StoryEditorOCM
Svijetkolebljivi joe

Biden izjavio da se ne bi iznova kandidirao za Bijelu kuću da to nije učinio Trump. Šokirao je savjetnike

Piše Davor KRILE
6. prosinca 2023. - 23:42

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je nedavno demokratskim donatorima kako nije uvjeren da bi tražio još jedan predsjednički mandat da se njegov prethodnik Donald Trump nije odlučio iznova natjecati za Bijelu kuću. Nepoznato je što ga je potaknulo na ovaj nehotični izljev iskrenosti: staračka omaška, marketing privlačenja pažnje ili stvarno kolebanje oko osobnih kapaciteta za još četiri godine dužnosti.

image

Biden u Ovalnom uredu

Andrew Caballero-reynolds/Afp

"Da se Trump nije kandidirao, nisam siguran da bih se ja iznova kandidirao", rekao je Biden, pojasnivši da mu demokrati „naprosto ne mogu dopustiti da pobijedi". Ovom je izjavom novinarima tijekom prikupljanja sredstava za predizbornu kampanju u privatnoj kući kod Bostona Biden poprilično šokirao svoje savjetnike i druge dužnosnike, piše CNN. PR stručnjaci su se također našli zatečeni Bidenovom kolebljivom definicijom svoje nove kandidature kao pukom reakcijom na Trumpove namjere. Njegov izborni tim naknadno je pokušao sanirati štetu interpretacijama da je predsjednik zapravo samo opisao Trumpa kao jedinstvenu prijetnju zemlji, te da je izrazio slične osjećaje kao i prije odluke da se kandidira za predsjednika 2020. godine.

‘Predsjednik Biden je već jednom uvjerljivo pobijedio Trumpa i učinit će to opet‘, istaknuo je Chris Coons, nacionalni supredsjedatelj Bidenove kampanje 2024.

image

Predsjednik Joe s prvom damom Jill Biden

Kent Nishimura/Afp

Američki predsjednik prilično je šeprtljavo započeo akciju prikupljanja sredstava uoči skupe utrke za reizbor. Očekuje se da će prikupiti više od 15 milijuna dolara samo tijekom pet prvih dana akcije. Planirano je više od deset donacijskih skupova ovoga mjeseca: demokratski dužnosnici očekuju rekordne prinose i kampanju koja bi mogla biti ukupno vrijedna milijarde dolara. Prvih 25 milijuna utrošit će se na uskoro na golemu pretkampanju usmjerenu na Bidenov reizbor, baziranu mahom na tv-spotovima. Donatorima u tom kontekstu svakako ne treba servirati predsjednikova priznanja intimnoga kolebanja, u bilo kojem kontekstu,, oko svojega izbornog angažmana.

Američki predsjednik se u svom motivacijskom govoru na prvom skupljanju ‘izborne lemozine‘ ipak očekivano izravno suprotstavio Trumpu i iznova predstavio kao njegov potpuni antipod.

image

Njegov reizbor već obara rekorde u potrošnji 

Celal Gunes/Anadolu Via Afp

„Trump čak više ni ne skriva svoje zle namjere, on Amerikancima otvoreno govori što će učiniti pruži li mu se prilika. Najavio je ukidanje Zakona o pristupačnoj skrbi. Najavio je iskorjenjivanje svih ‘štetočina‘ iz nacije. A nije se usudio čak ni pojaviti na svojoj stranačkoj inauguraciji”, poručio je ironično Biden. Aludirao je time na govor bivšeg američkog predsjednika iz New Hampshirea prošloga mjeseca, kad je Trump poručio kako će u svom idućem mandatu ‘iskorijeniti komuniste, marksiste, fašiste i radikalne lijeve siledžije koji žive kao gamad unutar granica SAD-a‘. Fašiste je uzgredno spomenuo, očito samo zato što mora. Ustvrdio je i da nikakva prijetnja Americi ne prijeti od radikalne desnice, nego isključivo od radikalne ljevice (u koju očito spadaju svi koji nisu kao on).

image

Trump u New Hampshireu:Iskorijenit ću komuniste, marksiste i ostale štetočine 

Joseph Prezioso/Afp

Predsjednik Joe Biden će idućega vikenda u Los Angelesu sudjelovati na dva velika holivudska prikupljanja donacija, uključujući svečanu večeru s zvijezdama poput redatelja Stephena Spielberga, producentice Shonde Rhimes i glumca Roba Reinera. Domaćini tamošnjih skupova biti će poznati dizajner interijera holivudskih zvijezda Michael Smith i njegov suprug James Costos, bivši američki veleposlanik u Španjolskoj.

Bidenov ponovni izbor već je postavio rekord u predizbornoj potrošnji, prije nego je i pretkampanja službeno počela. Prema podacima agencija, više od 45 milijuna dolara potrošeno je već na pro-Bidenovo oglašavanje samo u ovoj godini. Rekordno ulaganje u ranu političku reklamu dolazi, mimo izbornog stožera, od niza američkih grupa i koalicija koje podržavaju Bidenov reizbor. Ciljana su ključna medijska tržišta u poznatim državama predsjedničkog ‘bojnog polja‘ – Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Arizoni, Georgiji i Nevadi.

image

Trump je u kampanju ušao izbjegavajući polemike i inauguracije

Joseph Prezioso/Afp

Nedavno je Bidenova kampanja stavila zdravstvenu skrb u samo središte svojih tema i poruka, te se napori njegove administracije za smanjenje troškova za lijekove na recept i spot s bivšom pedijatricom koja kritizira zdravstvenu politiku u Trumpovu mandatu ciljano emitiraju u osam  izborno najvažnijih američkih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 15:19