stdClass Object ( [id] => 184608 [title] => Barack Obama po drugi put izabran za predsjednika SAD-a: Najbolja smo nacija na svijetu!; Romney nazvao Obamu i čestitao mu na pobjedi [alias] => barack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 9.00 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama: najbolje tek dolazi

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u pobjedničkom govoru u Chicagu najavio da će raditi na prevladavanju podjela u Sjedinjenim Državama poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

"Večeras na ovim izborima, vi, američki narod, podsjetili ste nas da smo, iako je naš put bio težak a naše putovanje dugo, ustali i izborili se ... i u našim srcima znamo da za Sjedinjene Države najbolje tek dolazi", rekao je Obama u polusatnom pobjedničkom obraćanju burno pozdravljen u izbornom stožeru u Chicagu.


Obama je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu pred tisuće stranačkih aktivista koji su skandirali "još četiri godine" i mahali američkim zastavicama izašao u pratnji supruge Michelle i kćeri Malie i Sashe.

"Mi smo američka obitelj, uzdižemo se i padamo zajedno kao jedna nacija, kao jedan narod", rekao je.

Poručio je da većina Amerikanaca unatoč "svim razlikama dijeli iste nade za američku budućnost".

"Bez obzira na to da li ste glasovali za mene ili ne - slušao sam vas i učio od vas, i zbog vas sam bolji predsjednik i vratit ću se u Bijelu kuću odlučniji i nadahnutiji nego ikad za posao koji leži pred nama".

- Demokracija u zemlji sa 300 milijuna ljudi može biti prljava i kontroverzna i to se neće promijeniti i ne treba, te rasprave koje imamo su oznaka naše samostalnosti.

Veslim se raditi s obje stranke jer imamo mnogo posla. No to ne znači da s ovim završava vaš posao. Važno je ono što možemo učiniti zajedno. Ova zemlja ima mnogo nacija, no to nas ne čini bogatim, i velika smo vojna sila, no to nas ne čini jakim. Naša zemlja ima najviše bogatstva u svijetu, ali ono što nas čini posebnima je zajednička snaga koju imamo i za koju smo ginuli, to čini Ameriku velikom.

Unatoč svim našim razlikama većina nas dijeli određene nade za našu budućnost. Želimo da nam djeca imaju pristup najboljim školama i da budemo lider u inovacijama i poslovanju. Da naša zemlja ne bude ugrožena zbog promjene klime. Da imamo zemlju koju brani najbolja vojska na svijetu. Ali, također da budemo puni samopouzdanja u ovo ratno vrijeme. Vjerujemo u velikodušnu i tolerantnu Ameriku otvorenu prema imigranatima.

Nije bitno jeste li crni ili bijeli, mladi ili stari, hetero ili homo, invalidi ili ne, ovdje ima mjesta za vas, vi možete uspjeti u Americi.

Tolerantniji smo nego što to većina misli i najbolja smo nacija na svijetu. Bože blagoslovi Sjedinjene Američke Države! - poručio je Obama nakon pobjede.

Obama je najavio da će u sljedećim tjednima i mjesecima raditi s vođama obje stranke na izazovima koji se mogu riješiti jedino zajedničkim snagama - smanjenju deficita, poreznoj reformi, imigracijskoj reformi i oslobađanju od ovisnost o inozemnoj nafti.

Obama je u govoru čestitao svome protivniku na kampanji dodavši da se nada da će se uskoro sastati s Mittom Romneyem kako bi vidio što mogu zajednički napraviti za američku budućnost.

Posebno je pozdravio svoju suprugu Michelle poručivši da ju voli više nego ikad, a smijeh je izazvao kada se obratio svojim kćerima kojima je poručio da izrastaju u prekrasne i pametne mlade žene ali da je "jedan pas ipak dosta" podsjetivši tako da je nakon prvog izbora za američkog predsjednika ostvario obećanje kćerima da će im kupiti psa.


6.50 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney priznao poraz

- Upravo sam nazvao Obamu da mu čestitam na pobjedi. Želim mu sve najbolje, a posebno njegovoj ženi i djeci. Nadam se da će biti uspješan u vođenju naše države - javio se Mitt Romney iz stožera u Bostonu.

- Želim zahvaliti Paul Ryanu na svemu što je učinio za našu kampanju i za našu naciju. Osim moje žene Ann, Paul je najbolji izbor koji sam učinio. Zahvaljujem i svojoj supruzi, bila bi divna prva dama. Zahvaljujem sinovima i njihovim ženama i kćerima što su ih trpili dok su mnogo tjedana izbivali od kuće.

Nacija je na kritičnoj točki. Vjerujem u Ameriku, u narod Amerike. Paul i ja smo sve dali za ovu kampanju. Silno sam vas želio izvesti iz ekonomske krize, no Amerika je odabrala drugog vođu i želim mu sve najbolje u vođenju ove velike nacije - kazao je u svom završnom govoru.



Prema predviđanju CNN-a, predsjednik Obamaje pobjedio je i u Virginiji, što mu je donijelo novih 13 elektorskih glasova. Novoizabrani predsjednik SAD-a sada ima  303 elektorska glasa , a protukandidat Romney 203.

- Ovi izbori su potpuna varka i lakrdija. Amerika nije demokracija! - napisao je kontroverzni poduzetnik Donald Trump na Twitteru razočaran rezultatima.

BBC javlja kako je Colorado postao prva država u kojoj su glasači na referendumu izglasali legalizaciju marihuane, a Maine je prva država koja je ozakonila gay brakove. Nedugo nakon i država Maryland je ozakonila istospolne brakove.

Obamini su demokrati zadržali većinu u Senatu gdje će su osigurali 50 mjesta uz dva neovisna kandidata koji ih podupiru, dok su republikanci osigurali 44 mjesta. Predstavnički dom Kongresa ostaje čvrsto u rukama republikanske većine, koji će imati najmanje 218 mjesta, prema projekciji rezultata ABC Newsa.


5,25 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama osvojio novi mandat

Barack Obama opet će biti izabran za predsjednika Sjedinjenih Država! Kako predviđa CNN, Obama je osvojio ključnu državu Ohio (18 elektorskih bodova), što mu osigurava potrebnih 270 elektorskih glasova. Točnije, Obama trenutno ima 274, a Romney 201 elektorski glas pa ni pobjeda na Floridi (29 glasova) i u preostalim državama Romneyu ne može pomoći.
Zagrljeni Michele i Barack Obama proslavljaju pobjedu
Država Ohio donosi 18 elektorskih glasova, a u njoj je nakon 71 posto obrađenih glasačkih listića, Obama bio u vodstvu s 50 prema 49 posto glasova.

Republikanci još uvijek ne priznaju poraz. Kažu da je potrebno pričekati do završetka prebrojavanja. Naime, iščekuju se rezultati iz pet preostalih država: Floride (29), Virginije (13), Colorada (9), Nevade (6) i Aljaske (3).

Objavu pobjede i ponovnog izbora Obame s oduševljenjem su dočekali njegovi pristaše u izbornom stožeru kampanje u Chicagu.

