StoryEditor
Svijetsastanak s predsjednikom

Britanski milijarder posjetio razoreni aerodrom u Ukrajini: ‘Bilo je to ponizno i emotivno iskustvo‘; Zelenski: ‘Razgovarali smo o načinima na koji tvrtke mogu pomoći zemlji‘

Piše PSD
30. lipnja 2022. - 11:15

Britanski milijarder Sir Richard Branson otputovao je jučer u Ukrajinu, gdje se susreo s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i posjetio zračnu luku Hostomel, gdje se na početku rata odvijala krvava bitka, piše Daily Mail

Na poziv ukrajinskog čelnika, poduzetnik i osnivač "Virgin Groupa" sastao se u srijedu sa Zelenskim, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i grupom ukrajinskih poslovnih čelnika.

Branson je rekao da je svrha sastanka bila "saznati što poduzeća, u partnerstvu s civilnim društvom i vladama, mogu učiniti kako bi najučinkovitije podržali Ukrajinu".

U ključnom dijelu putovanja Branson je obišao zračnu luku Hostomel, gdje je promatrao kaos koji su napravile snage Vladimira Putina i pregledao ostatke "Antonova AN-225".

image

Antonov An-225 Mriya

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency/AFP

"AN-225" - poznat kao "Mriya", ili "San" - bio je najveći transportni avion na svijetu i dragulj sovjetske i ukrajinske tehnologije.

Branson je rekao: "Jasno je da ovakvi napadi nisu nenamjerni i proizvoljni. Oni su dio namjerne strategije širenja straha i terora među ukrajinskim civilnim stanovništvom. Nadam se da će ruski počinitelji ovih šokantnih djela biti pozvani na odgovornost".

image

Antonov An-225 Mriya

Dogukan Keskinkilic/Anadolu Agency/AFP

Posjet ratom razorenoj zemlji milijarder je nazvao "poniznim i emotivnim iskustvom".

- Sjećam se Kijeva iz prethodnih posjeta 2014. i 2015. godine. To je prekrasna prijestolnica, sa zadivljujućim povijesnim gradskim krajolikom izgrađenim uz obale veličanstvenog Dnjepra - rekao je.

Predsjednik Ukrajine rekao je da je s Bransonom razgovarao o pitanju održavanja "svjetske pažnje na ruskoj invaziji na Ukrajinu".

"Milijarder je istaknuo da podržava našu državu, suverenitet, teritorijalni integritet i uvođenje najstrožih sankcija Rusiji i onima koji podržavaju i financiraju rat", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Taras Dumenko, načelnik vojne uprave Hostomel koja je pomogla organizirati ovaj posjet zračnoj luci, rekao je kako je Branson "bio zainteresiran za aerodrom 'SE Antonov' i mogućnosti njegove obnove". 

Ogroman "AN-225", izvor nacionalnog ponosa Ukrajine, uništen je u prvom tjednu rata nakon što su ruski tenkovi prešli granicu 24. veljače.

image

Uništeni Antonov An-225 "Mriya" na aerodromu Hostomel

Sergei Supinsky/AFP

Teretni zrakoplov imao je šest motora, težio je 314 tona i u početku je bio dizajniran da nosi raketne pojačivače za sovjetski svemirski program, dužine 275 stopa s rasponom krila od 288 stopa, gotovo dvostruko širim od tradicionalnog nogometnog igrališta.

Uz nadogradnju i preuređenje, zrakoplov se mogao pohvaliti maksimalnom težinom pri uzlijetanju od 640 tona, što znači da je "AN-225" mogao nositi više od svoje težine u teretu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u trenutku njegovog uništenja: "Rusija je možda uništila našu 'Mriju, ali nikada neće moći uništiti naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj europskoj državi. Mi ćemo pobijediti!", piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 00:37