StoryEditor
Svijetsnažno pogođeni

Belgija strahuje da su na početku drugog vala zaraze koronavirusom, Britanija se boji da na zimu stiže ‘najgore‘

17. srpnja 2020. - 15:50
Aris Oikonomou/ilustracija/AFP

Belgija je možda na početku drugog vala zaraze koronavirusom nakon što je prošlog tjedna zabilježen porast novih slučajeva od 32 posto, iako se za sada širenje infekcije čini lokaliziranijim nego na samom početku, ocijenili su u petak stručnjaci.

Nakon što je bila među državama koje su najteže pogođene koronavorusom, stanje u toj zemlji činilo se boljim jer od 14. srpnja nije prijavljen niti jedan novi smrtni slučaj povezan sa zarazom.

No državni institut za javno zdravstvo Sciensano u petak je objavio kako se ponovno povećava broj slučajeva zaraze.

U razdoblju od 7. do 13. srpnja u Belgiji su bilježili prosječno 114 novih slučajeva zaraze dnevno a to je u usporedbi s prethodnim tjednom predstavljalo povećanje od 32 posto.

Te su brojke i dalje znatno niže od onih bilježenih u jeku pandemije kada je dnevno bilo i po 1600 novih slučajeva zaraze.

"Uz najnovije dostupne brojke i nedavni porast broja zaraženih jasno se može vidjeti da smo na početku drugog vala", kazao je virusolog  Marc Van Ranst za belgijski Radio 1.

No glasnogovornik belgijskog Ministarstva zdravstva Yves van Laethem je za belgijski servis RTBF kazao kako se čini da je drugi val za sada lokaliziran samo na određene dijelove zemlje.

Virusolog Marius Gilbert je u izjavi za list Le Soir to ponovio, dodajući kako je razina prijenosa bolesti za sada razmjerno niska.
Ministrica zdravstva Maggie de Block kazala je u petak kako je "jasno da brojke nisu dobre" te je pozvala Belgijce da poštuju pravila održavanja fizičke distance.

Premijerka Sophie Wilmes  ovog je tjedna odgodila dalje popuštanje mjera o društvenim okupljanjima nakon što se zaraza počela ponovo širiti te je upozorila kako ne isključuje mogućnost uvođenja blokada za područja koje su najteže pogođene zarazom. 

Britanija se nada normali do Božića

Premijer Boris Johnson je u petak izrazio nadu da bi se Velika Britanija mogla vratiti u normalu prije Božića, zacrtavši postupno ukidanje mjera  vezanih uz epidemiju covida-19 ali ističući da se zemlja mora pripremiti i na najgore, iako se nada najboljem.

Britanija je jedna od najpogođenijih zemalja u Europi epidemijom novog koronavirusa, s 45.119 smrtnih slučajeva, a po broju mrtvih na milijun stanovnika zauzima drugo mjesto u svijetu, iza Belgije.

Kako broj novozaraženih pada, Britanija je počela ublažavati restrikcijske mjere vezane za obuzdavanje epidemije, pa Johnson tako za poslodavce najavljuje više slobode pri odlučivanju o radu od kuće čime se ukida službeni naputak da se ljude što više potiče da rade od kuće.

Također je kazao da će veća okupljanja biti dozvoljena uz procjenu sigurnosti, a mjere socijalnog distanciranja mogle bi se ukinuti do Božića.

"Iskreno se nadam da ćemo najranije u studenome, a moguće i na vrijeme za Božić, omogućiti značajniji povratak u normalnost", rekao je Johnson, dodajući da će to ovisiti o tome u kojoj će se mjeri stopa zaraze držati pod kontrolom.

"Pobrinut ćemo se da zimu dočekamo spremni i pripremamo se za najgore. Ali, iako se pripremamo za najgore, čvrsto vjerujem da se moramo nadati najboljem", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Ukazao je, međutim, i na probleme s kojima se ostale zemlje trenutno suočavaju u vezi covida-19 i upozorio da je to pokazatelj što može krenuti po zlu ukoliko se javnost ne drži zadanih pravila.

"U nekim dijelovima svijeta broj oboljelih nastavlja rasti, ne želimo to u našoj zemlji", kazao je Johnson.

Najavio je i tri milijarde funti za javni zdravstveni sustav i taj će novac biti dostupan odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 04:00