StoryEditorOCM
SvijetIZGLADNJAVANJE

Borac iz Azovstala u četiri mjeseca robije u ruskom zatvoru izgubio 40 kilograma, njegova ispovijest je zastrašujuća: ‘Za obrok smo imali 30 sekundi. To je koncentracijski logor‘

Piše D.B.
2. listopada 2022. - 17:48

Svijet je ostao zgrožen fotografijama i ispovijesti bivšeg ukrajinskog vojnika i nedavno oslobođenog ratnog zarobljenika Mikhaila Dainova.

Njegovo tijelo izgleda gotovo kao kostur nakon četiri mjeseca zarobljeništva. Kada je reporterka Sky-a srela ovog ratnika iz Mariupolja jedva ga je prepoznala. Opisala je da mu je odjeća doslovno visjela na tijelu i da je izgledao puno starije iako ima svega 42 godine. Izgubio je 40 kilograma u četiri mjeseca robije.

Na pitanje je li mislio da će preživjeti, kazao je da je mislio da je svemu kraj još u Azovstalu.

- Vjerujte mi, nakon mjesec dana gladovanja, kad zatvorite oči, zaboravite na svoju obitelj, na svoju zemlju, na sve. Jedina stvar na koju mislite je hrana.

Bilo je, kazao je, nemoguće jesti, jer su imali svega 30 sekundi za pojesti obrok

- U tih 30 sekundi moraš pojesti sve! Namjerno su nam davali jako tvrdi kruh, a momci kojima su izbili zube nisu ga uopće mogli jesti. Nakon toga bi morali ustati i trčati. Tretirali su nas kao životinje.

Sve se to događalo u zatvoru Olenivka u Donjecku koji je pod kontrolom Rusije, a Mihail to mjesto naziva koncentracijskim logorom, jer se tamo zarobljenici namjerno izgladnjuju.

Opisao je kako bi ih stražari bacili u samicu i mučili ako bi podigli neki plod sa zemlje i pojeli ga. Tvrdi da su ih mlatili palicama i stavljali im igle pod nokte.

Prepričao je i kako su stambeni blokovi u Olenivki predviđeni za 150 ljudi, a njih je bilo 800 u jednome.

Upitan o bombardiranju tog zatvoru u srpnju kad je poginulo 50 ljudi, Dainov je kazao kako u tom trenutku nije bio tamo, ali je opisao mučan događaj prilikom oslobađanja iz Olenivke.

- Skinuli su nas potpuno gole. Skinuli su nam gips, sve. Pretresli su nas. I onda smo tako morali čučati pet sati. Bez klupe, naravno. Jednostavno smo čekali. Nismo znali što će nam se dogoditi - kazao je.

Putovao je 36 sati sa zalijepljenim očima bez ikakve ideje kamo ide - iz autobusa se preselio iz aviona u autobus. Tek kad su mu skinuli povez, shvatio je da je u Ukrajini.

Pred njim je još dugi fizički, ali i psihički oporavak.

- Svi su traumatizirani. Smatram se psihički jakom osobom, ali za mene je puno toga izgubilo vrijednost - kazao je za Sky.

Na Twitteru je objavljena i snimka gdje se ovaj izmučeni borac nakon višemjesečnog zarobljeništva grli sa svojim kćerkama.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2023 19:51