StoryEditorOCM
Svijetguru u raskoraku

BBC o intervjuu Elona Muska: govor mržnje i dezinformacije na Twitteru nisu se smanjili, otkrilo se za koga je glasao

Piše vijesti sd
15. travnja 2023. - 11:39
Elon Musk za vrijeme intervjua s tehnološkim novinarom BBC-ja Jamesom Claytonom, koji se još uvijek komentira i analiziraScreenshot Youtube

Intervju poslovnoga i tehnološkog gurua te drugoga najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska s BBC-jevim tehnološkim novinarom Jamesom Claytonom, odjeknuo je globalno i imao milijune pregleda. Osim sučeljavanja argumenata o različitim temama, Musk je optužio javnu televiziju u pogledu financiranja, neovisnosti i izvještavanja o cijepljenju.

Jedan od najpoznatijih i najuglednijih svjetskih medija s dugom i svijetlom tradicijom brzo je reagirao i naveo šest najvažnijih pouka iz intervuja s Muskom, kao i pojašnjenje vlastite javne medijske uloge i statusa.

1. Musk negira da je na Twitteru govor mržnje u porastu

Elon Musk ne želi prihvatiti da je na društvenoj mreži sve više govora mržnje otkako ju je kupio. Tvrtka više nije u mogućnosti zaštititi korisnike od trolanja, državno koordiniranih dezinformacija i seksualnog iskorištavanja djece, i to sve nakon otpuštanja nekih zaposlenika i promjene pod novim vlasnikom, ustvrdili su zaposlenici Twittera u intervjuu za BBC.

image

Musk ispred Twitterova loga, tvrdi da je društvenu mrežu spasio od nužne propasti

Shutterstock

U ožujku je Twitter objavio da je u samo mjesec dana uklonio 400.000 računa kako bi "Twitter učinio sigurnijim". Za potpunu procjenu Muskovih tvrdnji potrebne su dvije stvari koje trenutno ne postoje – pristup Twitterovim podacima prije i nakon preuzimanja i, što je ključno, jasno razumijevanje načina koji definira dezinformacije i govor mržnje.

Ne postoji opća definicija govora mržnje prema američkom zakonu, koji je općenito puno blaži od zakona drugih zemalja zbog Prvog amandmana američkog ustava koji jamči slobodu govora, piše BBC.

2. Glasao je za Josepha Bidena

Gotovo polovica odraslih Amerikanaca glasala je za Trumpa na posljednjim američkim izborima, rekao je Musk, ali je dodao: "Nisam bio jedan od njih. Glasao sam za Bidena".

U drugom dijelu intervjua opravdao je vraćanje Trumpovog računa koji je uklonjen 2021. godine, kada ga je platforma optužila za poticanje nasilja.

image

Elon Musk u intervjuu je otkrio niz stvari o sebi, pa i to za koga je glasao na američkim izborima

Angela Weiss/AFP

3. Tvrdi da Twitter pobjeđuje botove koji šire neistine

Musk tvrdi da su njegovi napori da izbriše botove, automatizirane račune, smanjili dezinformacije na Twitteru. Stručnjaci se ne slažu. Studija Newsguarda, koja prati dezinformacije na webu, a postoje i druge studije na tu temu, kaže da se komunikacija na popularnim računima koji šire dezinformacije povećala kada je Musk preuzeo Twitter. Broj lajkova i retvitova porastao je za gotovo 60 posto u prvom tjednu nakon kupnje Twittera.

BBC je analizirao više od 1000 prethodno zabranjenih računa koji su ponovno aktivirani na Twitteru i otkrio da je više od trećine njih, otkako su vraćeni, širilo mržnju ili dezinformacije.

