StoryEditorOCM
Svijetprotiv struje

Bivši vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu: ‘Nastavi li Zapad s ovakvom politikom, Ukrajina će izgubiti rat‘

Piše vijesti sd
15. siječnja 2024. - 10:56
Ukrajini dajemo tek toliko sredstava da ostanu na bojnom polju, umjesto da im damo dovoljno da uistinu pobjede, rekao je BreedloveAfp

Philip Breedlove, bivši vrhovni zapovjednik NATO-ovih trupa u Europi, vjeruje kako postoje tri scenarija kako će se odviti sukob Ukrajine i Rusije. Dva od tri moguća raspleta podrazumijevaju rusku pobjedu.

- Ukrajini dajemo tek toliko sredstava da ostanu na bojnom polju, umjesto da im damo dovoljno da uistinu pobjede. Nastavi li Zapad s takvom politikom, Ukrajina će izgubiti rat. Rusija jednostavno ima više ljudi i resursa. Ako, pak, jednostavno napustimo Ukrajinu, oni će se nastaviti hrabro boriti. Umrijet će još desetak tisuća Ukrajinaca, a ruski predsjednik Vladimir Putin pokorit će cijelu zemlju koja će opet završiti pod njihovom vlašću - kazao je Breedlove za Newsweek, prenosi Jutarnji list.

Breedlove je kao zapovjednik NATO-a, između 2013. i 2016. svjedočio posljedicama Putinove aneksije Krima 2014. Danas smatra kako je po Ukrajinu jedini povoljan onaj scenarij u kojem im Zapad odluči pružiti kakvu god pomoć, odnosno naoružanje Ukrajinci zažele.

image

Philip Breedlove je kao zapovjednik NATO-a, između 2013. i 2016. svjedočio posljedicama Putinove aneksije Krima 2014

Thierry Monasse/Afp

- Zapadnim vođama uvukao se strah u kosti, a takvi uplašeni nisu u stanju donijeti odluke koje bi porazile Putina - dodao je Breedlove.

U američkom Insititutu za rat (ISW), utjecajnom think tankom sa sjedištem u Washingtonu, vjeruju da je zamrzavanje sukoba puno lošija opcija od nastavka pomoći Ukrajini, "budući da bi Putin dobio dovoljno vremena da se pripremi za ponovne ratne bitke, pa i mogući sukob s NATO-om".

‘bit će ovo vrlo teška godina za Ukrajinu‘

- Duboko sam zabrinut, bit će ovo vrlo teška godina za Ukrajinu. Nismo povećali našu proizvodnju streljiva do te mjere da možemo Ukrajini osigurati vatrenu nadmoć u ratu - rekao je, pak, Gustav Gressel, viši politički suradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose (ECFR). Om se nada da će 2025. biti bolja po Ukrajinu ako se poboljšaju lanci opskrbe oružjem i obuka ukrajinskih trupa.

SAD je Ukrajini od početka ruske invazije poslao više od 79 milijardi dolara, što je i najviše na svijetu. Od toga je oko 30 milijardi bilo namijenjeno za naoružanje.

image

Donald Trump inzistira na prestanku pomoći Ukrajini

Christian Monterrosa/Afp

Osim američke, Ukrajini treba i velika pomoć Europske unije. Planove im tu ponajprije mrsi mađarski premijer Viktor Orban, koji je prošlog mjeseca stavio veto na slanje 50 milijardi dolara vrijednoga paket iz Bruxellesa prema Kijevu. Bez toga paketa, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Ukrajina neće preživjeti treću godinu rata. U SAD-u velik dio republikanaca, predvođenih bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, inzistira na prestanku pomoći Ukrajini.

- Zapadna potpora Ukrajini trebala bi se preusmjeriti na izgradnju utvrda i obrambenih sustava u zemlji, zatim na obuku njihovih novaka, kao i proizvodnju oružja unutar te države - poručio je Newsweeku Viktor Kovalenko, vojni analitičar i bivši ukrajinski vojnik.​

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bez 50 milijardi dolara pomoći iz Bruxellesa Ukrajina neće preživjeti treću godinu rata

Anatolii Stepanov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 01:18