StoryEditor
Svijetne odustaje

Bjeloruska disidentica Svetlana Tihanovska želi da se organizira međunarodna konferencija da bi se izvršio pritisak na Lukašenka

Piše Hina
12. rujna 2021. - 22:22

Bjeloruska disidentica Svetlana Tihanovska zalagat će se u ponedjeljak u Parizu za organiziranje međunarodne konferencije kako bi se izvršio pritisak na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenaka, optuženog da vodi bespoštednu represiju svojih kritičara nakon vrlo osporavanog reizbora.

"Moramo izvršiti veći pritisak na njega, organizirati konferenciju na najvišoj razini između regionalnih sudionika, europskih i međunarodnih kako bi riješili bjelorusku krizu", istaknula je oporbena čelnica u uvodniku francuskog tjednika Le Journal du Dimanche (JDD). 

"Bitno je da se moćne nacije poput Francuske angažiraju u zaštiti demokracije", dodala je preciziravši da će se ovog tjedna sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu.

Francusko predsjedništvo za sada nije potvrdilo taj susret. Prema jednom francuskom diplomatskom izvoru Tihanovsku očekuju u Parizu u srijedu. 

"Francuska može iskoristiti svoj glas u Ujedinjenim narodima, OESS-u, Vijeću Europe i Europskom vijeću", inzistirala je Tihanovska.  

Emmanuel Macron je bio prvi predsjednik koji se sastao s oporbenom čelnicom u rujnu 2020. u Litvi, mjesec dana nakon Lukašenkova reizbora. 

Svetlana Tihanovska je od tada posjetila broje zapadne prijestolnice, koje njego reizbor smatraju lažnim, uključujući i Washington gdje ju je primio predsjednik Joe Biden 27. srpnja.

Ona poziva na veću mobilizaciju međunarodne zajednice protiv Aleksandra Lukašenka, kojeg podržava Moskva, kako bi prekinuo represiju i počeo dijalog s oporbom. 

Sjedinjene Države su najavile nove sankcije protiv bjeloruskih pojedinaca i tvrtki u kolovozu, točno godinu dana nakon spornog reizbora. 

Europska unija je također odredila sankcije i u srpnju navela da razmatra nove mjere. Na njezinoj crnoj listi za Bjelorusiju je 166 osoba, među kojima predsjednik Lukašenko i njegova dva sina.

Europljani sumnjaju da Lukašenko potiče migrante da prijeđu granicu Bjelorusije sa zemljama EU (Litva, Latvija i Poljska) kao odmazdu zbog sankcija. 

Tisuće migranata je prešlo ili pokušalo prijeći te granice posljednjih mjeseci.

item - id = 1126826
related id = 0 -> 1135797
related id = 1 -> 1135078
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2021 07:39