StoryEditorOCM
Svijetisključene elektrane

Čelnik Energoatoma: Rusija riskira izazivanje nuklearne i radioaktivne katastrofe. Ovo se dogodlio prvi put u 40 godina

Piše Hina
24. studenog 2022. - 14:57

Rusija riskira izazivanje "nuklearne i radioaktivne katastrofe" pokretanjem napada u kojima su sve ukrajinske nuklearne elektrane isključene iz električne mreže prvi put u 40 godina, rekao je u četvrtak ukrajinski šef za nuklearnu energiju.

Ukrajinski dužnosnici rekli su u srijedu da su tri nuklearne elektrane na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga isključene nakon posljednjeg vala ruskih raketnih napada na ukrajinska energetska postrojenja.

Petro Kotin, čelnik državne nuklearne tvrtke Energoatom, rekao je da je golema nuklearna elektrana u regiji Zaporižji u južnoj Ukrajini, koja nije u pogonu od rujna, također isključena iz mreže u srijedu i postala ovisna o pomoćnim dizelskim generatorima.

Dodao je da je elektrana Zaporižja, koju su okupirale ruske snage ubrzo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije devet mjeseci, ponovno bila priključena na mrežu do četvrtka ujutro i da su pomoćni generatori isključeni.

"Postoji realna opasnost od nuklearne i radijacijske katastrofe izazvane gađanjem cijelog teritorija Ukrajine ruskim krstarećim i balističkim projektilima, te golema opasnost od oštećenja nuklearnih postrojenja", istaknuo je u pisanoj izjavi.

"Rusija mora odgovarati za ovaj sramotni zločin", rekao je.

Obje strane okrivljuju drugu za granatiranje kompleksa elektrane u Zaporižji.

Ministar energetike German Galuščenko rekao je da se očekuje da će se nuklearne elektrane Rivne, Pivdenoukrainsk i Hmelnitski ponovno pokrenuti do četvrtka navečer nakon što su tamošnje jedinice isključene u srijedu zbog ruskih napada.

Ukrajinski dužnosnici više su puta upozoravali na novu nuklearnu katastrofu u zemlji koja je 1986. pretrpjela najveću svjetsku nuklearnu nesreću u nuklearnoj elektrani Černobilu, koja više ne radi.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 07:45