Kako se čini, demokrati će zadržati i većinu u Senatu za kojeg su se također danas održavali izbori.

"Još četiri godine", tvitano je sa službenog Twitter profila Baracka Obame. "Zajedno smo u ovome. Takvu smo kampanju imali, i to je ono što predstavljamo. Hvala vam"

Potpredsjednik SAD-a će i u drugom mandatu biti demokrat Joe Biden koji je ujedno i predsjednik Senata. Zanimljivo, potpredsjednik SAD-a po Ustavu nema ograničenje na dva mandata.

5,10 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama pred pobjedom


Prema predviđanjima CNN-a, Obama je odnio pobjedu i u Oregonu (7 elektorskih glasova), dok je Romney osvojio Missouri (10 elektorskih glasova). Barack Obama je odnio pobjedu u još dvije države, Iowi (6 elektorskih glasova) i Novom Meksiku (5 glasova) i sve je bliže još jednom mandatu na čelu SAD-a.

U izbornom stožeru predsjednika Obame u Chicagu vlada ogromno oduševljenje. Pristaše neprestano navijaju, dok predsjednik i dalje situaciju promatra iz sobe obližnjeg hotela. Predsjednik Obama odnio je pobjedu i u Wisconsinu (10 elektorskih glasova), dok je Romney pobijedio u Sjevernoj Karolini (15 glasova), predviđa CNN.

4,50 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney vodi 169:157

Prema predviđanjima CNN-a, Barack Obama osvojio je državu Minnesotu (10 elektorskih glasova), Kaliforniju (55), Havaje (4) i Washington (12), dok je njegov protukandidat Mitt Romney osvojio Arizonu (11 elektorskih glasova), Idaho (4) i Montanu (3). Obama je prešao u vodstvo i sad vodi sa 238 glasova ispred Romneya koji ima 191.

I dalje se vodi neizvjesna bitka u dvije "swing" države koje su označene kao ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima - Floridi i Ohiju. Trenutno predsjednik Obama vodi u obje države. Nakon 87% prebrojenih glasačkih listića na Floridi, Obama vodi s 50% glasova, ispred Romneya s 49%, ali razlika je u manje od 50 tisuća glasova.

U Ohiju, nakon gotovo 60% prebrojenih glasačkih listića, Obama vodi s 50% glasova, dok Romney ima 48%, a razlika je u nešto više od 70 tisuća glasova.

Nakon 35 posto obrađenih glasova na nacionalnoj razini, Romney vodi s 51 posto (28.314,878 glasova), prema 48 posto glasova za Obamu (26.907,527 glasova).



4,00 PO HRVATSKOM VREMENU
158:147 za Romneya


Kako javlja BBC, Romney je osvojio državu Utah, koja donosi 6 elektorskih glasova, a Obama New Hapshire koji nosi 4 pa Romney sada vodi sa 158 glasova ispred Obame koji ima 147. Kako javlja CNN, Obama je osvojio i Pennsylvaniju (20 elektorskih glasova).

Mrtva utrka vodi se u ključnoj državi Floridi. Nakon nešto više od 82% prebrojenih glasačkih listića Barack Obama vodi s 51% naprema Romneyevih 49% glasova. U još jednoj ključnoj državi, Ohiju, Obama i dalje drži vodstvo s 53% glasova, dok je za Romneya glasalo 46% birača.

Prema posljednjem izračunu do sada osvojenih elektorskih glasova u 4 sata ujutro (CET), TV mreže NBC News, Obama ima osigurana 162 glasa s prognoziranim pobjedama u 16 saveznih država, a Romney 153 glasa s prognoziranim pobjedama u 17 saveznih država, u srednjem i istočnom dijelu SAD-a.

Prema ukupnom broju osvojenih glasova na nacionalnoj razini, nakon 27 posto obrađenih listića, Romney vodi s 50 posto glasova (22.848,491 glas) prema 48 posto za Obamu (22.046,800 glasova).

3,00 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney vodi ispred Obame 152:123, Obama vodi u Ohiu i na Floridi, Romney u Virginiji

Republikanski kandidat Willard Mitt Romney, bivši guverner Massachusetsa i jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata u povijesti SAD-a, sa 82 elektorska glasa vodi, prema podacima u 3 sata, pred Barackom Obamom, demokratskim kandidatom i aktualnim, 44. američkim predsjednikom, koji bilježi 64 elektorska glasa.

Prema predviđanjima CNN-a Mitt Romney osvojio je države Kansas (6 elektorskih glasova), Lousianu (8), Nebrasku (5), Sjevernu Dakotu (3), Južnu Dakotu (3), Teksas (38), Wyoming (3) i Mississippi (6), dok je predsjednik Obama osvojio Michigan (16), New York (29) i New Jersey (14).

Trenutno prema izlaznim anketama Romney vodi sa 152 elektorska glasa ispred Obame sa 123.

Također, prema CNN-u  Barack Obama pobjeđuje i elektore skuplja u državama Maryland (10 elektorskih glasova), Massachusetts (11) i Rhode Island (4),Connecticut (7), Illinois (20)..., a Romney u Georgiji (16), Južnoj Karolini, Kentuckyju (8), Indjani (11)...  

No, u isto vrijeme demokratski kandidat je u prednosti u Ohiju, gdje su glasači na biralištima čekali i po šest sati, te na Floridi, ključnim državama s velikim utjecajem na odluku tko će u siječnju ući u Bijelu kuću.

Nakon zatvaranja birališta u 22 savezne države u istočnom dijelu SAD-a do 20 sati po lokalnom vremenu, prvi rezultati pokazuju da predsjednik Barack Obama vodi u dvije ključne neizvjesne države Ohiu i Floridi, dok republikanski izazivač vodi u trećoj državi ključnoj za ishod izbora - Virginiji, izvijestile su američke TV mreže.



Nakon 19 posto obrađenih glasova, Obama u Ohiu vodi s 59 prema 40 posto glasova, dok u Floridi nakon 56 posto obrađenih glasova, Obama vodi s 51 posto, prema 48 posto glasova za Romneya.

U Virginiji nakon 21 posto obrađenih glasova, Romney vodi sa 57 posto, prema 42 posto glasova za Obamu.

Florida, koja ima 29 elektorskih glasova, Ohio 18, a Virginija 13, smatraju se ključnim neizvjesnim državama u kojima ni demokrati ni republikanci ne mogu unaprijed računati na pobjedu, za razliku od velike većina saveznih država, njih gotovo 40, koje po tradiciji biraju ili republikanskog ili demokratskog predsjednika.

U ukupnom broju do sada osvojenih glasova na nacionalnoj razini, nakon 6 posto obrađenih listića, Romney vodi s 51 posto (9.909,442 glasa), prema 47 posto za Obamu (9.151.887 glasova).

Budući da je u posljednjih 12 izbora kandidat koji je pobijedio u Ohiju postajao predsjednik – nešto prije 3 sata se, prema podacima koji su govorili da demokratski kandidat vodi s 56% glasova nasuprot 43% koji su pripali Romneyu – moglo reći da Amerika ima novog-starog predsjednika, Baracka Obamu.

