StoryEditor
SvijetMATTEO SALVINI

Bivši talijanski ministar mogao bi dobiti 15 godina zatvora zbog otmice migranata: ‘Idem na suđenje visoko uzdignute glave‘

Piše HINA
17. travnja 2021. - 17:08
Italian senator and head of the Lega Nord (Northern League) party Matteo Salvini gestures as he addresses a press conference after talks with the Polish and Hungarian Prime Minister in Budapest on April 1, 2021. - Fresh from his party's exit out of the centre-right European People's Party (EPP), nationalist Hungarian Prime Minister Viktor Orban on April 1, 2021 welcomed Polish and Italian populists as he explores new alliances. (Photo by Attila KISBENEDEK/AFP)Attila Kisbenedek/AFP

Matteo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, mora odgovarati na sudu za otmicu zbog odluke da spriječi iskrcavanje više od 100 migranata u Italiji 2019., odlučio je u subotu talijanski sudac.

Salvini, koji je tada bio ministar unutarnjih poslova, ostavio je migrante na moru dok tužitelji nisu naložili zapljenu broda i evakuaciju putnika.

Suđenje će početi u Palermu 15. rujna. Salviniju prijeti 15 godina zatvora bude li proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze. 

Konačna presuda mogla bi značiti i da više ne smije obnašati dužnosti u vladi.

- Idem na suđenje visoko uzdignute glave, u vaše ime kao i svoje. Italija na prvom mjestu, uvijek", komentirao je Salvini na Twitteru nakon odluke. 

- Zaštita naše zemlje je sveta dužnost građana...zato mi se sudi- dodao je. 

Tijekom 14 mjeseci na dužnosti ministra unutarnjih poslova, Salvini je spriječio nekoliko čamaca da pristanu u Italiji ne bi li zaustavio priljev migranata i redovito je optuživao humanitarne organizacije koje su spašavale migrante na moru da potiču krijumčarenje ljudi.

Povukao je Ligu iz koalicijske vlade u ljeto 2019. u neuspjelom pokušaju da izazove nove izbore kada je njegova stranka dobro stajala u anketama. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:51