StoryEditor
Svijetrado viđen gost

Često je na Jadranu i vlasnik je jedne od najvećih jahti na svijetu: otkriveno tko je misteriozni šeik koji nam je donirao 11,5 tona medicinske opreme

Piše D.K.
20. ožujka 2020. - 19:13

Hrvatska Vlada je zahvaljujući donaciji 11,5 tona medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata danas otkazala posao nabave zaštitnih maski vrijedan 19 milijuna kuna, koji je već bio dogovoren s nedavno osnovanom pulskom tvrtkom.

Iznenadnu donaciju maski i druge opreme Hrvatskoj je uputio bogati šeik iz Abu Dhabija koji je htio ostati anoniman, pojasnili su državni dužnosnici. Naše su vlasti s njime uspostavile kontakt još prije mjesec i pol, a do realizacije dogovora je došlo danas. 

Premda svi taje o kojem se anonimnom arapskom šeiku radi, u medijske je krugove procurila vijest kako je riječ o 58-godišnjem princu Hamdanu bin Zayedu Al Nahyanu.

On je jedan od najutjecajnijih ljudi u svojoj zemlji, četvrti je sin osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata, bivši ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera. Predsjednik je uprave Crvenog polumjeseca, karitativne udruge alternativne Crvenome križu, što objašnjava i logiku izdašne donacije Hrvatskoj.  

Šeik je redovan ljetni gost u najpoznatijim jadranskim destinacijama. Vlasnik je jedne od najvećih jahti na svijetu, imena Yas, dužine 141 metar i kapaciteta većeg od 60 osoba. Ima heliodrom, bazen, spa centar i vrhunski audio-vizuelni sistem za zabavu.

Zadnjih godina se plovilo često moglo vidjeti u našem akvatoriju od Splita do Dubrovnika, a posebnu pažnju hrvatskih medija jahta je zadobila u lipnju prošle godine kad je društvo s nje proizvelo mini skandal u dubrovačkom Culture Clubu Revelin, odbivši platiti račun vesele večeri od punih 50 tisuća eura.

Mada to nikad nije službeno obznanjeno iz ekskluzivnog dubrovačkog kluba, tu neugodnost je navodno prouzročio sin šeika Hamdana Bin Zayeda, Mohammed, sa svojim povećim društvom. Šeikov junior je navodno odbio platiti dio računa koji se odnosio na pića hostesa koje je jedan član njegove družine obilno častio cijelu noć najskupljim šampanjcem.

U priču su se bili umiješali zaštitari, a potom i policija, te je jedan mlađi muškarac bio i priveden, no nesporazum je kasnije tiho razriješen, a račun podmiren. Šeikov sin Mohammed je također prijestolonasljednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, te zamjenik vrhovnog zapovjednika tamošnjih Oružanih snaga.

Možda je i elegantno razrješenje ljetne pustopašnosti društva šeikova sina prošloga ljeta u Dubrovniku sad pridonijelo njegovoj humanosti i galantnosti prema Hrvatskoj u jeku opasne epidemije?

Bogatstvo Hamdana bin Zayeda Al Nahyana procjenjuje se, inače, na preko 150 milijardi dolara, dok je njegov sin sam navodno „težak“ više od 30 milijardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. srpanj 2021 13:55