StoryEditor
Svijetoružje protiv covida

Britanska kraljica odala priznanje znanstvenicima s Oxforda koji su izumili cjepivo AstraZenece: koautorica će dobiti titulu dame, a direktor postaje vitez

Piše Hina
12. lipnja 2021. - 08:54

Među Britancima koji su odigrali ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa i kojima je posebno priznanje odala kraljica Elizabeta osobito mjesto zauzimaju znanstvenici Sveučilišta Oxford koji su izumili cjepivo Astra Zenece protiv covida-19, objavila je u petak britanska vlada.

Sarah Gilbert, znanstvenica s Oxford Jenner Institutea, koja je bila koautor u razvoju cjepiva dobit će titulu dame, dok će direktor instituta Adrian Hill biti proglašen počasnim vitezom.

Andrew Pollard, čelnik skupine s Oxforda koja je vodila ispitivanje cjepiva biti će proglašen vitezom prvog reda, a također i Peter Horby i Martin Landray, znanstvenici s Oxforda koji su vodili ispitivanje koje je utvrdilo da se deksametazon može koristiti za liječenje teško bolesnih pacijenata zaraženih covidom-19.

"Priznanja povodom kraljičina rođendana prilika su da odamo počast onima koji su nadišli sebe služeći svojoj zemlji", kazao je u priopćenju tim povodom premijer Boris Johnson.

"Tijekom pandemije vidjeli smo svakoga dana nebrojene primjere herojstva", istaknuo je.

Kate Bingham, šefica britanskog vladina tima za cijepljenje preko kojega su prosljeđeni milijuni doza cjepiva, također će dobiti titulu dame.

Izvan svijeta znanosti kraljica je dodijelila titulu Članova najodličnijeg reda britanskog carstva engleskim nogometašima Jordanu Hendersonu i Raheemu Sterlingu za dobrotvorni rad i rasnu jednakost u sportu. Obojica su u engleskom timu na Euru 2020 i igrat će u subotu u prvoj utakmici s Hrvatskom.

Na listi onih kojima je kraljica odala posebna priznanja su i šef jedne od britanskih obavještajnih agencija Jeremy Fleming, škotska pjevačica i ikona šezdesetih Lulu te televizijska voditeljica Prue Leith.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 14:52