StoryEditorOCM
SvijetOGORČENI MEDVEDEV

Bivšeg predsjednika Rusije razbjesnile nove sankcije, Zapadu prijeti osvetom: ‘Plan je jasan...‘

Piše Antonija Handabaka/JL
26. veljače 2024. - 10:07

Moskva bi se trebala žestoko osvetiti Zapadu za neselektivne sankcije kojima nanosi štetu običnim građanima, poručio je u subotu bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenosi Jutarnji list.

Na Telegramu je Medvedev napisao da ograničenja nisu nametnuta samo dužnosnicima i poslovnim subjektima nego su "uperena protiv svih ruskih građana". "Ideja je jasna: što više Rusa pati, to bolje za Zapad", napisao je bivši predsjednik koji je čuvao stolicu za Putina, a sada je potpredsjednik ruskog Vijeća sigurnosti i jedan od najglasnijih kritičara Zapada.

Medvedev je iznio i kontraplan. Prema njemu, Rusija bi trebala kazniti neprijatelje stvarajući probleme zapadnim gospodarstvima, potičući javno nezadovoljstvo "glupavim politikama" zapadnih vlada i promičući međunarodne odluke koje podrivaju interese zapadnog svijeta. Međutim, Rusiju se za sve to već optužuje.

Medvedeva su razljutile najnovije američke i europske sankcije. Sjedinjene Države objavile su u petak da na crnu listu stavljaju 500 pojedinaca i kompanija, a Vijeće Europske unije to je navelo za 200-tinjak subjekata.

Američko ministarstvo financija odlučilo je ograničiti i državnog operatora sustava za plaćanje Mir, čija je popularnost uzletjela nakon što je Rusija odsječena iz globalnog financijskog sustava Swift, a suradnju su joj otkazali i Visa i Mastercard.

Kremlj uporno ponavlja da su sankcije ilegalne i da im je cilj destabilizirati Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:05