StoryEditorOCM
SvijetJeza na sjeveru

Bogata europska zemlja strepi od egzekucija na ulicama; ‘djeca ubojice‘ zovu svoje žrtve na ‘poslovni dogovor‘

Piše L.V./JL
27. rujna 2024. - 13:22

Švedska se bori s epidemijom kriminala i širenjem bandi, što uznemirava i susjedne zemlje. Ove godine, oko 195 pucnjava i 72 napada bombama ugasilo je 30 života i potkopalo osjećaj sigurnosti građana diljem zemlje. U Norveškoj, bivša ministrica pravosuđa, Sylvi Listhaug, pozvala je zemlju da bude oprezna zbog klizanja prema “švedskim uvjetima”, piše ugledni Politico, a prenosi Jutarnji list.

image

Bivša norveška ministrica pravosuđa Sylvi Listhaug 

Hakon Mosvold Larsen/Afp

Christer Nersund bio je u svojoj kući na rubu norveškog grada Mossa prošle zime, kad je čuo pucnjeve. Prvo je pomislio da je možda došlo do prometne nesreće, ali kad je vidio kako vozila hitne pomoći jure prema obližnjoj sportskoj dvorani i parku, shvatio je da se dogodilo nešto ozbiljno.

Švedski gangsteri pronašli su svog rivala i pokušali ga ubiti. Ostavili su ga da iskrvari u snijegu, nekoliko metara udaljenog od djece koja su trenirala rukomet. Helikopterom je bio prebačen u bolnicu i preživio. Policija je uhitila trojicu muškaraca koje povezuju s napadom u Švedskoj i izručila ih Norveškoj.

- Nije me lako uplašiti, ali ono što se dogodilo te noći uznemirilo je ljude - rekao je Nersund za Politico.

image

Švedska policija

Henrik Montgomery/tt/Afp

Kasnije su otkriveni detalji napada. Sve je započelo SMS porukom koja je sadržavala vrijeme i mjesto sastanka, uz tip automobila u kojem su osumnjičeni putovali - Peugeot 208. Detalji se poklapaju s metodom koju redovito koriste švedske bande, pozivajući svoje suparnike na lažni “poslovni dogovor”.

Uslijedilo je devet pucnjeva, jurnjava policije na mjesto događaja, dok su osumnjičeni pobjegli na obližnju autocestu i južno preko granice u Švedsku. U nadolazećim tjednima, švedska i norveška policija pronašle su iznajmljeni Peugeot, uhitila dvojicu u gradu Göteborgu i trećeg u Stockholmu, nakon što su pronašli inkriminirajuće dokaze u njegovom mobitelu.

Građani Mossa jasno se sjećaju pucnjave, iako se ovakvo mirno susjedstvo ne čini kao mjesto gdje se može dogoditi pokušaj ubojstva. “Ovdje imamo kriminalce, nije da smo anđeli”, rekao je 16-godišnji učenik za Politico, dok je šetao pored mjesta pucnjave. U blizini, grupe školaraca stižu autobusom, noseći sportsku opremu. U susjednom parku pored skulpture su grafitima ispisane riječi “ljubav i vjera”.

Nersund kaže da su Norvežani godinama sa zabrinutošću promatrali kako se kriminal u Švedskoj širi i postaje sve nasilniji. Norveška policija sumnja da je napad bombom u obližnjem gradu Drøbaku također djelo švedskih bandi. Sigurni su da sada djeluju u svih 12 policijskih okruga Norveške, zbog nedavnog proširenja operacija.

image

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strommer

Claudio Bresciani/Afp

U međuvremenu, danske vlasti izvijestile su o povećanom priljevu švedskih kriminalaca, uz napomenu da su regruti vrlo mladi. Početkom mjeseca, policija je optužila dvojicu švedskih tinejdžera za pokušaj ubojstva, objašnjavajući da su ih angažirale švedske i danske skupine organiziranog kriminala koje surađuju.

Trenutno rade na oko 25 sličnih slučajeva. Danski ministar pravosuđa, Peter Hummelgaard, rekao je da bande regrutiraju “djecu vojnike”, kako bi napadali jedni druge. Prozivke od skandinavskih susjeda, šokantne su i ponižavajuće za Švedsku, zemlju koja se dugo smatrala primjerom društvene stabilnosti. U posljednjih nekoliko mjeseci, švedski gangsteri ubijani su u Bosni, Turskoj i Iraku.

image

Švedska policija

Johan Nilsson/Afp

Hummelgaard je pozvao švedskog ministra pravosuđa Gunnara Strömmera u Kopenhagen na hitne razgovore o tom pitanju krajem kolovoza. Nakon sastanka, Strömmer je potvrdio opravdanost zabrinutosti zbog kriminala švedskih bandi, koji utječe na susjedne zemlje.

Švedska vlada desnog centra, koja je osvojila vlast 2022. godine, obećala je provesti "promjenu paradigme" načina na koji se bavi kriminalom. Ona uključuje povećanje kazne za kaznena djela počinjena oružjem i smanjenje dobi u kojoj se osumnjičeni mogu smatrati odgovornim za svoja djela, piše ugledni Politico, a prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 13:27