StoryEditor
SvijetPOLITOLOG BRANKO CARATAN TVRDI DA SE GRČKI PREMIJER kocka s opstankom eura:

Caratan: Papandreou će odustati od referenduma

Piše PSD.
3. studenog 2011. - 12:28

Narod mora odlučiti o svom europskom putu - kazao je grčki premijer Jorgos Papandreou, a njegov poziv na referendum o otpisivanju dijela duga i paketu mjera štednje izazvao je pravu lavinu reakcija kako u njegovoj zemlji, tako i u Europskoj uniji, Sjedinjenim Državama, Svjetskoj banci...

Neočekivano priklanjanje referendumu protreslo je burzu i ponovno se ozbiljno govori o bankrotu Grčke te raspadu eurozone, u kojoj Grčka odavni nije jedina “slaba” točka (tu su i problemi u Portugalu, Italiji, Španjolskoj...).

Grčka agencija ANA navodi kako šest članova vladajuće stranke Pasok traže ostavku premijera Papandreoua jer je “zemlji hitno potrebna politički legitimna vlada i plan za nacionalni oporavak”.

Najava kontroverznog referenduma iznenadila je, čini se, i bliske suradnike Papandreoua, poput grčkog ministra financija Venizelosa, a od šoka se, vjerojatno, još oporavljaju lideri Francuske i Njemačke, Nicolas Sarkozy i Angela Merkel, koji mjesecima traže najbolja rješenja za kresanje grčkih dugova.

Iako je sve izgledalo spremno za današnji summit G 20, odluka grčkog premijera uzdrmala je najavljenu strategiju, pa su Merkel i Sarkozy istaknuli kako su “odlučni u tome da se primjeni plan za spašavanje Grčke”, a Papandreoua su pozvali na hitne razgovore u Cannes.

Iz Bruxellesa je poručeno kako se od Grčke očekuje poštivanje dogovorenih obveza. Odluku Papandreoua o provođenju referenduma i Bijela kuća je ocijenila “šokantnom”, uz napomenu kako Europa mora što prije realizirati plan koji je 27. listopada dogovoren u Bruxellesu.

Čelnik Svjetske banke Robert Zoellick izjavio je kako je odluka grčkog premijera zapravo kockanje koje će na financijskom tržištu samo povećati osjećaj neizvjesnosti, prenosi AP.

- Odluka grčkog premijera znači da se on boji reakcije grčke javnosti ako bi Vlada samostalno donijela odluku o prihvaćanju aranžmana koji je Grčkoj ponuđen za saniranje financijskih problema - komentira dr. Branko Caratan, predsjednik Hrvatskoga politološkog društva.

Poznati politolog ističe kako “za Europsku uniju odluka o referendumu, čiji će ishod sigurno biti odbijanje, znači suočavanje s bankrotom Grčke i s negativnim domino efektom za sudbinu eurozone i same EU”.

- Moglo bi se pretpostaviti da će Europska unija i prije svega Njemačka i Francuska upravo zato izvršiti jak pritisak na premijera Papandreoua da promijeni svoju odluku. Ukoliko se to ne dogodi onda, naravno, postoje i konzekvence koje se mogu odraziti na ekonomsku i financijsku situaciju u Europskoj uniji i u krajnojoj liniji posljedice mogu zahvatiti i Hrvatsku. Pretpostavljam da će pritisak na premijera Papandreo završiti s promjenom njegovoga stava - zaključio je dr. Caratan.

lola wright

Opasno podilaženje

Neki mediji navode kako bi grčkom premijeru moglo razbiti o glavu priklanjanje referendumu i tu odluku nazivaju “smrtnom presudom”. Grci baš nemaju iskustva s referendumima. Posljednji referendum održan je 1974. godine, o ukidanju monarhije nakon pada vojne diktature.

Derado: Loše!

Europski paket pomoći predviđa otpisivanje polovice grčkog duga, ali uz provođenje strogih mjera štednje u javnom sektoru. Bez ovakvog oblika pomoći Grčka će ostati bez financijske potpore, a mjere štednje će trebati provesti. Odgoda sređivanja stanja u javnom sektoru samo će produžiti teško stanje u kojemu se Grčka nalazi - komentira ekonomist dr. Dražen Derado.

V. O.

Ankete: 60 posto protiv

Šefovi država i vlada eurozone prošlog četvrtka donijeli su odluku o restrukturiranju dugova i daljnjoj pomoći Grčkoj. Banke trebaju otpisati Grčkoj 50 posto duga, tj. oko 100 milijardi eura. Ankete pokazuju da oko 60 posto Grka taj sporazum smatra štetnim.

Grubiša: Ugrožen euro

Referendum nije ništa drugo doli suicidalni plan grčkog premijera. Posljedice bi mogle biti velike. Paradoskalno je to što je EU u grčkom slučaju djelovala prilično brzo i efikasno te bi sada odustajanje od mjera značilo samo daljnju propast za Grčku. Jer, što bi se tada dogodilo? Dakle, Grčka odbija pomoć, i izlazi iz monetarne unije. Nastaje šok, i druge zemlje žele isto, budući da se narušio kredibilitet eurozone. U Grčkoj pada vlada kojoj preostaje tek proglasiti bankrot te doći pod stanje prisilne uprave. Postavlja se i pitanje otpisa dugova jer će sada vjerovnici tražiti poništenje. Na kraju ovog scenarija euro biva ozbiljno poljuljan - prognozira politolog dr. Damir Grubiša.

V. OZRETIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2022 22:28