StoryEditorOCM
Svijetvisoka napetost

Božo Kovačević: Ovo što radi Amerika u Sredozemlju je priprema za pravi rat; Izraelu se svašta tolerira, sve je moguće

Piše BORIS OREŠIĆ/JL
2. listopada 2024. - 19:38

"Izraelska odmazda za iranski napad mogla bi biti strašna. Mogla bi pogoditi iranska postrojenja koja bi trebala omogućiti Iranu da proizvede atomsku bombu. Mogla bi biti usmjerena na eliminaciju iranskih čelnika", ističe u Briefingu politički analitičar dr. sc. Božo Kovačević koji podsjeća da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u svojoj zadnjoj poruci povukao analogiju između Hamasa i Hezbolaha s jedne i Irana s druge strane. A znamo da su ove dvije organizacije ostale bez svojih čelnika.

"Nije prvi put da je Iran raketama napao Izrael. U napadu od prije nekoliko mjeseci je bilo unaprijed dogovoreno da će Iranu biti toleriran odgovor na dotadašnje izraelske poteze i da će Izrael odgovoriti da spasi vlastitu čast, ali da neće biti ozbiljnih šteta u Iranu. Ovaj put je riječ o nedogovorenom iranskom napadu koji je vođen s namjerom da se Izraelu nanese ozbiljna šteta.

Zahvaljujući tom napadu američkoj administraciji je omogućeno da ovu situacije tretira kao napad jedne države na drugu i kao neobjavljeni rat, a u slučaju rata i ugroženosti opstanka Izraela Amerika pruža bezrezervnu podršku Izraelu. Glasnogovornik State Departmenta je ukratko rekao da je Izrael eliminirao teroriste u čijem su se društvu katkada nalazili i visoki časnici iranske vojske i samim time su oni kompromitirani.

Time Izrael ni na koji način nije ugrozio suverenitet Irana, ali Iran je napadom na Izrael ugrozio njegov suverenitet što Izraelu i njegovim saveznicima pruža opravdanje za razorni napad na Iran", objašnjava Kovačević napominjući da je Amerika pojačala svoj vojni kontingent u Sredozemlju što znači da se sprema za moguće intenziviranje sukoba odnosno pravi rat s ciljem da zaštiti američke baze, ali i da pruži pomoć Izraelu u obrani, a izraelski napad na Iran bit će tretiran kao obrana.

"Mislim da svi odgovorni ljudi u američkoj administraciji nastoje izbjeći izravan sukob Amerike i Irana i izravan angažman američkih snaga, pogotovo kopnenih, ali Pandorina kutija je otvorena i ništa više nije isključeno.

Netanyahuova politika korak po korak realizira svoje ciljeve, a to je izazvati sukob Irana i Amerike s očekivanjem da će Iran kao Islamska republika biti eliminiran čime će trajno biti odstranjen izvor opasnosti za izraelsku sigurnost.

U službenim obraćanjima predstavnici Irana o Izraelu govore kao o cionističkom i zločinačkom režimu", naglašava Kovačević. Dodaje da je Americi "conditio sine qua non" osigurati opstanak Izraela i stoga je iranski napad primorao Bidenovu administraciju da u punoj mjeri podržava premijera Netanyahua iako su njih dvojica u prilično lošim odnosima jer je Netanyahu otvoreno na strani Trumpa koji je pak u svom predsjedničkom mandatu priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela ignoriravši time odluke UN-a i tako posredno priznao izraelsku okupaciju Zapadne obale.

"Izraelske zračne snage djeluju u dubini teritorija Libanona, ali razumno je pretpostaviti da će Izrael nastojati izbjeći ljudske gubitke i kopnenu intervenciju ograničiti na ono što je doista deklarirao, a to je micanje Hezbolaha od sjeverne granice Izraela kako bi se prognani Izraelci mogli vratiti svojim kućama", predviđa Kovačević.

"Ne razgovara se više o činjenici da je Izrael okupacijska sila ni o pojedinostima provedbe okupacijske vlasti na Zapadnoj obali. Nakon Hamasovog terorističkog napada 7. listopada prošle godine, Izrael je na Zapadnoj obali uhapsio 11.000 ljudi.

Ne znam koliko ih je od toga pobijeno. U Gazi je više od 40.000 ubijenih i stotinjak tisuća ranjenih. Kojoj državi bi najmoćnije države svijeta tolerirale takvo ponašanje", pita se Kovačević i zaključuje u Briefingu da je to uzrok gubitka kredibiliteta zapadnih demokracija u drugim zemljama jer je više nego očito da Zapad Izraelu tolerira ono što ne bi drugima i još ga potiče da se tako ponaša, na primjer da u Gazi krši međunarodno pravo ratovanja i niz konvencija ili da gađa vozila UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 20:00