StoryEditor
SvijetAGENCIJA FIDES

Brinući se o zaraženima koronavirusom u Europi, umrlo 400 katoličkih svećenika. Najviše preminulih je u Nizozemskoj

12. siječnja 2021. - 13:10
Joshua Roberts/Ilustracija/AFP

U posljednjih 20 godina diljem svijeta ubijeno je 535 katoličkih pastoralnih djelatnika, među njima petorica biskupa, navodi se u izvještaju agencije Fides uz dugi popis kršćana progonjenih u svijetu, koji su zbog svoje vjere zlostavljani, diskriminirani i progonjeni. I protekle je godine u svijetu bilo bezbrojnih otmica, i napada na kršćane, među zemljama se ističu Nigerija i Pakistan. U izvješću se ističe kako je kroz 2020. ubijeno 20 svećenika, redovnika i laika, najviše njih u Latinskoj Americi i Africi.

Nedavno je objavljen i izvještaj o crkvenim djelatnicima koji su do prošle jeseni izgubili živote u borbi protiv pandemije koronavirusa. Vijeće europskih biskupskih konferencija navodi da je u godini koronavirusa brinući se o bolesnima preminulo stotine svećenika i redovnica, bolničkih kapelana i medicinskih djelatnika, te ističe da je to najveća skupina pogođenih nakon liječnika – samo svećenika je bilo 400.

Zemlje s najvećim brojem duhovnika preminulih pomažući oboljelima su Nizozemska – 181, Italija 121 i Španjolska sa 70 žrtava. U Poljskoj su preminula desetorica svećenika, u Belgiji i Ukrajini petorica, u Irskoj trojica, u Austriji četvorica, a statistika se odnosi na podatke iz 38 europskih biskupskih konferencija.

Među 20 katoličkih žena i muškaraca ubijenih prošle godine je šestero misionara laika, osmorica svećenika, tri redovnice, redovnik i dvojica bogoslova. Najopasnije je bilo za misionare i ostale crkvene djelatnike u Americi i Africi – osmero njih, petorica svećenika i troje laika, ubijeno je u Americi, a u Africi jedan svećenik, tri redovnice i bogoslov.

U Aziji je u nasilju život izgubilo troje ljudi, u Europi dvojica talijanskih svećenika; u Comu je u rujnu psihički poremećen muškarac ubio svećenika Roberta Malgesinija koji se skrbio za beskućnike, a u prosincu u sicilijskom gradu Riposto o. Leonardo Grasso izgubio je život u požaru podmetnutom u centru za ovisnike.

Kršćani su, ističe papa Frane u današnje vrijeme izloženi jačim progonima nego ikad u povijesti, a prema prošlogodišnjem izvještaju organizacije "Open Doors", u svijetu je svaki osmi kršćanin u svijetu progonjen zbog vjere, procjenjuje se oko 300 milijuna (2013. zabilježeno je 100 milijuna), u čemu prednjače 73 države.

Zabilježeno je povećanje broja ubojstava, diskriminacija, svakovrsnog nasilja, uskraćivanje zaposlenja, zdravstvene skrbi i liječenja, ali i donošenje zakona protiv kršćana ili protiv obraćenja na kršćanstvo, a 11 tisuća crkava zatvoreno je ili uništeno. Od jedanaest zemalja u kojima je progon kršćana na ekstremnoj razini, Sjeverna je Koreja već osamnaestu godinu na prvome mjestu.

Na Bliskom istoku, gdje kršćanstvo postoji od prvih stoljeća, progon kršćana traje godinama: u Iraku je prije 2003. bilo 1,5 milijuna kršćana, dok ih danas ima manje 200 tisuća. U Siriji, koja je u ratu devet godina, broj kršćana pao je s više od dva milijuna na 744 tisuće. Osim toga, u svijetu je zabilježeno više od osam tisuća slučajeva zlostavljanja žena temeljenoga na vjerskoj diskriminaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 21:46