StoryEditorOCM
Svijetne ide to tako, joe

Bit će pravo političko čudo ako Biden postane predsjednik; Raskrinkana je najveća laž njegove kampanje

Piše Gojko Drljača/ JL
13. ožujka 2024. - 10:16
Joe Biden podržava porezne olakšice za kućanstva, ali ne predstavlja planove kako ih planira osiguratiNicholas Kamm/Afp

Početak nove kampanje vremešnog američkog predsjednika Joea Bidena (82) protiv favorita Donalda Trumpa pokazuje da i dalje propovijeda kupovanje prosperiteta u budućnosti zaduživanjem, a problem gomilanja dugova obećao je riješiti dizanjem korporativnih poreza na 21 posto, odnosno oporezivanjem milijardera. Forsiranje doktrine vječne fiskalne ekspanzije ukazuje sve više na to da je aktualni stanar Bijele kuće zaboravio da nije pametno obećavati ono što nije realno provesti, a pogotovo ne ono što većina birača ne želi čuti.

Čudi da su nakon Bidenovih prijedloga o novom zamahu zaduživanja i oporezivanju superbogatih samo malobrojni komentatori američke političke zbilje podsjetili kako su republikanci ti koji kontroliraju većinu u Zastupničkom domu, pa Biden zapravo forsira agendu koju praktično ne može realizirati jer bi nekako morao promijeniti sastav Kongresa, piše Jutarnji list.

Još je čudnije u njegovoj strategiji za "dobivanje izbora" da u osnovi Biden ne govori ono što bi birači pretežito željeli čuti, nego inzistira na varijanti woke ideologije ukorijenjene unutar Demokratske stranke. Bidenov tabor u najnovijem prijedlogu proračuna planira podizanje federalne potrošnje sa 6,9 na 7,3 bilijuna dolara, a rast deficita pokušavaju maskirati privremenošću mjera. S obzirom na očiglednu neodrživost fiskalne putanje Sjedinjenih Država, na koju je upozorio čak i predsjednik federalnih rezervi Jay Powell, niz novih prijedloga Bidenove administracije može se nazvati fiskalnom ekstravagancijom.

U nizu prijedloga Biden je izišao s privremenim ili nejasno definiranim rješenjima - kao za održavanje financiranja Social Securityja, za produživanje poreznih olakšica kućanstvima ili za širenje poreznih olakšica na djecu - jer privremenost tih financijski vrlo značajnih planova zapravo omogućava prikrivanje stvarne razine deficita; u slučaju privremenog rješenja CBO ne uključuje nove dugove u izračun deficita. U narodu bi rekli da sam sebi mažeš oči.

Biden igra na pogrešne karte

"Prema Bidenovom planu, obiteljima koje zarađuju manje od 200.000 dolara godišnje bilo bi zajamčeno subvencionirano čuvanje djece, a obitelji s najnižim primanjima ne bi plaćale ništa. Predsjednik je predložio izgradnju ili očuvanje više od dva milijuna stambenih jedinica i niz poreznih olakšica kako bi se smanjili visoki troškovi kupnje kuće. Poziva na trošenje 12 milijardi dolara kako bi se osmislile strategije za smanjenje troškova koledža, istovremeno proširujući Pell Grants i nudeći besplatnu školarinu. I ponovno je iznio savezni program plaćenog obiteljskog i medicinskog dopusta. Bidenov proračun osigurao bi solventnost zaklade bolničkog osiguranja Medicare povećanjem poreza na plaće, investicijske dobitke i prihode od samozapošljavanja ljudi koji zarađuju više od 400.000 dolara godišnje…", opisuje Wall Street Journal.

image

Sve je očiglednije da će Bidena na izborima koštati podrška Bibiju Netanyahuu i zgroženost značajnog dijela mlađeg biračkog tijela demokrata činjenicom da je u Gazi pobijeno više od 30.000 Palestinaca

Afp

Biden, drugim riječima, govori poreznim obveznicima da će, između ostaloga, trošiti njihov novac na subvencioniranje dječje skrbi obiteljima s primanjima višima od 16 tisuća dolara mjesečno. Mnogi Amerikanci na ovakve i slične "dobronamjerne" političke poruke podižu obrve. Istraživanje Pew Researcha još je u 2023. pokazalo kako većina Amerikanaca - njih 57 posto - procjenjuje da je rezanje deficita nacionalni prioritet. Misterij je zašto se Biden u izbornoj utrci zalaže za ono što je većini birača sumnjivo. Isto vrijedi za Bidenovu politiku prema imigrantima, gdje Trump vodi za ogromnih 14 postotnih poena.

