StoryEditorOCM
SvijetNOVI NAPAD?

Brodovi Crnomorske flote kao glineni golubovi, Kijev objavio veliku vijest: ‘Kovrovets je pogođen, ali to nije sve...‘

Piše JL
20. svibnja 2024. - 13:25

Ukrajina tvrdi da je uništila još jedan brod ruske Crnomorske flote, javljaju ukrajinski mediji. Navodno se radi o minolovcu klase Natja naziva Kovrovets, a koji je izgrađen prije točno 50 godina,  prenosi Jutarnji list.

Riječ je o 60-ak metara dugom brodu, istisnine 800 tona, jednom od četiri takva koji su prije invazije bili u sastavu Crnomorske flote - jedan je u međuvremenu oštećen pogotkom drona kad je bio u Sevastopolju, a status druga dva nije jasan.

Osim toga, kako piše Newsweek, Rusi su navodno kod Krima izgubili i novu korvetu klase Karakurt, naziva Ciklon. On je otprilike sličnih dimenzija, 67 metara dug, 800 tona istisnine, ali sasvim druge namjene, budući da se radi o brodu koji može u teoriji ispaljivati i projektile Kalibr.

Što se tiče Kovrovetsa, Ukrajinci su u nedjelju tek kratko poručili da je brod pogođen, ali bez dodatnih detalja.

Ako je doista istina da je brod uništen, ili čak oba broda, to je nemali udarac za rusku Crnomorsku flotu koja je prema otvorenim izvorima od početka invazije pretrpjela udare na najmanje 24 broda, od kojih je 17 uništeno, a 7 oštećeno. Svakako je najveći udarac Rusima bio gubitak krstarice Moskva u travnju 2022., a koji je dosad služio kao zapovjedni brod flote.

Kijev pak tvrdi da je od početka invazije onesposobljeno najmanje trećina ruskih ratnih brodova u Crnom moru. U svakom slučaju, niz napada dronovima i raketama natjerao je Ruse da većinu flote prebace u Novorosijsk, a bilo kakva plovidba oko Krima za njih je postala izrazito rizična.

Za Ukrajinu je pak najveći uspjeh da je odvratila ruske brodove od toga da blokiraju njen izvoz dobara, ponajviše žitarica, putem Crnog mora,  prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 13:29