StoryEditor

CASTROVE REFORME Strah od promjena na Kubi

Piše PSD.
10. siječnja 2011. - 17:18
Predsjednik Raoul Castro smijenio je krajem tjedna ministra gradnje zbog "pogrešaka počinjenih na poslu". S položaja ministra informiranja otišao je i veteran kubanske revolucije Ramiro Valdes koji se s Fidelom Castrom rame uz rame bio borio 1953. u napadu na vojarnu Moncada.

Otkako je preuzeo vlast od svog oboljelog brata Fidela, Raoul Castro je u kubanskom kabinetu proveo 30 promjena. On najavljuje dalekosežne reforme i kaže da želi privući strane investitore te smanjiti vladin utjecaj na tržište.

Reforme kojima bi trebale biti ukinute vladine subvencije te ustanovljen porezni sustav, predstavljaju dramatičnu promjenu u gospodarskom modelu koji je već za dva desetljeća nadživio Sovjetski Savez. O ovim idejama kubanska Komunistička partija će raspravljati na Kongresu u travnju ove godine, po prvi put sazvanom od 1997.

Brojni se Kubanci pribojavaju što bi im te promjene mogle donijeti. Leticia Albert je bolničaraka u jednom staračkom domu u glavnom gradu Havani i zarađuje tek toliko da joj obitelj ima od čega živjeti. Iako se žali na nisku plaću, 20 dolara mjesečno, četrdesetogodišnja Leticia još više brine da ne izgubi posao kojeg je dobila tek prije četiri godine. Ona očekuje da će vlada prvo otpuštati one s manje radnog staža.

Pet njezinih kolegica je dobilo otkaz prije nekoliko mjeseci kad je starčki dom u kojem radi po prvi put počeo s otpuštanjima. Brige su se ozbiljno pojavile u listopadu kad je Predsjednik Raoul Castro najavio niz reformi.

Ključna točka reformi bilo bi ukidanje više od milijun radnih mjesta u sljedeće tri godine, što je 20 posto ukupne kubanske radne snage. Prva veća planska ukidanja tzv. "napuhanih radnih mjesa", koja isisavaju državni proračun, započela su prošlog tjedna u šećernoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu, zdravstvu i turističkom sektoru, priopćio je Salvador Valdez iz jedinog kubanskog radničkog sindikata CTC.

Rolando Garrido, 34, radi kao vratar u jednoj kavani. On od 1995. ima diplomu agronoma i stoga je nešto više optimističan kad se radi o traženju novog posla. "Ima na tisuće nezaposlenih, ali ja se lako prilagođavam jer mogu raditi bilo gdje. U najgorem slučaju, uvijek se mogu vratiti poljoprivredi.

Predsjednik Castro je najavio značajan rast privatnog sektora, a vlada planira izdati oko 180 dozvola za manja i srednaj poduzeća. Ako sve bude išlo kako je planirala kubanska vlada, do 2015. bi 50 posto od 5 milijuna kubanskih radnika trebalo biti prebačeno iz državnog u privatni sektor. Trenutačno u privatnom sektoru radi 824.000 ljudi.

deutsche welle
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 22:25