StoryEditor
Svijetzatvorene granice

Bebe zamjenskih majki blokirane u Rusiji, razmatra se humanitarni let

Piše Hina
22. rujna 2020. - 23:26
AFP

Ruske vlasti u utorak su objavile da razmatraju organiziranje humanitarnog leta kako bi, zbog situacije s koronavirusom, evakuirali bebe zamjenskih majki jer ih zbog zatvorenih granica njihovi strani roditelji ne mogu preuzeti. 

"Razmatramo mogućnost da odobrimo vize i organiziramo humanitarni let iz Pekinga kako bi kineski roditelji mogli doći i podići svoju djecu", rekla je Ana Mitjanjina zadužena za prava djece u Sankt Peterburgu gdje se nalaze blokirane bebe od kojih je jedan dio u sirotištu.

Krajem kolovoza su gradske vlasti Sankt Peterburga objavile da se u toj složenoj situaciji u njihovom gradu nalazi 30 beba koje su rodile surogat majke.

"Sve bebe imaju svoje osobne identifikacijske dokumente s kineskim imenima i sve su dobro", dodala je Mitjanjina. Priznala je, međutim, da se nekolicini beba koje su rodile zamjenske majke izgubio svaki trag, da se "negdje nalaze, ali se ne zna točno gdje".

"Izmaknule su kontroli vlasti", dodala je Mitjanjina.

Pojasnila je da su agencije koje su odgovorne za organizaciju rađanja naručene djece zadužene za njihovu predaju roditeljima naručiteljima, ali da nerado dijele informacije o svojim aktivnostima.

U Rusiji, jednoj od rijetkih zemalja u kojoj je dozvoljeno unajmljivanje zamjenskih majki za novac, granice su zatvorene za većinu zemalja još od ožujka.

Prije toga je u siječnju otvorena prva kaznena istraga protiv skupine liječnika i jedne surogat majke, nakon što je u jednom stanu u Moskvi pronađeno mrtvorođenče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 22:18