StoryEditorOCM
Svijetšokiralo ga

Bivši američki predsjednik: ‘Pojma nisam imao da mi je večeru služio osobno Jevgenij Prigožin. Dobro da sam živ!‘

11. rujna 2023. - 12:01
Na večeri u Sankt Peterburgu, 2006., američkom predsjedniku piće i hranu je posluživao osobno Jevgenij PrigožinDmitry Astakhov/Afp

Bivši američki predsjednik George Bush izjavio je kako je tek nedavno saznao da ga je jednom u Sankt Peterburgu za večerom poslužio nitko drugi nego upravo Jevgenij Prigožin. Govoreći putem videolinka na konferenciji Yalta European Strategy u Kijevu, bivšeg su američkog predsjednika upitali o nedavnoj smrti ozloglašenog šefa Wagnera u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji. A on je komentirajući njegovu likvidaciju kazao i kako donedavno nije znao da je jeo hranu koju mu je servirao osobno Prigožin.

“Ono što me šokiralo jest da sam neki dan vidio sliku sa samita G8 u Sankt Peterburgu na kojoj je Prigožin bio tip koji mi je posluživao hranu. Tada je bio kuhar… Sve što znam je da sam preživio - kazao je u svom stilu Bush.

Nedavno su isplivale fotografije sa tog sastanka iz 2006., na kojima se vidi kako Prigožin servira vino američkom predsjedniku koji za stolom sjedi sa svojom suprugom Laurom te ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i njegovom suprugom Ljudmilom. Također se pojavilo i još snimaka iz Rusije na kojima se vidi Prigožin dok stoji iza američkog predsjednika.

Na jednoj iz 2002., Prigožin stoji na nogama iza Putina i njegove supruge koji sjede za zajedničkim stolom s Bushom, a na drugoj čeka kako bi poslužio hranu američkom predsjedniku.  

Prije nego što je počeo s ubijanjem, Prigožin je često posluživao hranu iz svog cateringa za događaje koje je vodio Putin, zbog čega je i dobio nadimak Putinov kuhar.

U online razgovoru s novinarima Bush je kazao kako je krajnje vrijeme da se zaustavi Putina.

“Mislim da je Putin danas jači nego kad sam ja bio predsjednik. I znate, on je lukav političar. Ne boji se upotrijebiti moć kako bi utjecao na svoju budućnost. No, zagrizao je malo više nego što može sažvakati", rekao je Bush.

Prvi se put sreli u Sloveniji 

Bivši američki predsjednik potom se prisjetio svog prvog susreta sa šefom Kremlja.

“Bilo je to u Sloveniji 2001. godine, kada smo se ja i predsjednik Putin prvi put sreli. Htio je razgovarati o dugovima Sovjetskog Saveza. Pitao sam je li mu majka doista dala križ koji je blagoslovljen u Jeruzalemu. To je bila činjenica koju mi ​​je CIA rekla. Izraz lica mu se u tom trenutku promijenio. Prešao je iz napetog u opušteni i počeo govoriti o svojoj majci i križu i što mu znači. I pitao sam ga za njegove kćeri. Dao mi je do znanja da ima dvije kćeri, i govorio je o njihovim interesima, a ja sam govorio o svojim kćerima. I započeli smo tako radni odnos. Pogledao sam ga u oči i vidio njegovu dušu, ispričao je Bush te dodao kako se od tada očito mnogo tog promijenilo.

„Da sam ga pogledao u oči na kraju predsjedničkog mandata vidio bih sasvim drugu dušu. Zarazio se moći i novcem. Bio je drukčiji tip - rekao je.

image
Dmitry Astakhov/Afp

Bush smatra kako SAD trebaju podupirati Ukrajinu dok Rusija ne bude protjerana sa svih okupiranih teritorija i da ne bi trebali pokušavati nametnuti mirovne planove ukrajinskoj vladi.

"Ne bismo trebali, samo zato što smo umorni, zahtijevati da Ukrajinci prepuste određeni dio teritorija osvajaču", rekao je.

Što se tiče predsjednika Zelenskog, Bush je imao velike pohvale, rekavši: “Amerikanci su bili impresionirani Zelenskim. On je tvrd tip. Nazvao sam ga Winstonom Churchillom 21. stoljeća. To je impresivno vodstvo u teškim okolnostima. Sjedinjene Države i dalje moraju ostati jake, aktivne i podržavati ljude poput Zelenskog”, ocijenio je.

No, također je kazao da se pitanje korupcije u Ukrajini mora raščistiti.

“Sjedinjene Države moraju osigurati da se novac naših poreznih obveznika ne troši u druge svrhe osim zaštite Ukrajine od Rusije”, istaknuo je. 

“Amerikance živcira ideja da njihov novac ide u nečiji džep. Primijetio sam da je predsjednik Zelenski počeo uklanjati ljude iz svog tima, što sugerira da bi to mogao biti pokušaj da se raščisti korupcija, što je vrlo važno”, poručio je Bush.

image
Luke Frazza/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:18