Nakon što su se po zatvaranju birališta s istoka prema zapadu SAD-a, počeli polako kompletirati podaci s istoka zemlje, bilježila se Romnejeva prednost: Obama je u startu imao tek tri elektorska glasa, a Romney 33. Obama izborne rezultate čeka u svom stožeru – Kongresnom centru u Chicagu, najvećem zatvorenom prostoru na svijetu. Akreditirano je 3000 novinara koji su u stožer prvi i stigli. Romney rezultate čeka u stožeru republikanaca, kongresnom centru u Bostonu.

Od ukupno 538 elektorskih glasova, za pobjedu ih treba imati 270. Kandidat demokratske stranke imao je u startu sigurnih, kako se računalo, 237, a Romney 206 elektorskih glasova. Među zadnjima skupit će se, međutim, rezultati iz Kalifornije, države tradicionalno naklonjene demokratima, koja nosi čak 55 elektorska glasa.

Romney vodi među bijelcima, Obama među ostalim etničkim skupinama

Romney pobjeđuje u glasovima bijelaca, kod muških i ženskih birača, dok u svim ostalim etničkim skupinama vodi predsjednik Obama, a Romney zaostaje s velikim postotkom, prema izlaznoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u utorak nakon zatvaranja birališta u državama istočnog dijela SAD-a.

Bijeli muški birači odabrali su Romneya s oko 20-postotaka prednosti nad Obamom, dok su bijeli ženski birači glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa s više od 10 postotaka prednosti nad Obamom, prema anketi.

2,00 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama vodi 64:56 i kod ranih glasača u "važnom" Ohiu

Oko 60 posto ranih glasača u neizvjesnoj državi Ohio glasalo je za predsjednika Baracka Obamu, dok više od polovice birača Ohia koji su glasovali u utorak podupire republikanskog izazivača Mitta Romneya, prema najnovijoj izlaznoj anketi Reuters/Ipsos.

Ohio je među desetak američkih saveznih država koja bi se mogle prikloniti jednom ili drugom kandidatu i time odlučiti ishod predsjedničkih izbora.

CNN je objavio kako je trenutno stanje u broju elektora 64:56 za Obamu. Podsjetimo, za pobjedu ih treba najmanje 270 od ukupno 538.



1,30 PO HRVATSKOM VREMENU

Zatvorena birališta u šest saveznih država: Romney - Obama 19:3


Birališta u šest američkih saveznih država, uključujući i neizvjesnu Virginiju, zatvorena su u utorak u 19 sati po istočnoameričkom vremenu, a TV mreže počele su objavljivati prve prognoze i djelimične rezultate izbora, na temelju izlaznih anketa i početnog prebrojavanja glasova.

Georgija, Indiana, Kentucky, Južna Karolina, Vermont i Virginija prve su države na istoku SAD-a u kojima su birališta zatvorena.

Republikanski kandidat Mitt Romney osvojio je tradicionalno republikanske države Kentucky i Indianu, koje imaju osam odnosno 11 elektorskih glasova, dok je Obama osvojio demokratsko uporište Vermont (3), prema projekciji CNN-a, ABC-a, NBC-a i Fox Newsa

U Kentuckyu je nakon jedan posto obrađenih glasova prema CNN-u, Romney osvojio 69 posto a Obama 30 posto glasova.

U Indiani je nakon jedan posto obrađenih glasova, Romney osvojio 64 posto a Obama 34 posto glasova.

Prve izlazne ankete u Virginiji pokazuju potpunu izjednačenost dvojice kandidata s po 49 posto glasova za Obamu i Romneya, a isti je rezultat i u Sjevernoj Karolini. Prvi obrađeni rezultati iz Floride, pokazuju da Obama vodi s 52 prema 48 posto glasova, izvijestio je CNN.

1 SAT IZA PONOĆI PO HRVATSKOM VREMENU
Pritužbe zbog osobnih dokumenata, listića i dugih redova mogle bi odgoditi rezultate


Pritužbe na povrede glasačke procedure pojavile su u utorak od Pennsylvanije do Floride, a dugi redovi u mnogim državama predstavljaju poseban izazov za potencijalno najtješnje predsjedničke izbore u povijesti SAD-a.

Za sada nije jasno koji utjecaj brojne kontroverze, od prisutnosti promatrača izbora do instalacije softvera na aparatima za glasanje, na kraju mogu imati na izbore s kojima se završava duga i ogorčena predsjednička kampanja. Nacionalna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney izborni dan dočekali u praktično mrtvoj trci, te da ni jedan od njih nije uspio stvoriti prednost koja bi prelazila marginu greške u anketama.

Promatračke skupine izvješćuju da postoji konfuzija oko zahtjeva za identifikacijske dokumente u Pennsylvaniji, državi u kojoj Obama očekuje pobjedu, ali je Romney u posljednjih nekoliko dana u njoj vodio intenzivnu kampanju.

"Izborni dužnosnici su loše pripremljeni, oni tamo sjede i traže od ljudi osobne dokumente i šalju ih kući ako ih nemaju. Država Pennsylvanija treba se sramiti", kazala je Barbara Arnwine, izvršna direktorica Pravničkog odbora za građanska prava, na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Sudac u Pennsylvaniji prošloga je mjeseca blokirao zakon koji zahtijeva od birača da pokažu osobne dokumente s fotografijom, koji su progurali republikanski zastupnici u parlamentu te savezne države.



Propis o identifikaciji birača u Pennsylvaniji jedan je od mnogih izbornih zakona koji su od 2011. doneseni u desecima saveznih država s republikanskom većinom u lokalnim parlamentima. Sudovi su uglavnom poništili najstrože od tih zakona ili su odgodili njihovu provedbu.

Zack Stalberg, predsjednik Odbora sedamdesetorice, promatračke skupine iz Philadelphije, je kazao da je skupina primila stotine poziva zbog "masovne konfuzije" oko zahtjeva za identifikaciju birača.

Republikanci su također imali prigovore u Pennsylvaniji. Stranka je dobila sudski nalog da vrati na posao 75 republikanskih izbornih dužnosnika u Philadelphiji, kojima je navodno zabranjen ulazak na biračka mjesta. "To je bio besraman pokušaj iz Obamine kampanje da suzbije naše legalno imenovane republikanske promatrače izbora u Philadelphiji", rekao je predsjednik Republikanske stranke u Pennsylvaniji Rob Gleason.

Dugi redovi na birališta u mnogim državama izazvali su zabrinutost da će neki birači odustati od glasovanja. O višesatnom čekanju na biralištima izvješteno je iz Floride, Virginije i Ohia, svih ključnih neizvjesnih država, kao i iz New Jerseya i New Yorka, država stradalih u prošlotjednoj super-oluji Sandy.

Čelnici udruga za građanska prava kazali su kako dugi redovi prijete da postanu međunarodna sramota za SAD.