Lažne tvrdnje o cjepivu protiv Covida, mizoginija, mržnja prema LGBT+ osobama i neprihvaćanje službenih rezultata američkih izbora 2020. samo su neke od tema koje su se pojavile na ovim računima.

image

TikTok Musk ne koristi, ali nije za zabrane

Loic Venance/AFP

4. Protivnik je TikToka

Musk kaže da ne koristi jednu od najčešće preuzimanih aplikacija u SAD-u, ali se protivi bilo kakvom potezu da se ona zabrani. U SAD-u se razmatra zabrana zbog sigurnosnih problema zbog kineskog vlasništva TikToka. Druge zemlje u svijetu zabranile su instaliranje aplikacije na telefone državnih službenika.

"Općenito sam protiv zabrane stvari", rekao je Musk, iako kaže da bi zabrana koristila Twitteru jer bi to moglo značiti da više ljudi provodi vrijeme na njegovoj platformi.

image

Elon Musk Twitter je platio vrtoglave 44 milijarde dolara (ilustracija)

Shutterstock

5. Odbio bi ponudu od 44 milijarde dolara za prodaju Twittera

Elon Musk kupio je Twitter za 44 milijarde dolara, ali tvrdi da bi odbio ponudu da ga proda za isti iznos. Ali je li to istina? Musk je očajnički pokušavao odustati od ugovora. Rekao je da je Twitteru preostalo samo nekoliko mjeseci života kada je on preuzeo i da je vođen kao da je neprofitna organizacija.

Troškovi Twittera premašili su prihode. U posljednjim rezultatima za cijelu godinu objavljenim prije nego što je Musk preuzeo tvrtku, ukupna prodaja dosegnula je 5 milijardi dolara u 2021., ali su troškovi i izdaci dosegnuli 5,5 milijardi dolara. Zapravo, tvrtka je od 2012. imala samo dvije profitabilne godine.

Musk vjeruje da je Twitter sada blizu pune profitabilnosti. Nije ni čudo - otpuštanje 6500 radnika teži smanjenju troškova. Ali također je bio proaktivan u pronalaženju načina za povećanje prihoda, poput promjene načina na koji se sada naplaćuju korisnici Twitterove "plave značke". Dakle, da, Twitter bi čak i sada mogao biti profitabilan zbog drastičnih smanjenja troškova, ali pitanje je može li održati taj put do profitabilnosti i učiniti tvrtku vrijednom te 44 milijarde dolara.

image

Musk je priznao da BBC nije Vladin nego javni medij

Justin Tallis/AFP

6. Odustat će od namjere da BBC označava kao medij koji financira vlada

Nakon prošlotjednog spora, Musk je potvrdio da će promijeniti BBC-jev Twitter oznaku iz "financira vlada" u " javno financiranje". BBC se usprotivio Twitterovoj oznaci, ističući neovisnost korporacije budući da se financira uglavnom putem televizijskih pretplata. U intervjuu za BBC, Musk je rekao: "Ako koristimo iste riječi kojima BBC sebe opisuje, to bi vjerojatno bilo u redu".

Naknada za licencu činila je oko 71 posto BBC-jevih ukupnih prihoda od 5,3 milijarde funti (oko šest milijardi eura) u 2022., a ostatak dolazi od komercijalnih i drugih aktivnosti poput bespovratnih sredstava, tantijema i prihoda od najma. BBC također prima više od 90 milijuna funti (više od 100 milijuna eura) godišnje od vlade za potporu BBC World Servicea, koji je namijenjen publici izvan Ujedinjenog Kraljevstva, piše BBC.

Pojašnjenje i nadogradnja intervjua pojašnjavaju aspekte intervjua koji nisu mogli biti odgovarajuće razmotreni za vrijeme razgovora. Oni otvaraju pitanja o javnoj televiziji, ali i o društvenim mrežama, posebno Twitteru, dezinformacijama, govoru mržnje i cenzuri, kao i od odgovornosti za javnu riječ, posebno kada dolazi od toliko utjecajnih pojedinaca kao što je Musk. U svakom slučaju, poticajno i potrebno.

image

BBC-jevi ukupni prihodi iznose 5,3 milijarde funti, od čega oko 71 posto čini naknada za licencu (ilustracija)

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2023 04:58