StoryEditorOCM
Svijetnema milosti

Čečenski vojnik koji je bio zarobljen, javno se ispričao diktatoru Ramzanu Kadirovu koji ga je brutalno ponizio

Piše Vijesti Sd
9. svibnja 2023. - 20:00

Sve je moguće u Čečeniji pa i to da se borac čečenske pukovnije "Sjever-Ahmat", Tamirlan Khamidov, koji se nakon ukrajinskog zarobljeništva vratio u Rusiju, javno ispričao predsjedniku države Ramzanu Kadirovu i Čečenima koji se bore u Ukrajini zbog toga što su ga Ukrajinci zarobili. 

Videozapis na kojem je snimljen njegov govor objavljen je na Kadirovljevom službenom Telegram kanalu. Kao što je poznato Čečenski vođa prije nekoliko se tjedana odbio susresti se sa svojim vojnicima koji su bili zarobljeni u Ukrajini, a potom razmijenjeni rekavši kako "čečenski vojnik ne bi trebao imati razloga biti zarobljen".

U isprici vođi, vojnik Khamidov, šefa Čečenije naziva "ocem naroda“ te navodi kako se predaja ne može opravdati nedostatkom streljiva i obećava mu da će se vratiti na front. Khamidov također naglašava spremnost ostalih koji su bili zarobljeni da polože svoje živote i da se  vrate u rat.

Osim Khamidova, sredinom travnja u Grozni su se iz zatočeništva vratila još četvorica Kadirovaca. Oni su zarobljeni 14. prosinca 2022., a prilikom njihove razmjene predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov istaknuo je da su "postavili primjer hrabrosti i odanosti domovini". No Kadirov ih je prozvao za kukavičluk.

image
Mikhail Klimentyev/Afp

"Izgovori mogu biti različiti, ali kako god, ratnik mora dokazati da nije imao drugog izbora. To morate dokazati povratkom na liniju fronta. Zato se nisam sastao sa njima. Ovo je pitanje časti ne samo za svakog borca već i za cijelu jedinicu i puk u kojem borci služe. Neka dokažu da nisu izbjegli borbu, da se nisu bojali susreta s neprijateljem i da nisu tražili priliku da polože oružje", kazao je tada Kadirov.

Objasnio je kako su sat vremena prije uhićenja javili putem radio veze da im ponestaje municije. „Međutim, svaki ratnik ne smije samo nasumično pucati već voditi računa o svakom metku i svakom metru, poručio je čečenski lider.

image
Alexey Nikolsky/Afp

Kadirov i šef Wagnera Jevgenij Prigožina igraju dupli pas zadnjih nekoliko dana oko Bahmuta ucjenjujući ruski vojni vrh, prije svega generala Valerija Gerasimova, koji vodi ruske vojne snage. S jedne strane, Prigožin stalno prijeti da će povući svoje plaćenike iz Bahmuta zbog nedostatka streljiva, a onda se u igru uključuje i Kadirov obećanjima da će poslati svoje borce u pomoć, što znači da ih mora povući s neke druge pozicije.

 Prigožin je i danas  optužio vojnike regularne ruske vojske da su pobjegli sa svojih položaja u Bahmutu i po tko zna koji put kritizirao državni vrh da nije sposoban braniti Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:54