"Kada pogledate redove koji su se danas stvorili na biralištima u mjestima kao što je Ohio, oni su duži od redova u Bagdadu i Kabulu", rekao je Wade Henderson, predsjednik Konferencije čelnika za građanska i ljudska prava.

U gusto naseljenom području Miamija, čekanje na glasanje trajalo je u rasponu od 15 minuta do više od tri sata za ispunjavanje podužih glasačkih listića. U nedjelju je na Floridi podnesena tužba zbog vremena čekanja za rano glasovanje, koje se u nekim slučajevima u subotu protezalo do šest i sedam sati.

U tužbi koju je podnijela Demokratska stranka na Floridi, kaže se da su dugi redovi u demokratima naklonjenim područjima Miamija, Browarda i Palm Beacha trebali odvratiti ili spriječiti ljude od glasovanja.

Na Floridi su neki glasački listići imali do 12 stranica jer su se birači trebali izjasniti o 11 predloženih amandmana na ustav države.

Državni tajnik Floride Ken Detzner rekao je da bi ta država s 11,9 milijuna registriranih birača mogla zabilježiti rekordan odziv.

Među problemima na floridskim biralištima su i oni studenata koji glasuju daleko od kuće.

Na Sveučilištu Središnja Florida u Orlandu, koje ima oko 58.000 studenata, mnogi studenti su morali koristiti privremene glasačke listiće, jer su im na biračkim karticama navedene kućne adrese. Novi državni zakon po prvi put zabranjuje promjenu adrese na biralištu.

O brojnim problemima izviješteno je iz New Jerseya, gdje je super oluja Sandy ostavila najteže posljedice.

"Postoji samo jedna riječ za opis iskustva u New Jerseyu, a to je katastrofa", rekla je novinarima Barbara Arnwine, navodeći da su se srušili računalni poslužitelji, od birača se tražilo dokumente koji nisu potrebni, neka su biračka mjesta otvorena kasno, a na više lokacija nije bilo glasačkih listića.



TV mreža NBC News izvjestila je u utorak da je eksperiment s email glasovanjem u New Jerseyu dao porazne rezultate. Jedan izborni dužnosnik opisao ga je kao "katastrofu" a birači se žale da teškoće s računalima blokiraju njihove pokušaje da glasuju elektronski. Lavina zahtjeva za email glasačkim listićima zatrpala je urede lokalnih dužnosnika, pa je država produljila krajnji rok za email glasovanje do petka u 20 sati, iako je rok za to glasovanje bio do utorka u 17 sati, po istočnoameričkom vremenu.

U ključnoj državi Ohio, postoje problemi s ulogom ranijih glasova. Ako su birači u Ohiu zatražili da glasuju u odsutnosti, a onda se odlučili da glasuju osobno, od njih se traži da ipak ulože prijevremeni glasački listić. Prema zakonu te države, prijevremene glasačke listiće može se prebrojavati tek 10 dana nakon izbora.

Bivši guverner Ohia, demokrat Ted Strickland, izjavio je za CNN da bi prebrojavanje tih glasačkih listića moglo odgoditi konačni rezultat izbora.
(H), PSD, L. GNJIDIĆ

"Swing" države

Neodlučne države, one za koje se do zadnjega časa ne zna kako će glasati, odlučuju o pčredsjedniku. Amerikanci ih nazivaju „swing državama“.  To su Wisconsin, Virginia, Ohio, Florida, Iowa, New Hampshire, Colorado i Nevada. Među njima su, opet, najveći izazovi Ohio, Virginia i Florida, no Ohio, sa svojih 18 elektorskih glasova, ključna je država u kojoj se „lome koplja“. O tome svjedoči podatak da su u toku kampanje oba kandidata Ohio posjetila čak 167 puta – Obama 83, a Romney, koji je i izborni dan proveo u toj državi –  85.  Ne 'tuku' se za glasove iz Ohija bez razloga - raniji izbori pokazali su da u Bijelu kuću ulazi upravo onaj kandidat koji pobijedi u Ohiju.

Romneya (p)omele oluje, Obamu debate

Uragani Isaac i Sandy  prilično su omeli kampanju r Mita Romneya: tropska oluja Isaac pobrkala mu je račune odgodivši nacionalnu stranačku konvenciju republikanaca na Floridi krajem kolovoza, a u finišu kampanje, tjedan dana prije izbora, dogodila se Sandy, uragan koji je poharao dobar dio američke istočne obale. No, dok je Obama izašao među ljude, Romney se držao 'zavjetrine'.

Obama, koji je u izbore uspješno krenuo, prva televizijska debata s protukandidatom Romneyem u anketama je ozbiljno poljuljala. Njegov nastup ocijenjen je sporim, docirajućim, 'profesorskim', za razliku od Romneya koji nije komplicirao – govorio je jednostavno i djelovao pristupačno.

Stvari su za demokrate donekle popravile debate njihova potpredsjedničkog kandidata Joea Bidena i republikanca Ricka Perryja, a i sam Obama je u drugoj televizijskoj debati popravio dojam, a time i anketne rezultate.

Mrtva trka u prvom glasanju

U mjestu Dixville Notch u New Hampshireu s deset birača i stopostotnom izlaznošću na izbore, izbori su otvoreni neposredno nakon ponoći na početku izbornog dana i rezultat je – prvi put od izbora 1960. godine, otkako se kreće glasati nakon ponoći – jednak broj glasova, po pet demokratskom i republikanskom kandidatu.Ishod glasanja posve je neočekivan budući da gradić ima dva registrirana demokrata, trojicu republikanaca i petoricu nezavisnih. Ispostavilo se da se 'po jutru dan poznaje', i da je glasački dan najvećim dijelom bio mrtva trka. No, još je jedan gradić u New Hampshireu uveo običaj glasanja u ponoć, no tamo nipošto nije bilo mrtve trke - Obama je dobio 23, Romney 9 glasova. New Hamshire ima, inače, četiri elektorska glasa.

Rani izbori

Na rane izbore u SAD-u je izašlo 30 milijuna Amerikanaca. Izlazak na izbore i prije izbornoga dana promovira se kako bi glasalo što više ljudi. Radi promoviranja ranih izbora vlastitim primjerom Obama je glasao još 25. listopada. Romney se držao izbora u regularnom terminu, 6. studenog.

Lidija GNJIDIĆ

Izborna pravila

Predsjednički izbori u SAD-u nisu neposredni, već se biraju izbornici za izborni kolegij (Electoral College). Kandidat, koji osvoji najmanje 270 glasova u izbornom kolegiju postaje predsjednikom SAD-a. Ukoliko nitko od kandidata ne osvoji potrebnu većinu, predsjednika bira američki kongres.

Na položaj predsjednika može biti izabran svaki državljanin SAD-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina života.

Izbori za predsjednika SAD-a odvijaju se posredno preko izbornika u svakoj državi zasebno. Onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova u pojedinoj državi, dobiva sve predviđene izbornike, tzv. elektore (broj elektora po državama je na slici). Ukupno je 538 elektora.



