StoryEditorOCM
Svijetbart de wever dolazi

Belgijski premijer mogao bi postati čovjek koji želi - podjelu zemlje! ‘Nećemo ostati samo na tome, ukidamo i monarhiju‘

Piše K.Đ./JL
14. lipnja 2024. - 07:02

Kao flamanski nacionalist, Bart De Wever je došao na vlast obećavajući da će otrgnuti svoju regiju od ostatka Belgije. Sada, nakon što je osvojio prvo mjesto na nedjeljnim nacionalnim i regionalnim izborima, u najboljoj je poziciji da postane sljedeći premijer Belgije.

Ovo je prvi put da član Novog flamanskog saveza ima tako jasne premijerske šanse. De Weverova stranka želi "neovisnu republiku Flandriju" i to je prvi članak stranačkog statuta. Također želi ukinuti monarhiju.

De Wever je nedjeljni rezultat proglasio glasovanjem o povjerenju.

"Flandrija je izabrala autonomiju", poručio je tijekom svojeg pobjedičkog govora.

Najveća prepreka za De Wevera jest hoće li moći uvjeriti frankofone Valonce da začepe nos i postave ga za premijera, navodi POLITICO.

image

Bart De Wever 

Nicolas Maeterlinck/Afp

Nacionalistički vođa i njegova stranka N-VA imaju povijest demoniziranja Valonije - njezinih političara, visokih deficita i jadne ekonomske produktivnosti.

Jedna od De Weverovih prvih kampanja grafički je sadržavala leptir mašnu unutar trokuta upozorenja, referencu na valonskog socijalističkog političara Elia Di Rupe. U Valoniju se De Wever, između ostalog, vozio i s kombijima punim lažnog novca, vodeći kampanju protiv financijskih transfera iz Flandrije.

Ono što je najvažnije, krajnji cilj NV-A ostaje kraj Belgije. Stranka je proizašla iz šireg pokreta koji je od 1950-ih tražio flamansku autonomiju, prenosi Jutarnji list.

Kako navodi POLITICO, sada treba pažljivo promatrati dva datuma. Prvi je 11. srpnja, kada flamanski nacionalistički pokret slavi svoj godišnji flaamanski praznik. A deset dana kasnije, 21. srpnja, je nacionalni dan Belgije.

Tijekom ovih proslava sve će oči biti uprte u De Wevera, hoće li zadržati hladnokrvnost, pita se POLITICO, ili eruptirati nacionalističkim ispadom.

image

Bart De Wever 

Nicolas Maeterlinck/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 07:05