StoryEditorOCM
Svijetoklopom na wagner

Britanski tenkovi neće dugo sakupljati prašinu u Ukrajini. Evo gdje im analitičari prognoziraju skoro vatreno krštenje

30. ožujka 2023. - 16:03

Skupina poslovično pronicljivih vojnih analitičara vjeruje da bi novi ukrajinski tenkovi mogli krenuti u vrlo skoru akciju oko Bahmuta kako bi pokušali smanjiti pritisak na ukrajinski garnizon u tom opkoljenom gradu. Ne isključuje se da će do toga možda doći i u sklopu šire protuofenzive.

Postoje samo dvije glavne ceste u Bahmut s teritorija pod kontrolom Kijeva, a obje su pod neprekidnom vatrom ruskog topništva i raketa.

"Očekujemo da će primarni cilj skore ukrajinske protuofenzive biti deblokada Bahmuta", zaključili su analitičari neovisnog Conflict Intelligence Teama, a prenosi Forbes.

image

Volodimir Zelenski čestita prvoj ukrajinskoj posadi 

Andrew Matthews/Afp

Conflict Intelligence Team (CIT) neovisna je istraživačka organizacija koja izvorno potječe iz Rusije no lani su već u ožujku morali napustiti Putinovu državu kako bi mogli slobodno nastaviti s radom. Osnovao ih je uspješan programer iz Surguta, te su se s Bellingcatom i InformNapalmom profilirali u neke od najpronicljivijih analitičkih skupina i agencija tijekom rusko-ukrajinskog rata.

Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je Ukrajini nedavno prvih 14 70-tonskih teških tenkova za četveročlane posade, s topovima od 120 milimetara, preciznom optikom i debelim oklopom. To je više nego dovoljno za jednu ubojitu oklopnu postrojbu. Još u siječnju posade elitnih padobranskih jedinica, ukrajinske 25. i 80. zračno-jurišne brigade bile su u Ujedinjenom Kraljevstvu na obuci za nove tenkove.

Ukrajinci naprosto obožavaju svoje zapadne ‘igračke‘. "To su dijamanti, a ne vozila. To su prave zvijeri", izjavio je jedan ukrajinski tenkist u kratkom dokumentarcu koji je nedavno produciralo britansko ministarstvo obrane.

Sredinom ožujka prva je grupa ukrajinskih posada završila s obukom u Engleskoj i bila spremna za borbu. Sami tenkovi stigli su u Ukrajinu odmah poslije njih.

image

Haubicama će se oko Bahmuta uskoro pridružiti i zapadni tenkovi

Sergey Shestak/Afp

"Ovi fantastični strojevi uskoro će započeti svoje borbene misije", objavio je na Tweeteru početkom ovoga tjedna i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. Challengeri 2s i druga novopristigla oklopna vozila zapadne proizvodnje u Ukrajini očito neće baš dugo sakupljati prašinu.  

Mnogi znakovi upućuju na skori protunapad oko Bahmuta, obrazlažu analitičari CIT-a. Za početak, tamo su ukrajinske snage u najvećoj opasnosti: blato i rasputica su teren ove regije toliko raskvasili da na ovom dijelu bojišta to sad najviše ide na ruku proruskim snagama. Grad je u nizini, te je s okolnih bregova zgodnije napredovati i napadati ukrajinske opskrbne rute.

Jedna od dvije jedinice koje su poslale svoje posade na obuku na britanskim Challengerima 2 - ukrajinska 80. zračno-jurišna brigada – drži položaje samo desetak kilometara sjeverno od Bahmuta. Odatle bi lako mogla brzim prodorom napasti ruske snage koje pucaju na sjevernu cestu što vodi u razoren grad. Moguće je i da je 25. zračno-jurišna brigada prva dobila svoju pošiljku Challengera, no ni oni nisu daleko: zasad su raspoređeni 60-ak kilometara sjeverno od Bahmuta.

image

Gdje će novi tenkovi nego tamo gdje je najteže: Bahmut

Aris Messinis/Afp

Ako u ovim špekulacijama postoji ikakva skrivena kvaka, onda je to još uvijek vrijeme: zimski led se nemilice otapa i tlo je praktički živi pijesak u kojemu se čak i moderni zapadni tenkovi mogu lako zaglaviti. No, ne treba gubiti iz vida kako je ukrajinsko tlo svakim danom sve suše i čvršće. Challengeri 2 bi već mogli biti raspoređeni i skriveni negdje u okolnim šumama blizu Bahmuta, dok njihove posade u zapećku čekaju zapovijed za skori pokret.

Ukrajinski neprijatelji su svjesni takvih mogućnosti te se zadnjih dana glasno hrabre. Jedan ruski član posade tenka T-90 izjavio je ruskim medijima da se donedavno posebno obučavao za borbu s ukrajinskim Challengerima 2.

"Proučavali smo tehnološke karakteristike tih strojeva i učili gdje se na njih može najlakše udariti", kazao je ruski tenkist. No, i Ukrajinci također jako dobro znaju gdje im se najviše isplati pogoditi ruskog T-90 svojim moćnim topom iz Challengera 2.

Zapadni vojni komentatori sugeriraju da bi Challengeri 2 mogli predstavljati značajan izazov za rusku 90. tenkovsku diviziju koja upravlja tenkovima T-90 i borbenim vozilima BMP-T u Kremini. Zapovjednici ukrajinskih tenkova su u više navrata priznali da im glavni ruski borbeni tenkovi T-90 zadaju dosta nevolja na bojištu. No, unatoč značajnim tehnološkim razlikama između T-90 i dosadašnjih ukrajinskih tenkova, oružane snage Kijeva dosad su ipak uspjele uništiti ili zarobiti najmanje 50 ruskih T-90, prema podacima koje je prikupio blog za praćenje Oryx na temelju vizualne potvrde. Ukrajinci su čak i vratili neke od zarobljenih ruskih tenkova T-90 natrag u borbu protiv Rusije.

image

Stari ukrajinski tenk u Bahmutu nestrpljivo čeka nove

Aris Messinis/Afp

Uvođenje Challengera 2 u rat u Ukrajini svakako će pogoršati razmjere i stopu dosadašnjih ruskih gubitaka u tenkovima i drugom oklopu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 04:30