Jedna država je jedna izborna jedinica, pa stoga vrijedi većinski izborni sustav. Svaka američka savezna država nosi između 3 i 55 elektoralnih glasova. Raspodjela izbornika svake države ovisi o omjeru stanovnika prema ukupnom stanovništvu SAD-a.

Svaka država bira onoliko izbornika koliko poslanika ukupno ta država šalje u Senat i Predstavnički dom. Izbornike imenuje stranka i oni tradicionalno glasuju za kandidata svoje stranke - čak iako pravno nisu obvezni to učiniti. Nakon što građani daju svoje glasove za izbornike, izbornici glasuju u svakoj državi; pobjednik nakon glasovanja u državama dobiva sve glasove koje ta država ima. Zbog tog postupka moguće je da kandidat koji je dobio najviše glasova građana, doživi fijasko od izbornika; u prošlom stoljeću to se dogodilo tri puta.

Iako se natječe niz kandidata, u političkoj praksi relevantni kandidati su samo iz Demokratske stranke i Republikanske stranke. Američki većinski izborni sustav stvorio je dvostranačje, u kojem samo na lokalnoj razini uspijevaju nezavisni kandidati ili kandidati trećih stranaka. U američkim predsjedničkim izborima uloga trećih kandidata je marginalna, osim na predsjedničkim izborima 2000.

Predsjednik se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je šef države i šef vlade. On sam bira suradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je šef savezne izvšne vlasti, a ujedno je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga SAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna suglasnost Senata.

Izvor: WIKIPEDIA

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UTRKA ZA BIJELU KUĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-07 01:05:42 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-07 12:07:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-07 05:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9327 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042945.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042387.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042945.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042926.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042501.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042371.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_DV1342574.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_DV1342569.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042965.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042264.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/obama_twitter_532473S0.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042261.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042255.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042185.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042178.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_Was7042171.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_155689268.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/11\/07\/AAA\/usa\/000_155689266.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x465"},{"size0":"700x475"},{"size0":"700x465"},{"size0":"700x466"},{"size0":"420x550"},{"size0":"700x499"},{"size0":"700x316"},{"size0":"700x465"},{"size0":"700x540"},{"size0":"700x466"},{"size0":"460x306"},{"size0":"700x477"},{"size0":"700x466"},{"size0":"700x484"},{"size0":"382x550"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x467"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7984563 Threads: 3 Questions: 1659154282 Slow queries: 4933531 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111986378 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/barack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi-184608 [printLink] => /vijesti/svijet/barack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi-184608?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233494 [name] => izborisad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izborisad [link] => /tag/izborisad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233271 [name] => barackobama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => barackobama [link] => /tag/barackobama ) [2] => stdClass Object ( [id] => 164809 [name] => mittromney [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mittromney [link] => /tag/mittromney ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UTRKA ZA BIJELU KUĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Barack Obama po drugi put izabran za predsjednika SAD-a: Najbolja smo nacija na svijetu!; Romney nazvao Obamu i čestitao mu na pobjedi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-17-46-40-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042945.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042945.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042387.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042945.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042926.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042501.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042371.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_DV1342574.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_DV1342569.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042965.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042264.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/obama_twitter_532473S0.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042261.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042255.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042185.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042178.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_Was7042171.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_155689268.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/11/07/AAA/usa/000_155689266.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}9.00 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama: najbolje tek dolazi

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u pobjedničkom govoru u Chicagu najavio da će raditi na prevladavanju podjela u Sjedinjenim Državama poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

"Večeras na ovim izborima, vi, američki narod, podsjetili ste nas da smo, iako je naš put bio težak a naše putovanje dugo, ustali i izborili se ... i u našim srcima znamo da za Sjedinjene Države najbolje tek dolazi", rekao je Obama u polusatnom pobjedničkom obraćanju burno pozdravljen u izbornom stožeru u Chicagu.


Obama je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu pred tisuće stranačkih aktivista koji su skandirali "još četiri godine" i mahali američkim zastavicama izašao u pratnji supruge Michelle i kćeri Malie i Sashe.

"Mi smo američka obitelj, uzdižemo se i padamo zajedno kao jedna nacija, kao jedan narod", rekao je.

Poručio je da većina Amerikanaca unatoč "svim razlikama dijeli iste nade za američku budućnost".

"Bez obzira na to da li ste glasovali za mene ili ne - slušao sam vas i učio od vas, i zbog vas sam bolji predsjednik i vratit ću se u Bijelu kuću odlučniji i nadahnutiji nego ikad za posao koji leži pred nama".

- Demokracija u zemlji sa 300 milijuna ljudi može biti prljava i kontroverzna i to se neće promijeniti i ne treba, te rasprave koje imamo su oznaka naše samostalnosti.

Veslim se raditi s obje stranke jer imamo mnogo posla. No to ne znači da s ovim završava vaš posao. Važno je ono što možemo učiniti zajedno. Ova zemlja ima mnogo nacija, no to nas ne čini bogatim, i velika smo vojna sila, no to nas ne čini jakim. Naša zemlja ima najviše bogatstva u svijetu, ali ono što nas čini posebnima je zajednička snaga koju imamo i za koju smo ginuli, to čini Ameriku velikom.

Unatoč svim našim razlikama većina nas dijeli određene nade za našu budućnost. Želimo da nam djeca imaju pristup najboljim školama i da budemo lider u inovacijama i poslovanju. Da naša zemlja ne bude ugrožena zbog promjene klime. Da imamo zemlju koju brani najbolja vojska na svijetu. Ali, također da budemo puni samopouzdanja u ovo ratno vrijeme. Vjerujemo u velikodušnu i tolerantnu Ameriku otvorenu prema imigranatima.

Nije bitno jeste li crni ili bijeli, mladi ili stari, hetero ili homo, invalidi ili ne, ovdje ima mjesta za vas, vi možete uspjeti u Americi.

Tolerantniji smo nego što to većina misli i najbolja smo nacija na svijetu. Bože blagoslovi Sjedinjene Američke Države! - poručio je Obama nakon pobjede.

Obama je najavio da će u sljedećim tjednima i mjesecima raditi s vođama obje stranke na izazovima koji se mogu riješiti jedino zajedničkim snagama - smanjenju deficita, poreznoj reformi, imigracijskoj reformi i oslobađanju od ovisnost o inozemnoj nafti.

Obama je u govoru čestitao svome protivniku na kampanji dodavši da se nada da će se uskoro sastati s Mittom Romneyem kako bi vidio što mogu zajednički napraviti za američku budućnost.

Posebno je pozdravio svoju suprugu Michelle poručivši da ju voli više nego ikad, a smijeh je izazvao kada se obratio svojim kćerima kojima je poručio da izrastaju u prekrasne i pametne mlade žene ali da je "jedan pas ipak dosta" podsjetivši tako da je nakon prvog izbora za američkog predsjednika ostvario obećanje kćerima da će im kupiti psa.


