3A+%E2%80%98Samo+%C4%87e+jedno+Putin+uva%C5%BEiti...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fchurchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti-1176563 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fchurchill-je-jos-1946-raskrinkao-moskvu-analiticari-objasnjavaju-zasto-je-vazno-da-europa-i-amerika-danas-djeluju-kako-je-on-zagovarao-samo-ce-jedno-putin-uvaziti-1176563 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruski mentalni sklop [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetruski mentalni sklop

Churchill je još 1946. raskrinkao Moskvu, analitičari objašnjavaju zašto je važno da Europa i Amerika danas djeluju kako je on zagovarao: ‘Samo će jedno Putin uvažiti...‘

Piše Tihomir Rajčić
17. ožujka 2022. - 21:08
Churchillove riječi, izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj saveznoj državi Missouri, ušle su u svjetsku povijest.AFP, Shutterstock

Iako je svojemu bivšem ratnom savezniku Staljinu poručio kako je "Rusija dobrodošla zauzeti svoje pravo mjesto među velikim nacijama svijeta", legendarni Winston Churchill je 5. ožujka 1946. ovako raskrinkao komunistički totalitarizam:

"Od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranu, željezna zavjesa se spustila preko kontinenta. Iza te linije leže prijestolnice drevnih država srednje i istočne Europe. Varšava, Berlin, Prag, Beč, Budimpešta, Beograd, Bukurešt i Sofija. Svi ovi poznati gradovi i stanovništvo oko njih leži u nečemu što moram nazvati sovjetska sfera i podložni su, na ovaj ili onaj način, ne samo sovjetskom utjecaju nego, u mnogim slučajevima, rastućem nadzoru iz Moskve."

Poker i žestica

Ove riječi izrečene u malenom sveučilišnom gradu Fultonu u američkoj s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 16:18