StoryEditorOCM
Svijetponašao se čudno

Bizarna krađa u Rusiji: kružio je oko mauzoleja, spominjao ‘buđenje Lenjina‘... nakon svega završio je na psihijatriji

Piše JL
6. veljače 2023. - 23:53

Pijani muškarac koji se bavi sklapanjem namještaja pokušao je provaliti u mauzolej Vladimira Iljiča Lenjina na Crvenom trgu i ukrasti tijelo utemeljitelja Sovjetskog Saveza, ali je umjesto toga uhićen, izvijestila je moskovska policija novinarima u ponedjeljak, prenosi Jutarnji list.

Kako piše Russia Today, u policiji kažu da je muškarac, čije ime nije objavljeno, kružio oko mauzoleja u nedjelju navečer i pokušao otvoriti vrata malo poslije ponoći. Ponašao se čudno, govorio je nešto o "buđenju" Lenjina i djelovao je alkoholizirano, pa je pozvana hitna pomoć.

Odgovarajući na pitanja policije, osumnjičenik je priznao svoju namjeru da ukrade Lenjinovo tijelo iz grobnice, ali nije mogao objasniti zašto. Upućen je na psihijatrijsko vještačenje.

Muškarac je "prošetao Crvenim trgom i pokušao provaliti kroz ulaz, ali je priveden", objavila je Federalna služba zaštite (FSO), koja je zadužena za čuvanje Kremlja, u izjavi o incidentu. FSO je također potvrdio da je osumnjičeni bio u "stanju alkoholiziranosti".

Lenjinova grobnica glavna je turistička destinacija u Moskvi i dodana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1990. godine. Posljednjih je godina sve više poziva da se mauzolej zatvori, a predvodi ih Ruska pravoslavna crkva.

Anketa iz 2020. godine pokazala je da je 40 posto Rusa za pokapanje Lenjina na drugom mjestu, dok je samo 22 posto zadovoljno lokacijom na Crvenom trgu.

Od 2021. Kremlj nema planova premjestiti Lenjinovo tijelo te su poručili da postoje važnija pitanja s kojima se ruska vlada mora pozabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 14:43