StoryEditorOCM
Svijettraže azil

Čak 36 grčkih nevladinih organizacija pozvalo papu Franu na sastanak kako bi ga obavijestile u uvjetima života izbjeglica: ‘Potrebna im je podrška‘

Piše Hina
30. studenog 2021. - 20:38
Pope Francis delivers the Sunday Angelus prayer from the window of his study overlooking St.Peter's Square at the Vatican on November 28, 2021. (Photo by Filippo MONTEFORTE/AFP)Filippo Monteforte/AFP

Tridesetšest nevladinih organizacija zatražilo je u utorak susret s papom Franjom koji će za vikend posjetiti Atenu i otok Lezbos kako bi ga obavijestile o uvjetima života izbjeglica u Grčkoj.

"U svijetu u kojem i dalje traju nemiri i progoni", 36 nevladinih udruga, među kojima Liječnici svijeta i Grčka liga obrane ljudskih prava obraćaju se poglavaru Rimokatoličke crkve nadajući se njegovoj poruci solidarnosti našoj progonjenoj braći", piše u priopćenju. 

Izbjeglicama je "potrebna podrška u nastojanjima da dobiju azil", ističu u priopćenju.

Upućuju i na "odgovornost grčke države, koja mora uz pomoć EU aktivno raditi na integraciji izbjeglica umjesto da ih izolira u logorima". 

Vlada je u subotu otvorila dva nova logora zatvorenog tipa za tražitelje azila na otocima Leros i Kos u Egejskom moru, a takav model kritiziraju aktivisti za  ljudska prava zbog strogih kontrola koje u njima vladaju.  

Papa Franjo odlazi od 4. do 6. prosinca u službeni posjet Ateni i otoku Lezbos, koji je jedna od glavnih ulaznih točaka izbjeglica u Europu. 

Nevladine udruge zvone na uzbunu zbog sve većeg odbijanja država članica Europske unije da konkretno i učinkovito rade na zaštiti ljudskih života. 

Te su organizacije više puta prosvjedovale u Grčkoj zbog uvjeta života migranata i izbjeglica u logorima, zbog sporosti postupaka dodjele azila i navodnih nezakonitih protjerivanja iz zemlje, što vlada u Ateni kategorički poriče. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. siječanj 2023 04:32