StoryEditorOCM
SvijetZAMOLILI SU GA DA STAVI MASKU

Bivši vojnik u moskovskoj općini otvorio paljbu jer ‘su ga okružili zločinački vjernici u fiktivnu pandemiju koronavirusa‘. Ubio je dvoje i ranio dijete

Piše PSD
10. prosinca 2021. - 16:47

Muškarac koji je u pucnjavi ubio dvije osobe i ranio četiri u zgradi moskovske općine, navodno je izdvojio žrtve za koje je mislio da su 'vjernici' u Covid-19, objavili su ruski mediji nakon masakra. U srijedu je moskovski dnevnik Kommersant izvijestio da je optuženi Sergej Glazov rekao da je modificirao borbeni pištolj za ispucavanje bojeve municije kako bi se zaštitio od 'zločinačkog društva nastalog iz fiktivne infekcije koronavirusa'.

Ovaj 45-godišnji vojni veteran je u utorak otišao u multifunkcionalni centar javnih usluga u okrugu Ryazansky na jugoistoku grada, oko 12 km od Crvenog trga, kako bi dobio putovnicu. Muškarcu je navodno prišao zaposlenik zgrade, Vladimir Šemenov, koji ga je potom zamolio da nosi medicinsku masku u skladu s aktualnim ruskim smjernicama za koronavirus. Kao odgovor na zahtjev, Glazov je napao ovog člana osoblja suzavcem u spreju, izvadio pištolj i pucao u njega iz neposredne blizine. Napadač je potom ubio i zaštitara Alekseja Ruzleva te ispalio salvu metaka na druge ljude u objektu, pritom ranivši još četvero - uključujući 10-godišnje dijete.

Privedeni muškarac je u policiji tvrdio je da je pucao na prisutne koji nisu bili uključeni u sukob misleći da i oni 'vjeruju u zarazu koronavirusom'. Glazov je još imao dvadesetak metaka u posjedu, a da mu oružje nije otkazalo, moglo je biti ozlijeđeno ili ubijeno mnogo više ljudi, piše Kommersant. Osumnjičeni sada navodno čeka psihološku procjenu.

Ubrzo nakon napada, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin oglasio se na Twitteru, izražavajući 'sućut žrtvama i obiteljima žrtava'. Rusiju su potresle još dvije pucnjave na obrazovne ustanove početkom ove godine. U rujnu je student na Državnom sveučilištu Perm, više od 1000 km istočno od Moskve, ubio najmanje šest osoba i ranio njih 28. U međuvremenu, u svibnju, bivši učenik škole u Kazanu ubio je najmanje devet ljudi i ranio više od desetak drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 02:23