StoryEditorOCM
Svijetbit će krvi

Britanski ministar obrane: ‘Bojim se novog rata do 2030. godine. Vladimir Putin nije gotov, a tu su i nove opasnosti‘

Piše D. K.
16. srpnja 2023. - 10:57

Britanski ministar obrane Ben Wallace, na dužnosti od 2019. godine, oprašta se od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva uoči njezine jesenske rekonstrukcije. Sunday Times je s njime objavio veliki oproštajni razgovor u kojemu je Wallace upozorio da Vladimir Putin još uvijek nije gotov. Iznio je i svoje katastrofične prognoze po kojima će se Britanija do 2030. godine sigurno naći u ratu.

image

Ministar obrane s britanskim kraljem

Aaron Chown/Afp

 "Mislim da ćemo se naći u ratu. Bez obzira na to je li riječ o hladnom ili o izravnom ratu, mislim da ćemo sigurno biti u teškoj situaciji", kazao je britanski ministar obrane, očito željan pažnje. Prijetnje koje ga najviše muče su one što dolaze od ruskog predsjednika Vladimira Putina, iz sve agresivnije Kine te od raznih drugih terorističkih skupina. Wallace je upozorio i da bi Britanija mogla biti uvučena u rat na području Afrike gdje Al Qaida i ISIL predstavljaju prijetnju golom opstanku nekih država. Svijet će do kraja ovoga desetljeća biti mnogo nesigurniji nego što je sad, smatra britanski političar.

Kad je riječ o Putinu, Wallace smatra da je šef Kremlja jako oslabljen, ali da nipošto nije gotov. "Izgubi li definitivno u Ukrajini, bit će teško ranjen. Ali on još uvijek na raspolaganju ima ratno zrakoplovstvo i ratnu mornaricu. Još uvijek nije završio svoje poslove s nama, u sljedeće tri ili četiri godine može iskoristiti priliku da nešto napravi", zaključio je britanski ministar obrane na odlasku, tješeći se što mu je mandat protekao u razmjernom miru.

image

Wallace: oproštaj s Downing Streetom

Justin Tallis/Afp

Ben Wallace (53) je imao možda i presudnu ulogu u slanju pomoći zapadnih zemalja Ukrajini od početka ruske invazije. Kao nedavni kandidat za dužnost NATO-ova glavnog tajnika nije dobio pristanak Sjedinjenih Država, pa je Norvežaninu Jensu Stoltenbergu produljen mandat, a Wallace se uskoro mora oprostiti i od ministarske dužnosti u Britaniji. Bio je najdulji ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva nakon Winstona Churchilla, a obnašao je u čak tri vlade: Borisa Johnsona, Liz Truss i aktualnoj Rishija Sunaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:25