StoryEditorOCM
Svijet‘za tjedan, dva‘

Blinken: ‘Iran sposoban uskoro proizvesti fisilni materijal za nuklearno oružje. Pratimo vrlo, vrlo pažljivo‘

Piše Hina
20. srpnja 2024. - 08:55

Iran je vjerojatno sposoban proizvesti dovoljno fisilnog materijala za upotrebu u nuklearnom oružju za "tjedan ili dva", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u petak. 

"Nisu još proizveli samo oružje, ali to je nešto što, naravno, pratimo vrlo, vrlo pažljivo", rekao je Blinken na Sigurnosnom forumu u Aspenu u Coloradu. 

Teheran se obvezao ograničiti svoj nuklearni program u sporazumu iz 2015., ali se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz tog sporazuma 2018. i nametnuo Iranu oštre ekonomske sankcije.

Iran je uzvratio tako što je ponovno počeo obogaćivati uran i ograničio inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Iran, s obzirom da je odbačen nuklearni sporazum, umjesto da bude barem godinu dana udaljen od probijanja kapaciteta proizvodnje fisilnog materijala za nuklearno oružje, sada je vjerojatno tjedan ili dva do toga da to učini", rekao je Blinken.

"Jedna od najvećih pogrešaka koju smo napravili posljednjih godina bila je odbacivanje tog sporazuma i dopuštanje Iranu da izađe iz okvira u koji smo ga postavili", dodao je državni tajnik.

Novi iranski predsjednik Masoud Pezeshkian rekao je ranije ovog mjeseca da njegova zemlja ne proizvodi nuklearno oružje.
Pezeshkian je u članku za Tehran Times naglasio da "iranska obrambena doktrina ne uključuje nuklearno oružje" i dodao da bi Sjedinjene Države trebale ukinuti štetne ekonomske sankcije Iranu. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:27