StoryEditorOCM
Svijetšok i nevjerica

Bivši zubar zbog vode u podrumu pozvao je vatrogasce, na intervenciju ih je izašlo čak 110, a račun koji mu je ispostavljen stvarno je astronomski. I morao ga je platiti

Piše PSD
23. rujna 2022. - 13:47

Kada nam se nesrećom dogodi požar ili poplava ili se mačka popne na stablo s kojega se ne usudi sići, odmah zovemo vatrogasce. Oni dođu u rekordnom vremenu, zdušno prionu intervenciji i riješe problem u najbržem mogućem roku.

Sve to košta nas uglavnom tek stresa i troškova šteta. I to nam se čini normalnim, kao i to da vatrogasci te poslove obavljaju za malo novca i uz puno čovjekoljublja.

Međutim, nije svugdje tako, barem ne u Njemačkoj.

Bivši je zubar u unajmljenom podrumu u Bad Kissingenu skladištio kemikalije za zubotehnički laboratorij. Kada je podrum poplavio, on je pozvao vatrogasce. Umjesto da samo ispumpaju vodu iz poplavljenog podruma, oni su došli na teren sa 110 ljudi.

image

Voda u podrumu, čini se, puno je manji problem u Hrvatskoj nego u Njemačkoj (ilustracija)

Božidar Vukičević/Cropix

"U pomoć je pri intervenciji pozvano nekoliko stručnjaka poput konzultanata za opasne tvari. Hitne službe su radile u zaštitnim odijelima. Uz to je trebalo iznajmiti i dodatnu opremu. Vatrogasci su bili zabrinuti zbog skladištene eksplozivne kiseline i visoke zasićenosti ugljičnim monoksidom", objasnio je gradski vatrogasni inspektor, pišu njemački mediji, prenosi Fenix-magazin.

Vatrogasna služba bivšem je stomatologu ispostavila račun od vrtoglavih gotovo 34.000 eura za incident koji se dogodio u lipnju 2016. godine. On se na račun žalio pred sudom u Würzburgu, ali sutkinja mu je potvrdila navedeni iznos i ostavila malo nade za uspjeh tužbe pa je on od nje odustao.

Uobičajeno je da račun za ispumpavanje podruma iznosi nekoliko stotina eura. Njemački mediji navode kako se za razlog polave u podrumu sumnja na probleme sa zahodskom školjkom i kanalizacijskim odvodom, prenosi Fenix-magazin.

image

Tko zna koliko bi njemački vatrogasci naplatili ovo ispumpavanje okućnice i koliko bi ih izašlo na intervenciju (ilustracija)

Goran Šebelić/Cropix

Ispada da bi bilo hjeftinije da je stomatolog sam, ili uz pomoć honoraraca, ispumpao vodu iz podruma. I da je sreća što Bad Kissingen nije veći grad pa da nema na primjer 220 vatrogasaca jer bi račun bio dvostruko veći. Nakon svega možemo samo reći da trebamo čuvati svoje vatrogasce kao kap vode na dlanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 00:22