StoryEditorOCM
SvijetŠPANJOLSKA

Čeka li ovo i Hrvatsku? Zbog ekstremnih suša grad od 6 milijuna ljudi, i s masama turista, uvodi drastičnu štednju vode!

Piše VIJESTI SD
1. veljače 2024. - 19:59
Akumulacijsko jezero Sau u Kataloniji na svom je povijesnom minimumu, sa svega 5% svog kapacitetaMarc Asensio/Nurphoto Via Afp

Pranje automobila ili zalijevanje vrta moglo bi dovesti do novčanih kazni u Španjolskoj. Ako bi građanin Barcelone počinio ozbiljan "prekršaj s vodom", mogao bi biti kažnjen s do 3000 eura. Katalonske vlasti proglasile su "predizvanredno stanje" u studenom prošle godine, piše Euronews, a prenosi N1.

“Naše rezerve su ispod 16 posto. Situacija je kritična u Barceloni i oko Girone, stoga moramo poduzeti snažnije mjere”, rekla je dužnosnica katalonske vlade Laura Vilagrà.

Nedostatak kiše u regiji koji traje gotovo 40 mjeseci pogoršao je situaciju.

Na što se odnose ograničenja u korištenju vode u Španjolskoj?

Plan koji su izradile vlasti podijeljen je u tri faze, a varirat će ovisno o trajanju suše.

U prvoj fazi potrošnja vode bit će ograničena na 200 litara po osobi dnevno; u drugoj fazi past će na 180 litara, a u najtežoj fazi do 160 litara. Prema posljednjim podacima Nacionalnog instituta za statistiku, Španjolci u prosjeku troše 133 litre vode dnevno, piše Euronews.

Vlasti također planiraju smanjiti pritisak vode. Međutim, grad Barcelona ne očekuje da će ova mjera biti primijenjena u kućanstvima do srpnja u najgorem slučaju.

Mogle bi se nametnuti novčane kazne lokalnim vijećima kako bi ih se prisililo da pomnije prate potrošnju vode.

Samo ovaj tjedan, dok je cijeli grad Esponellá u Gironi pokušavao sačuvati svaku kap vode, pokazalo se da jedan od njegovih građana troši pet milijuna litara vode godišnje.

Katalonska agencija za vodu poslala je gradu upozorenje da premašuje prosječnu potrošnju vode po stanovniku. Gradsko vijeće zatim je zatražilo od agencije da im pošalje popis stanovnika koji su najviše koristili vodu.

Prema izjavama vlasti za lokalne medije, taj se građanin sada suočava s kaznom od 3000 eura, a razmatraju i mogućnost prekidanja njegove veze s mrežom.

Područje zahvaćeno izvanrednim mjerama suše proteže se od sjeverne Katalonije do francuske granice.

Poljoprivreda i industrija također će se suočiti s rezovima. Regionalna deklaracija o izvanrednom stanju ima cilj smanjiti količinu vode za navodnjavanje usjeva za 80 posto, za stoku za 50 posto i za industriju za 25 posto.

‘Dramatične projekcije klimatskih promjena‘

Stručnjaci kažu da klimatske promjene uzrokuju sušu, pri čemu se očekuje da će se cijela mediteranska regija, što uključuje Hrvatsku, u nadolazećim godinama zagrijavati brže od mnogih drugih dijelova svijeta, prenosi tportal.

“Suše su prirodne u mediteranskom klimatskom obrascu. Ono što je vrlo dramatično su projekcije klimatskih promjena. Ono što vidimo je povećanje intenziteta i učestalosti suša”, kaže Annelies Broekman, stručnjakinja za upravljanje vodama u Barceloni.

Katalonija je do sada uspjela izbjeći drakonska ograničenja uglavnom zahvaljujući sustavima za desalinizaciju i recikliranje vode, a oni sada čine 55 posto ukupne potrošnje vode u regiji. Španjolske vlasti troše milijune eura na proširenje ili izgradnju novih postrojenja za desalinizaciju duž obalnih područja koja najviše pate od suše.

Međutim i Katalonija i južna španjolska regija Andaluzija spremaju se ovog ljeta uvoziti vodu brodom ako to bude potrebno, što je skupa opcija, za koju dužnosnici priznaju i da bi imala ograničen učinak, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 08:52