StoryEditor
Svijetširenje virusa

Čelnici zemalja u razvoju iskoristili Skupštinu UN-a da prozovu bogate zemlje za gomilanje cjepiva: ‘Ovakva distribucija je bestidna‘

Piše HINA
22. rujna 2021. - 22:07

Čelnici zemalja u razvoju upozorili su na Općoj skupštini UN-a da gomilanje cjepiva protiv covida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa SARS-Cov-2 te da zaraza ponovno uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a glavni tajnik UN-a je nejednaku distribuciju cjepiva protiv covida-19 nazvao "bestidnom".

"Bogate zemlje gomilaju cjepivo, dok siromašne zemlje cjepivo dobivaju na kapaljku", kazao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

"Sada već govore i o dodatnom docjepljivanju, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmili situaciju. Ovo je šokantno za nevjerovati i mora se nazvati pravim imenom - sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna", poručio je Duterte.

Oko 35 posto ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 posto iz Europe i Sjeverne Amerike.

U međuvremenu, procijepljenost u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Kongo je manja od jedan posto.

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom cjepiva, s oko 900 milijuna Afrikanaca koji tek trebaju primiti cjepivo da bi taj kontinent dosegao procijepljenost od 70 posto.

SAD je u srijedu obećao dodatnih 500 milijuna doza cjepiva za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza cjepiva za ostatak svijeta do kraja godine.
 

item - id = 1129358
related id = 0 -> 1137933
related id = 1 -> 1137817
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2021 09:29