U osnovi je Bidenova politika sve više popis želja koji uopće nije baziran na čvrstom financijskom planiranju.

"Predsjednikov prijedlog značajno bi povećao broj lijekova koji podliježu pregovorima o cijenama u Medicareu, saveznom zdravstvenom programu za starije i osobe s invaliditetom, na 50 godišnje s najviše 20. Proširio bi gornju granicu od 2000 dolara na recepte ‘iz vlastitog džepa‘ lijekova u Medicareu i ograničenje od 35 dolara za dijeljenje troškova za mjesec dana inzulina… Proračun ne uključuje detaljan plan za stabilizaciju socijalne sigurnosti, koja se, kao i Medicare, suočava s manjkom u narednom desetljeću…", piše WSJ. Sve je to lijepo, ali…

Mogla bi ga koštati podrška Izraelu

Zapravo imamo situaciju da se za značajni dio Bidenovih izbornih obećanja ne zna kako će se financirati. Primjerice, Biden podržava porezne olakšice za kućanstva koja zarađuju manje od 400.000 dolara godišnje, ali ne predstavlja planove kako ih planira osigurati. Gledano iz hrvatske perspektive, nejasno je zašto bi oni koji zarađuju između, recimo 200 i 400.000 dolara, uopće imali porezne olakšice.

Niz umjerenih analitičara počeo je primjećivati kako je najveća laž Bidenove kampanje javno obećanje da će biti umjeren, tj. da će slušati dio apela onih konzervativnijih birača. Upravo suprotno - Biden plasira još agresivniju progresivističku agendu, koju gura vladajuća nomenklatura Demokratske stranke, opijena raznolikim woke narativima.

Kritizirao ga je čak i Janan Gadesh u Financial Timesu.

"Koliko god prošlotjedno obraćanje Joea Bidena o stanju Unije bilo tečno i snažno, klicali su mu krivi ljudi. Ako sreća predanih demokrata, kojima je govor skrojen, američkog predsjednika odvrati od neodlučnih glasača koji zapravo odlučuju o izborima, događaj će biti zapisan kao katastrofalan uspjeh. Da bi osvojio drugi mandat, Biden mora učiniti ono što je radio 50 godina, osim zadnjih nekoliko ključnih - uznemiriti svoju stranku. Umjereni i apolitični birači koji su mu dali povjerenje 2020. moraju znati da je on njihov, a ne lijevi. To znači, između ostaloga, manje trošenja. Demokrati još uvijek sumnjaju da je Bidenova fiskalna labavost politički problem. A u kasno ljeto 2021., prvi put više Amerikanaca nije odobravalo, nego što je odobravalo Bidena i od tad se nisu predomislili…".

Odmak nomenklature američkih demokrata od političke realnosti vidljiv je u cijelom nizu detalja. Primjerice, sve je očiglednije da će Bidena na izborima koštati zgroženost značajnog dijela mlađeg biračkog tijela demokrata činjenicom da je u Gazi pobijeno više od 30.000 Palestinaca, ali će na velikom skupu demokrata pred Bidenom samo jedan ili dva sudionika dovikivati američkom predsjedniku što doista misle o podršci Bibiju Netanyahuu, dok će se ostali nazočni svemu čuditi kao pure dreku.

Ukratko, bit će to političko čudo stoljeća ako Biden postane predsjednik, iako mu je protukandidat čovjek sklon pričanju populističkih gluposti, koji se već "dokazao" katastrofalnim prvim mandatom od 2016. do 2020.,, piše Jutarnji list.

image

Bidenov protukandidat Donald Trump čovjek je sklon pričanju populističkih gluposti, koji se već ‘dokazao‘ katastrofalnim prvim mandatom od 2016. do 2020.

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:07