StoryEditor
Svijetrasplet spora

Britanija i Francuska povukle brodove iz voda kod Jerseyja: ‘Johnson je jako zadovoljan zbog takvog razvoja situacije‘

6. svibnja 2021. - 22:32

Velika Britanija i Francuska povukle su u četvrtak brodove iz voda kod otoka Jerseyja u La Mancheu nakon spora oko ribarenja.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona potvrdio je u četvrtak navečer da je, budući da su se francuski ribarski brodovi povukli iz voda kod Jerseyja i vratili u Francusku, Britanija također povukla brodove Kraljevske mornarice.

Kazao je da je Johnson "jako zadovoljan" zbog takvog razvoja situacije.

U priopćenju se navodi da vlasti Jerseyja imaju "pravo" regulirati ribarenje u svojim vodama po sporazumu o trgovini koji je Britanija sklopila s EU-om te da ih Britanija "podržava" u tome.

Otok Jersey nije dio Ujedinjenog Kraljevstva i ima vlastitu upravu i zakonodavstvo, ali je krunski posjed britanske krune.

Spor je izbio zbog novih dozvola za ribarenje francuskim ribarima u koje su bili uključeni i neki novi uvjeti što je razljutilo francuske ribare i vladu.

Pariz je to prijavio Europskoj komisiji tvrdeći, kako prenosi Reuters, da su ti novi uvjeti nametnuti jednostrano, bez dogovora i da su nepošteni prema francuskim ribarima.

Annick Girardin, francuska ministrica za pomorsku politiku, aludirala je da bi Francuska mogla zbog toga Jerseyju prekinuti opskrbu električnom strujom.

Spor se zaoštrio u četvrtak nakon što je 50-ak francuskih ribarskih brodova blokiralo luku Saint-Helier, glavni grad na Jerseyju.
Obje zemlje poslale su potom ratne brodove u to područje kao mjeru opreza.

Otok Jersey nalazi se samo 23 kilometara od francuske obale i 140 km od britanske.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 02:44