StoryEditorOCM
Svijetnema dokaza

Besramna propaganda: ruski vojni zapovjednik tvrdi da farmaceutske kompanije u Ukrajini razvijaju biološko oružje. ‘Sve se više pokazuje što je bila plandemija...‘

Piše PSD
25. svibnja 2022. - 12:02

Voditelj ruskih Radijacijskih, kemijskih i bioloških zaštitnih snaga tvrdi da Pfizer, Moderna i druge zapadne kompanije u Ukrajini razvijaju biološko oružje. Njegove tvrdnje za Faktograf je provjerila novinarka Matea Grgurinović​, čiji tekst prenosimo u nastavku.

Gotovo osam tisuća pregleda na Facebooku ima video u kojem se, između ostaloga, tvrdi da su "zajedno s američkim farmaceutskim kompanijama i suradnicima Pentagona, ukrajinske državne strukture uključene u vojne biološke aktivnosti".

"Sve vise se pokazuje sto je bila plandemija i zašto. Još prije nekoliko mjeseci rekao sam da tvornice koje proizvode otrove i vlade koje su odgovorne za bio oružje wmd u Ukrajini kao i za plandemiju mogu postati meta ruskih raketa. Sad vidite zašto. Ako zapad i dalje bude sakrivao i ignorirao ovu vijest, šutio i slao bilione u novcu i oružju da bi sakrili ovu vijest,, tako će i biti. Unistiti kriminalnu Big pharmu kao i nalogodavce "idejne vodje" je jedini način koji ce zaustaviti svaku plandemiju zauvijek. Ovo je još uvijek faza otkrivanja, expose. X  Rusko ministarstvo obrane Igor Kirillov: Pfizer & Moderna sudjeluju u neovlaštenim VOJNO-BIOLOŠKIM AKTIVNOSTIMA SAD-a u Ukrajini", navodi se u opisu videa.

U videu isječku koji traje 50 sekundi pojavljuje se Igor Anatoljevič Kirilov, voditelj ruskih Radijacijskih, kemijskih i bioloških zaštitnih snaga (RHBZ). Tema Kirilovljevog izlaganja uistinu su velike farmaceutske kompanije koje, kako on tvrdi, "rade na testiranju novih lijekova" i pritom zaobilaze sigurnosne standarde, što im omogućuje da značajno smanje svoje troškove. O ovome je izvijestila i ruska novinska agencija Tass.

"U ovu shemu su uključene velike farmaceutske kompanije, uključujući Pfizer, Modernu, Merck te također Gilead koji je povezan s američkim ministarstvom obrane". Tim riječima počinje Kirilovljevo izlaganje u videu.

Prema Kirilovu, američki specijalisti rade na testiranju novih lijekova, zaobilazeći pritom međunarodne sigurnosne standarde. "Kao rezultat toga, zapadne tvrtke ozbiljno smanjuju troškove implementacije istraživačkih programa i dobivaju veliku komparativnu prednost", također je kazao.

"Zajedno s američkim farmaceutskim kompanijama i suradnicima Pentagona, ukrajinske državne strukture uključene su u vojne biološke aktivnosti čiji je glavni cilj sakriti nezakonite aktivnosti, provoditi terenska i klinička ispitivanja i pribavljanje neophodnog biomaterijala", zaključuje Kirilov u videu.

Duža vijest objavljena na ruskom novinske agencije Tass navodi kako je 2005. Barack Obama s Ukrajinom sklopio partnerski sporazum o početku realizacije vojno-bioloških programa na području Ukrajine. Glavni sponzor vojno-bioloških istraživanja u Ukrajini je George Soros, također se tvrdi u Tassovoj vijesti.

"Prema riječima voditelja RHBZ, američki Ministarstvo obrane značajno je proširilo svoj istraživački potencijal, ne samo u području stvaranja biološkog oružja, već i u području prikupljanja informacija o rezistenciji na antibiotike i prisutnosti antitijela na određene bolesti u populaciji u određenim regijama", također se navodi.

