StoryEditor
Svijetpredizborna dogovaranja za parlamentarne izbore u srbiji

Beograd: radikali nude koaliciju Koštunici

Piše PSD.
13. ožujka 2008. - 18:30

Zajedno sa radikalima - Vojislav Koštunica
Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, koji na dužnosti predsjednika stranke zamjenjuje haškog optuženika Vojislava Šešelja, izjavio je u četvrtak da će, bude li potrebno, predsjedniku Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavu Koštunici ponuditi zajedničko formiranje vlade nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 11. svibnja.

Nikolić je, na konferenciji za novinare, kazao da je spreman "treći put" ponuditi Koštunici zajedničko sastavljanje vlade, ali da Koštunica ne može računati na premijersko mjesto s obzirom na to da je nemoguće da DSS na izborima osvoji više glasova od radikala.

- Smatram da premijer treba biti iz one stranke koja osvoji najviše glasova na izborima - kazao je Nikolić, dodajući da je ta stranka otvorena za suradnju s onim strankama nacionalnih manjina koje neće biti na izbornim listama drugih stranaka, te da će njima ponuditi i da zajedno sa SRS-om formiraju tijela lokalne samouprave, pokrajinske institucije i vladu, čak ako njihovi glasovi radikalima ne budu potrebni.

- Otvoreni smo za koaliciju sa strankama koje nemaju program suprotstavljen programu SRS-a - kazao je Nikolić i odbacio mogućnost bilo kakve suradnje s istaknutim pojedincima iz Demokratske stranke, stranke G 17 Plus, Liberalno-demokratske partije, Sandžačke demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na izvanredne parlamentarne izbore SRS će izaći s izbornom listom pod nazivom "SRS - Dr. Vojislav Šešelj", a na lokalne i pokrajinske koji će se održati istoga dana s listom "SRS - Tomislav Nikolić", najavio je Nikolić, dodajući da SRS još nije odlučila tko će biti kandidat za mandatara u slučaju pobjede na izborima.

U predizbornoj kampanji, kazao je Nikolić, SRS će ustrajati na tome da je Kosovo sastavni dio Srbije i da Srbija u Europsku uniju (EU) može ući samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom.

- SRS ne želi kampanju pretvoriti u borbu mišljenja o tome treba li Srbija ući u EU ili ne. Srbija treba biti u EU, ali postoje razlike među političarima o tome kada i pod kojim uvjetima se to treba dogoditi - kazao je Nikolić.

On je dodao da će "smjena vlasti biti bezbolna i dobra" za Srbiju, te najavio da u slučaju pobjede radikala niti jedna strana investicija neće biti ugrožena.

Predsjednik Boris Tadić je na prijedlog Vlade u četvrtak ujutro raspustio Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 11. svibnja, za kada su već zakazani lokalni i pokrajinski izbori.

(H)

#TOMISLAVNIKOLIĆ#VOJISLAVKOŠTUNICA#IZBORI#SRBIJA

Izdvojeno

08. srpanj 2020 14:16