6.50 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney priznao poraz

- Upravo sam nazvao Obamu da mu čestitam na pobjedi. Želim mu sve najbolje, a posebno njegovoj ženi i djeci. Nadam se da će biti uspješan u vođenju naše države - javio se Mitt Romney iz stožera u Bostonu.

- Želim zahvaliti Paul Ryanu na svemu što je učinio za našu kampanju i za našu naciju. Osim moje žene Ann, Paul je najbolji izbor koji sam učinio. Zahvaljujem i svojoj supruzi, bila bi divna prva dama. Zahvaljujem sinovima i njihovim ženama i kćerima što su ih trpili dok su mnogo tjedana izbivali od kuće.

Nacija je na kritičnoj točki. Vjerujem u Ameriku, u narod Amerike. Paul i ja smo sve dali za ovu kampanju. Silno sam vas želio izvesti iz ekonomske krize, no Amerika je odabrala drugog vođu i želim mu sve najbolje u vođenju ove velike nacije - kazao je u svom završnom govoru.



Prema predviđanju CNN-a, predsjednik Obamaje pobjedio je i u Virginiji, što mu je donijelo novih 13 elektorskih glasova. Novoizabrani predsjednik SAD-a sada ima  303 elektorska glasa , a protukandidat Romney 203.

- Ovi izbori su potpuna varka i lakrdija. Amerika nije demokracija! - napisao je kontroverzni poduzetnik Donald Trump na Twitteru razočaran rezultatima.

BBC javlja kako je Colorado postao prva država u kojoj su glasači na referendumu izglasali legalizaciju marihuane, a Maine je prva država koja je ozakonila gay brakove. Nedugo nakon i država Maryland je ozakonila istospolne brakove.

Obamini su demokrati zadržali većinu u Senatu gdje će su osigurali 50 mjesta uz dva neovisna kandidata koji ih podupiru, dok su republikanci osigurali 44 mjesta. Predstavnički dom Kongresa ostaje čvrsto u rukama republikanske većine, koji će imati najmanje 218 mjesta, prema projekciji rezultata ABC Newsa.


5,25 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama osvojio novi mandat

Barack Obama opet će biti izabran za predsjednika Sjedinjenih Država! Kako predviđa CNN, Obama je osvojio ključnu državu Ohio (18 elektorskih bodova), što mu osigurava potrebnih 270 elektorskih glasova. Točnije, Obama trenutno ima 274, a Romney 201 elektorski glas pa ni pobjeda na Floridi (29 glasova) i u preostalim državama Romneyu ne može pomoći.
Zagrljeni Michele i Barack Obama proslavljaju pobjedu
Država Ohio donosi 18 elektorskih glasova, a u njoj je nakon 71 posto obrađenih glasačkih listića, Obama bio u vodstvu s 50 prema 49 posto glasova.

Republikanci još uvijek ne priznaju poraz. Kažu da je potrebno pričekati do završetka prebrojavanja. Naime, iščekuju se rezultati iz pet preostalih država: Floride (29), Virginije (13), Colorada (9), Nevade (6) i Aljaske (3).

Objavu pobjede i ponovnog izbora Obame s oduševljenjem su dočekali njegovi pristaše u izbornom stožeru kampanje u Chicagu.

Kako se čini, demokrati će zadržati i većinu u Senatu za kojeg su se također danas održavali izbori.

"Još četiri godine", tvitano je sa službenog Twitter profila Baracka Obame. "Zajedno smo u ovome. Takvu smo kampanju imali, i to je ono što predstavljamo. Hvala vam"

Potpredsjednik SAD-a će i u drugom mandatu biti demokrat Joe Biden koji je ujedno i predsjednik Senata. Zanimljivo, potpredsjednik SAD-a po Ustavu nema ograničenje na dva mandata.

5,10 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama pred pobjedom


Prema predviđanjima CNN-a, Obama je odnio pobjedu i u Oregonu (7 elektorskih glasova), dok je Romney osvojio Missouri (10 elektorskih glasova). Barack Obama je odnio pobjedu u još dvije države, Iowi (6 elektorskih glasova) i Novom Meksiku (5 glasova) i sve je bliže još jednom mandatu na čelu SAD-a.

U izbornom stožeru predsjednika Obame u Chicagu vlada ogromno oduševljenje. Pristaše neprestano navijaju, dok predsjednik i dalje situaciju promatra iz sobe obližnjeg hotela. Predsjednik Obama odnio je pobjedu i u Wisconsinu (10 elektorskih glasova), dok je Romney pobijedio u Sjevernoj Karolini (15 glasova), predviđa CNN.

4,50 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney vodi 169:157

Prema predviđanjima CNN-a, Barack Obama osvojio je državu Minnesotu (10 elektorskih glasova), Kaliforniju (55), Havaje (4) i Washington (12), dok je njegov protukandidat Mitt Romney osvojio Arizonu (11 elektorskih glasova), Idaho (4) i Montanu (3). Obama je prešao u vodstvo i sad vodi sa 238 glasova ispred Romneya koji ima 191.

I dalje se vodi neizvjesna bitka u dvije "swing" države koje su označene kao ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima - Floridi i Ohiju. Trenutno predsjednik Obama vodi u obje države. Nakon 87% prebrojenih glasačkih listića na Floridi, Obama vodi s 50% glasova, ispred Romneya s 49%, ali razlika je u manje od 50 tisuća glasova.

U Ohiju, nakon gotovo 60% prebrojenih glasačkih listića, Obama vodi s 50% glasova, dok Romney ima 48%, a razlika je u nešto više od 70 tisuća glasova.

Nakon 35 posto obrađenih glasova na nacionalnoj razini, Romney vodi s 51 posto (28.314,878 glasova), prema 48 posto glasova za Obamu (26.907,527 glasova).



4,00 PO HRVATSKOM VREMENU
158:147 za Romneya


Kako javlja BBC, Romney je osvojio državu Utah, koja donosi 6 elektorskih glasova, a Obama New Hapshire koji nosi 4 pa Romney sada vodi sa 158 glasova ispred Obame koji ima 147. Kako javlja CNN, Obama je osvojio i Pennsylvaniju (20 elektorskih glasova).

Mrtva utrka vodi se u ključnoj državi Floridi. Nakon nešto više od 82% prebrojenih glasačkih listića Barack Obama vodi s 51% naprema Romneyevih 49% glasova. U još jednoj ključnoj državi, Ohiju, Obama i dalje drži vodstvo s 53% glasova, dok je za Romneya glasalo 46% birača.

Prema posljednjem izračunu do sada osvojenih elektorskih glasova u 4 sata ujutro (CET), TV mreže NBC News, Obama ima osigurana 162 glasa s prognoziranim pobjedama u 16 saveznih država, a Romney 153 glasa s prognoziranim pobjedama u 17 saveznih država, u srednjem i istočnom dijelu SAD-a.

Prema ukupnom broju osvojenih glasova na nacionalnoj razini, nakon 27 posto obrađenih listića, Romney vodi s 50 posto glasova (22.848,491 glas) prema 48 posto za Obamu (22.046,800 glasova).

