StoryEditor
Svijetkorak dalje

Bijela kuća uoči samita NATO-a: Pokrenut ćemo nove sigurnosne inicijative

Piše Hina
14. lipnja 2021. - 07:21

Bijela kuća objavila je u nedjelju uoči samita NATO-a u ponedjeljak da će čelnici Saveza pokrenuti "ambiciozan" skup inicijativa kako bi on i dalje jamčio sigurnost do 2030. i nakon toga.

Bijela kuća objavila je da će se 30 država članica dogovoriti da će revidirati Strateški koncept NATO-a koji će voditi njegov "pristup promjenjivom strateškom okruženju, koje uključuje ruske agresivne politike i akcije; izazove koje predstavlja Narodna Republika Kina našoj kolektivnoj sigurnosti, prosperitetu i vrijednostima; te transnacionalne prijetnje kao što su terorizam, kibernetičke prijetnje i klimatske promjene".

Bijela kuća navodi da će novi Strateški koncept biti pripremljen za usvajanje na samitu NATO-a 2022.

"Saveznički čelnici pokrenut će ambiciozan skup inicijativa kako bi osigurali da NATO i dalje pruža sigurnost našim građanima do 2030. i nakon toga", navodi se u priopćenju. 

Reuters je ranije izvijestio da bi Strateški koncept NATO-a trebao prvi put uključivati vojni uspon Kine kao jedan od izazova.

Predsjednik Biden stigao je u nedjelju u Bruxelles radi tog samita. Na samitu će sudjelovati i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Čelnici NATO-a usvojit će novu politiku kibernetičke obrane koja jača koordinaciju kako bi se osiguralo da Savez bude "otporan na sve češće i ozbiljnije prijetnje... uključujući napade ransomwareom na kritičnu infrastrukturu".

Bijela kuća navodi da će se članice NATO-a oslanjati na "pouzdane providere za telekomunikacijske mreže nove generacije". 

Čelnici NATO-a također će utvrditi korake kako bi se osigurala "tehnološka prednost" Saveza te dogovoriti Akcijski plan za klimatsku sigurnost, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova koje su posljedica vojnih aktivnosti i baza.

Rusija, klimatske promjene, Afganistan i nove tehnologije neke su od tema o kojima će se razgovarati na jednodnevnom samitu.

NATO će na samitu dogovoriti reforme Saveza, pod nazivom NATO 2030., inicirane nakon što je bivši američki predsjednik Donald Trump doveo u pitanje relevantnost NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg iznijet će devet područja u kojima bi se NATO mogao modernizirati u srednjem roku, uključujući više zajedničkog savezničkog financiranja vojnih operacija. 

Francuska je zbog toga već izrazila zabrinutost, strahujući da će to smanjiti sredstva za nacionalne vojne prioritete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. kolovoz 2021 18:12