Kirilov također kaže da i Njemačka i Poljska svoje vojno-biološke projekte realiziraju na teritoriju Ukrajine, kao i to da je Ukrajina "poligon Zapada za razvijanje komponenti biološkog oružja i testiranja novih farmakoloških preparata". "Potrebno je reći da ne samo SAD, već i niz njihovih saveznika iz NATO bloka realiziraju svoje vojno-biološke projekte na području Ukrajine", dodaje Kirilov.

Ne postoje, međutim, nikakvi dokazi za ruske tvrdnje da su SAD proizvodile ili da proizvode biološko oružje u Ukrajini. Nema dokaza ni da u tome sudjeluju zapadne farmaceutske kompanije koje spominje Kirilov.

Nepotkrijepljene tvrdnje o biološkom oružju u Ukrajini recikliraju se već godinama

Teorije zavjere prema kojima u Ukrajini postoje laboratoriji za razvoj biološkog oružja recikliraju se već nekoliko godina. O tome je Faktograf već pisao, kao i kolege s brojnih drugih fact-checkerskih portala (Raskrinkavanje, StopFake, Maldita, Re:Baltica).

Prema pisanju Mythdetectora, gruzijskog fact-checking portala na engleskom jeziku, tvrdnje o biološkom oružju koje SAD navodno razvija u Ukrajini dio su ruske propagande još od 2018. godine. Prema tom narativu, Amerikanci rade na kreiranju smrtonosnih patogena blizu granice s Rusijom te na testiranju istih na području bivših sovjetskih republika.

Bosansko-hercegovački fact-checking portal Raskrinkavanje pak navodi kako se tvrdnja o američkim biološkim laboratorijima na našim jezicima pojavila još 2015. godine.

Tvrdnje o biološkom oružju koje u Ukrajini prema ruskim tvrdnjama razvijaju Amerikanci temelje se na "Zajedničkom programu za smanjenje prijetnje" koje je Ministarstvo obrane SAD-a pokrenulo 1991. godine.

Riječ je o programu koji je započeo nakon pada Sovjetskog Saveza kako bi se smanjila opasnost od biološkog oružja koje je proizvedeno u postsovjetskim zemljama. Jedna od zemalja s kojima SAD surađuje je i Ukrajina, s kojom je potpisala sporazum koji se odnosi na sprječavanje širenja tehnologija, patogena i znanja koji se mogu koristiti u razvoju biološkog oružja te na pomoć u modernizaciji (popravci, ažuriranje opreme) niza državnih laboratorija u Ukrajini.

Suradnja i pomoć u modernizaciji ne znače ujedno da SAD kontrolira navedene laboratorije. U svibnju 2020. je ukrajinska sigurnosna služba u posebnom priopćenju navela da ne postoje biološki laboratoriji koje vode strane države, naročito ne vojni (Kyiv Post).

Rusija je također iznosila tvrdnje da posjeduje dokaze da je ukrajinsko ministarstvo zdravlja, uoči ruske invazije, naredilo uništavanje kuge, kolere i ostalih patogena. Tu je akciju Ukrajini preporučila i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja podržava rad laboratorija u Ukrajini, i koja je tamošnjem Ministarstvu zdravstva preporučila da unište opasne patogene kako bi se spriječilo bilo kakvo potencijalno "curenje" (Reuters).

Kako navodi Mythdetector, ruski su mediji još 22. veljače pisali o postojanju laboratorija za biološko oružje kojima operiraju druge države, a propagandna REN TV o potencijalnoj biološkoj prijetnji izvještava još od siječnja. U tekstu se također navodi kako su se slične dezinformacije javile i u vezi laboratorija Lugar u Gruziji.

Već na samom početku ruske invazije društvenim mrežama krenula je cirkulirati tvrdnja da su ruske snage uništile navodne laboratorije za biološko oružje. Prvi put je objavljena na Twitter profilu naziva WarClandestine koji je nedugo poslije ugašen zbog širenja dezinformacija, piše Matea Grgurinović za Faktograf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 09:50