3,00 PO HRVATSKOM VREMENU
Romney vodi ispred Obame 152:123, Obama vodi u Ohiu i na Floridi, Romney u Virginiji

Republikanski kandidat Willard Mitt Romney, bivši guverner Massachusetsa i jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata u povijesti SAD-a, sa 82 elektorska glasa vodi, prema podacima u 3 sata, pred Barackom Obamom, demokratskim kandidatom i aktualnim, 44. američkim predsjednikom, koji bilježi 64 elektorska glasa.

Prema predviđanjima CNN-a Mitt Romney osvojio je države Kansas (6 elektorskih glasova), Lousianu (8), Nebrasku (5), Sjevernu Dakotu (3), Južnu Dakotu (3), Teksas (38), Wyoming (3) i Mississippi (6), dok je predsjednik Obama osvojio Michigan (16), New York (29) i New Jersey (14).

Trenutno prema izlaznim anketama Romney vodi sa 152 elektorska glasa ispred Obame sa 123.

Također, prema CNN-u  Barack Obama pobjeđuje i elektore skuplja u državama Maryland (10 elektorskih glasova), Massachusetts (11) i Rhode Island (4),Connecticut (7), Illinois (20)..., a Romney u Georgiji (16), Južnoj Karolini, Kentuckyju (8), Indjani (11)...  

No, u isto vrijeme demokratski kandidat je u prednosti u Ohiju, gdje su glasači na biralištima čekali i po šest sati, te na Floridi, ključnim državama s velikim utjecajem na odluku tko će u siječnju ući u Bijelu kuću.

Nakon zatvaranja birališta u 22 savezne države u istočnom dijelu SAD-a do 20 sati po lokalnom vremenu, prvi rezultati pokazuju da predsjednik Barack Obama vodi u dvije ključne neizvjesne države Ohiu i Floridi, dok republikanski izazivač vodi u trećoj državi ključnoj za ishod izbora - Virginiji, izvijestile su američke TV mreže.



Nakon 19 posto obrađenih glasova, Obama u Ohiu vodi s 59 prema 40 posto glasova, dok u Floridi nakon 56 posto obrađenih glasova, Obama vodi s 51 posto, prema 48 posto glasova za Romneya.

U Virginiji nakon 21 posto obrađenih glasova, Romney vodi sa 57 posto, prema 42 posto glasova za Obamu.

Florida, koja ima 29 elektorskih glasova, Ohio 18, a Virginija 13, smatraju se ključnim neizvjesnim državama u kojima ni demokrati ni republikanci ne mogu unaprijed računati na pobjedu, za razliku od velike većina saveznih država, njih gotovo 40, koje po tradiciji biraju ili republikanskog ili demokratskog predsjednika.

U ukupnom broju do sada osvojenih glasova na nacionalnoj razini, nakon 6 posto obrađenih listića, Romney vodi s 51 posto (9.909,442 glasa), prema 47 posto za Obamu (9.151.887 glasova).

Budući da je u posljednjih 12 izbora kandidat koji je pobijedio u Ohiju postajao predsjednik – nešto prije 3 sata se, prema podacima koji su govorili da demokratski kandidat vodi s 56% glasova nasuprot 43% koji su pripali Romneyu – moglo reći da Amerika ima novog-starog predsjednika, Baracka Obamu.

Nakon što su se po zatvaranju birališta s istoka prema zapadu SAD-a, počeli polako kompletirati podaci s istoka zemlje, bilježila se Romnejeva prednost: Obama je u startu imao tek tri elektorska glasa, a Romney 33. Obama izborne rezultate čeka u svom stožeru – Kongresnom centru u Chicagu, najvećem zatvorenom prostoru na svijetu. Akreditirano je 3000 novinara koji su u stožer prvi i stigli. Romney rezultate čeka u stožeru republikanaca, kongresnom centru u Bostonu.

Od ukupno 538 elektorskih glasova, za pobjedu ih treba imati 270. Kandidat demokratske stranke imao je u startu sigurnih, kako se računalo, 237, a Romney 206 elektorskih glasova. Među zadnjima skupit će se, međutim, rezultati iz Kalifornije, države tradicionalno naklonjene demokratima, koja nosi čak 55 elektorska glasa.

Romney vodi među bijelcima, Obama među ostalim etničkim skupinama

Romney pobjeđuje u glasovima bijelaca, kod muških i ženskih birača, dok u svim ostalim etničkim skupinama vodi predsjednik Obama, a Romney zaostaje s velikim postotkom, prema izlaznoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u utorak nakon zatvaranja birališta u državama istočnog dijela SAD-a.

Bijeli muški birači odabrali su Romneya s oko 20-postotaka prednosti nad Obamom, dok su bijeli ženski birači glasovali za bivšeg guvernera Massachusettsa s više od 10 postotaka prednosti nad Obamom, prema anketi.

2,00 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama vodi 64:56 i kod ranih glasača u "važnom" Ohiu

Oko 60 posto ranih glasača u neizvjesnoj državi Ohio glasalo je za predsjednika Baracka Obamu, dok više od polovice birača Ohia koji su glasovali u utorak podupire republikanskog izazivača Mitta Romneya, prema najnovijoj izlaznoj anketi Reuters/Ipsos.

Ohio je među desetak američkih saveznih država koja bi se mogle prikloniti jednom ili drugom kandidatu i time odlučiti ishod predsjedničkih izbora.

CNN je objavio kako je trenutno stanje u broju elektora 64:56 za Obamu. Podsjetimo, za pobjedu ih treba najmanje 270 od ukupno 538.



1,30 PO HRVATSKOM VREMENU

Zatvorena birališta u šest saveznih država: Romney - Obama 19:3


Birališta u šest američkih saveznih država, uključujući i neizvjesnu Virginiju, zatvorena su u utorak u 19 sati po istočnoameričkom vremenu, a TV mreže počele su objavljivati prve prognoze i djelimične rezultate izbora, na temelju izlaznih anketa i početnog prebrojavanja glasova.

Georgija, Indiana, Kentucky, Južna Karolina, Vermont i Virginija prve su države na istoku SAD-a u kojima su birališta zatvorena.

Republikanski kandidat Mitt Romney osvojio je tradicionalno republikanske države Kentucky i Indianu, koje imaju osam odnosno 11 elektorskih glasova, dok je Obama osvojio demokratsko uporište Vermont (3), prema projekciji CNN-a, ABC-a, NBC-a i Fox Newsa

U Kentuckyu je nakon jedan posto obrađenih glasova prema CNN-u, Romney osvojio 69 posto a Obama 30 posto glasova.

U Indiani je nakon jedan posto obrađenih glasova, Romney osvojio 64 posto a Obama 34 posto glasova.

Prve izlazne ankete u Virginiji pokazuju potpunu izjednačenost dvojice kandidata s po 49 posto glasova za Obamu i Romneya, a isti je rezultat i u Sjevernoj Karolini. Prvi obrađeni rezultati iz Floride, pokazuju da Obama vodi s 52 prema 48 posto glasova, izvijestio je CNN.

