StoryEditor
Svijet'zvat ću plenkovića'

Cerar: Presuda je obvezujuća; Amerikanci: Nećemo se miješati

Piše PSD.
29. lipnja 2017. - 19:37
Miro_Cerar1

Slovenski premijer Miro Cerara obratio se se javnosti u Ljubljani nakon današnje odluke Arbitražnog suda o granici Hrvatske i Slovenije.

 - Presuda Arbitražnog suda je konačna i pravno obvezujuća za Hrvatsku i Slovenija. Oduku Arbitražnog suda treba poštovati - kazao je Cerar na konferenciji za medije, prenosi Večernji list.

- Arbitražni sud je prošle godine utvrdio da sporazum još uvijek vrijedi - kazao je Cerar objašnjavajući zašto smatra da odluka vrijedi i za Hrvatsku i Sloveniju. 

- Pozvat ćemo Hrvatsku na zajedničku implementaciju. Još danas ću nazvati Plenkovića i pozvati ga na implementaciju. Očekujem da će se Hrvatska odazvati i da ćemo se moći dogovoriti zajedničke korake uz implementaciju - rekao je Cerar o izvršenju sporazuma te dodao kako Slovenija neće učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država i državljana.

 - U sljedećim danima ćemo detaljnije objasniti što donosi presuda suda. Kao predsjednik Vlade ću nastojati da nađemo zajednički jezik s predstavnicima Hrvatske - rekao je Cerar. 

Amerikanci: Nećemo se miješati

Sjedinjene Države neće zauzeti ničiju stranu u graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije i smatraju da je na dvjema vladama da riješe to bilateralno pitanje, priopćilo je u četvrtak američko veleposlanstvo u Zagrebu nakon što predsjednik Arbitražnog suda pročitao odluku u tom predmetu, koju službeni Zagreb zbog "teške povrede arbitražnog postupka" neće priznati. 

"Jasno smo rekli i Sloveniji i Hrvatskoj da mi nećemo zauzimati strane u tom sporu", stoji u priopćenju

Ističe se da je na "vladama dviju zemlja članica EU-a i saveznica u NATO-u da riješe to bilateralno pitanje". 

"Uvjereni smo da to mogu učiniti. Pozivamo obje strane da ubrzano rade na postizanju rješenja", stoji u priopćenju.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:24