StoryEditorOCM
Svijetdobro je znati

Bliski istok kolijevka je civilizacije, kao i mjesto brojnih ratova; Evo što točno označava taj pojam i kako je nastao

Piše vijesti sd
19. listopada 2023. - 15:23

Bliski istok pojam je koji se desetljećima spominje, bilo u smislu kolijevke civilizacije, vađenja nafte ili kriznih žarišta i ratnih sukoba, kakav je aktualni u Pojasu Gaze.

Pri tome puno ljudi ne zna objasniti što točno znači Bliski istok i zašto se tako zove.

Bliski istok je golemo zemljopisno područje smješteno na tromeđi jugozapadne Azije, sjeverne Afrike i istočne Europe, ali i regija u kojoj koegzistiraju različite kulture i religije. To područje od velike je povijesne važnosti jer su ovdje nastale neke od najstarijih civilizacija na svijetu, poput mezopotamske, perzijske i grčke. Na Bliskom istoku pojavile su se tri velike monoteističke religije: kršćanstvo, judaizam i islam, piše National Geographic.

image

Na Bliskom istoku nastale su neke od najstarijih civilizacija na svijetu, poput mezopotamske, perzijske i grčke. Persepolis u Iranu

Afp

Bliski istok je i točka geopolitičkog interesa zbog svog položaja i izlaza na različita mora, pa je na neki način on granica između Zapada i Istoka; ali i zbog rudnih i energetskih bogatstava koja su vrlo vrijedna za suvremeni svijet: nafte, prirodnog plina, zlata itd.

Na teritoriju Bliskog istoka nalaze se sljedeće zemlje: Sirija, Irak, Libanon, Iran, Palestina, Izrael, Jordan, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Jemen, Egipat, Sudan, Libija, Cipar i Turska.

Kobne intervencije zapadnih sila

Pojam Bliski istok skovao je američki povjesničar Alfred Mahan, koji ga je upotrijebio za razgraničenje područja koje obuhvaća Perzijski zaljev, Iran, Afganistan i Pakistan. Nakon Drugog svjetskog rata njegovo se značenje promijenilo i uključivalo je regije bivšeg Osmanskog Carstva, zajedno s Perzijskim zaljevom i Iranom.

Pojam potječe iz kolonijalističke povijesti. Godine 1920., nakon Prvog svjetskog rata, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo odlučile su podijeliti teritorij koji je do tada držalo Osmansko Carstvo, uvjerene da će europske sile poboljšati kvalitetu života stanovništva ovog teritorija.

image

Mark Sykes, suautor tajnog sporazuma nastalog tijekom Prvog svjetskog rata, kojim je dogovoreno da će Ujedinjeno Kraljevstvo okupirati današnji Jordan, Irak i Palestinu

Afp

Tajnim sporazumom Sykes-Picot tijekom Prvog svjetskog rata dogovoreno je da će Francuska dominirati teritorijem Libanona i Sirije, dok će Ujedinjeno Kraljevstvo okupirati današnji Jordan, Irak i Palestinu. Ovu odluku - koja ne samo da je stvorila podjele u cijeloj regiji - nego je dovela i do mogućnosti iskorištavanja resursa na Bliskom istoku, nadgledala je Liga naroda - prethodnica UN-a.

Mnoge odluke koje su te zapadne sile donijele nakon 1920. temelj su sukoba u tim zemljama: arapsko-izraelski rat, rat u Perzijskom zaljevu ili, u novije vrijeme, rat u Iraku.

No, unatoč svemu navedenom, ugovorima su uspostavljene granice koje su opstale do danas, a većinu zemalja karakterizira represija pod autokratskim vođama koji su kao glavni cilj postavili nacionalni integritet svojih država, piše National Geographic.

Nažalost, prema prvoj četvrtini 21. stoljeća i aktulanim događanjima, čini se da će i novo stoljeće na Bliskom istoku biti jedanko nemirno kao i dvadeseto.

image

Mnoge odluke koje su zapadne sile donijele nakon 1920. temelj su sukoba u tim zemljama: arapsko-izraelski rat, rat u Perzijskom zaljevu ili, u novije vrijeme, rat u Iraku (na fotografiji)

Maxim Marmur/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:36