StoryEditor
Svijetnašli su alternativu

Britanski konzervativci Borisa Johnsona masovno napuštaju WhatsApp: sumnjaju da aplikacija ima sigurnosu rupu i da im preko nje cure informacije

Piše Davor Krile
21. prosinca 2019. - 13:56

Nakon što su se suočili s brojnim slučajevima curenja internih informacija, britanski konzervativci Borisa Johnsona odustali su od korištenja WhatsAppa za međusobnu komunikaciju i kolektivno prešli na alternativnu, sigurnosno pouzdaniju aplikaciju "Signal".

"Signal" ima mogućnost da poruke automatski nestanu nakon određenog vremenskog razdoblja, što ga čini težim za špijuniranje i retrospektivnu analizu. Ovaj neprofitni softver otvorenog koda obećava visoko šifriranu komunikaciju bez oglasa i jamči da nitko ne može čitati korisničke poruke i vidjeti pozive.

Paradoksalno je da je početkom ove godine suosnivač WhatsAppa upravo "Signalu" platio gotovo 50 milijuna dolara kako bi im pomogli poboljšati sigurnosne parametre svoje usluge.

Premda se Facebookov WhatsApp masovno koristi među građanima, torijevska WhatsApp grupa postala je tijekom kampanje metom zavjera i špijunaže stranačkih aktivnosti. Grafički prikazi interne komunikacije članova stranke redovito su curili prema novinarima i bivali objavljivani u medijima.

Neki su parlamentarci to s vremenom počeli koristiti s punom sviješću o medijskoj eksponiranosti takvih razgovora, tvrdi londonski Guardian, pa su poruke pisali kao priopćenja za javnost, očekujući da će sigurno doprijeti do šire publike. Makar bi torijevci temeljem WhatsApp afere u HDZ-u mogli shvatiti da curenje stranačkih razgovora u javnost nije uvijek plod vanjske, nego puno češće interne špijunaže i diverzija, zaključili su kako im ipak za početak treba sigurnija komunikacijska platforma.

Službeno opravdanje promjene je povećanje broja konzervativnih zastupnika u parlamentu: glasnogovornik stranke je izjavio kako je sadašnjih 365 parlamentaraca teško uklopiti u jednu WhatsApp grupu.

Zanimljivo je da su britanski konzervativci promjenom komunikacijske mreže zapravo slijedili davne sigurnosne upute najslavnijega zviždača iz svijeta obavještajnih zajednica Edwarda Snowdena. On je svojedobno novinarima također savjetovao uporabu "Signala", tvrdeći da ga je puno teže hakirati i nadzirati od konkurencije.

Sumnjalo se kako se WhatsAppova ključna sigurnosna rupa ne nalazi u pisanim porukama koje dopuštaju enkripciju, nego zapravo u usluzi glasovnog poziva koji u pozadini omogućuje tajnu instalaciju špijunskog softvera. Taj softver, imenom "Pegaz", čitav pametni telefon lako pretvara u stanicu nečijeg trajnog nadzora, omogućuje čitanje svih, pa i šifriranih podataka, te na daljinu može uključiti i kameru i mikrofon mobitela, za slučaj praćenja aktivnosti i sastanaka uživo.

Da onaj tko doista želi zaštititi privatnost treba zazirati od popularnih komunikacijskih platformi svjedoči i najsvježija vijest kako su podaci s Facebook profila stotina milijuna korisnika otkriveni na jednom online formu dark weba. U ovoj sumnjivoj bazi podataka našli su se osobni podaci, dokumenti, brojevi telefona, kreditnih kartica i puna imena oko 267 milijuna vlasnika Facebook profila, mahom iz SAD-a, a propust je otkrila također američka firma za sigurnost na internetu.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 07:29