1 SAT IZA PONOĆI PO HRVATSKOM VREMENU
Pritužbe zbog osobnih dokumenata, listića i dugih redova mogle bi odgoditi rezultate


Pritužbe na povrede glasačke procedure pojavile su u utorak od Pennsylvanije do Floride, a dugi redovi u mnogim državama predstavljaju poseban izazov za potencijalno najtješnje predsjedničke izbore u povijesti SAD-a.

Za sada nije jasno koji utjecaj brojne kontroverze, od prisutnosti promatrača izbora do instalacije softvera na aparatima za glasanje, na kraju mogu imati na izbore s kojima se završava duga i ogorčena predsjednička kampanja. Nacionalna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney izborni dan dočekali u praktično mrtvoj trci, te da ni jedan od njih nije uspio stvoriti prednost koja bi prelazila marginu greške u anketama.

Promatračke skupine izvješćuju da postoji konfuzija oko zahtjeva za identifikacijske dokumente u Pennsylvaniji, državi u kojoj Obama očekuje pobjedu, ali je Romney u posljednjih nekoliko dana u njoj vodio intenzivnu kampanju.

"Izborni dužnosnici su loše pripremljeni, oni tamo sjede i traže od ljudi osobne dokumente i šalju ih kući ako ih nemaju. Država Pennsylvanija treba se sramiti", kazala je Barbara Arnwine, izvršna direktorica Pravničkog odbora za građanska prava, na konferenciji za novinare u Washingtonu.

Sudac u Pennsylvaniji prošloga je mjeseca blokirao zakon koji zahtijeva od birača da pokažu osobne dokumente s fotografijom, koji su progurali republikanski zastupnici u parlamentu te savezne države.



Propis o identifikaciji birača u Pennsylvaniji jedan je od mnogih izbornih zakona koji su od 2011. doneseni u desecima saveznih država s republikanskom većinom u lokalnim parlamentima. Sudovi su uglavnom poništili najstrože od tih zakona ili su odgodili njihovu provedbu.

Zack Stalberg, predsjednik Odbora sedamdesetorice, promatračke skupine iz Philadelphije, je kazao da je skupina primila stotine poziva zbog "masovne konfuzije" oko zahtjeva za identifikaciju birača.

Republikanci su također imali prigovore u Pennsylvaniji. Stranka je dobila sudski nalog da vrati na posao 75 republikanskih izbornih dužnosnika u Philadelphiji, kojima je navodno zabranjen ulazak na biračka mjesta. "To je bio besraman pokušaj iz Obamine kampanje da suzbije naše legalno imenovane republikanske promatrače izbora u Philadelphiji", rekao je predsjednik Republikanske stranke u Pennsylvaniji Rob Gleason.

Dugi redovi na birališta u mnogim državama izazvali su zabrinutost da će neki birači odustati od glasovanja. O višesatnom čekanju na biralištima izvješteno je iz Floride, Virginije i Ohia, svih ključnih neizvjesnih država, kao i iz New Jerseya i New Yorka, država stradalih u prošlotjednoj super-oluji Sandy.

Čelnici udruga za građanska prava kazali su kako dugi redovi prijete da postanu međunarodna sramota za SAD.

"Kada pogledate redove koji su se danas stvorili na biralištima u mjestima kao što je Ohio, oni su duži od redova u Bagdadu i Kabulu", rekao je Wade Henderson, predsjednik Konferencije čelnika za građanska i ljudska prava.

U gusto naseljenom području Miamija, čekanje na glasanje trajalo je u rasponu od 15 minuta do više od tri sata za ispunjavanje podužih glasačkih listića. U nedjelju je na Floridi podnesena tužba zbog vremena čekanja za rano glasovanje, koje se u nekim slučajevima u subotu protezalo do šest i sedam sati.

U tužbi koju je podnijela Demokratska stranka na Floridi, kaže se da su dugi redovi u demokratima naklonjenim područjima Miamija, Browarda i Palm Beacha trebali odvratiti ili spriječiti ljude od glasovanja.

Na Floridi su neki glasački listići imali do 12 stranica jer su se birači trebali izjasniti o 11 predloženih amandmana na ustav države.

Državni tajnik Floride Ken Detzner rekao je da bi ta država s 11,9 milijuna registriranih birača mogla zabilježiti rekordan odziv.

Među problemima na floridskim biralištima su i oni studenata koji glasuju daleko od kuće.

Na Sveučilištu Središnja Florida u Orlandu, koje ima oko 58.000 studenata, mnogi studenti su morali koristiti privremene glasačke listiće, jer su im na biračkim karticama navedene kućne adrese. Novi državni zakon po prvi put zabranjuje promjenu adrese na biralištu.

O brojnim problemima izviješteno je iz New Jerseya, gdje je super oluja Sandy ostavila najteže posljedice.

"Postoji samo jedna riječ za opis iskustva u New Jerseyu, a to je katastrofa", rekla je novinarima Barbara Arnwine, navodeći da su se srušili računalni poslužitelji, od birača se tražilo dokumente koji nisu potrebni, neka su biračka mjesta otvorena kasno, a na više lokacija nije bilo glasačkih listića.



TV mreža NBC News izvjestila je u utorak da je eksperiment s email glasovanjem u New Jerseyu dao porazne rezultate. Jedan izborni dužnosnik opisao ga je kao "katastrofu" a birači se žale da teškoće s računalima blokiraju njihove pokušaje da glasuju elektronski. Lavina zahtjeva za email glasačkim listićima zatrpala je urede lokalnih dužnosnika, pa je država produljila krajnji rok za email glasovanje do petka u 20 sati, iako je rok za to glasovanje bio do utorka u 17 sati, po istočnoameričkom vremenu.

U ključnoj državi Ohio, postoje problemi s ulogom ranijih glasova. Ako su birači u Ohiu zatražili da glasuju u odsutnosti, a onda se odlučili da glasuju osobno, od njih se traži da ipak ulože prijevremeni glasački listić. Prema zakonu te države, prijevremene glasačke listiće može se prebrojavati tek 10 dana nakon izbora.

Bivši guverner Ohia, demokrat Ted Strickland, izjavio je za CNN da bi prebrojavanje tih glasačkih listića moglo odgoditi konačni rezultat izbora.
(H), PSD, L. GNJIDIĆ

"Swing" države

Neodlučne države, one za koje se do zadnjega časa ne zna kako će glasati, odlučuju o pčredsjedniku. Amerikanci ih nazivaju „swing državama“.  To su Wisconsin, Virginia, Ohio, Florida, Iowa, New Hampshire, Colorado i Nevada. Među njima su, opet, najveći izazovi Ohio, Virginia i Florida, no Ohio, sa svojih 18 elektorskih glasova, ključna je država u kojoj se „lome koplja“. O tome svjedoči podatak da su u toku kampanje oba kandidata Ohio posjetila čak 167 puta – Obama 83, a Romney, koji je i izborni dan proveo u toj državi –  85.  Ne 'tuku' se za glasove iz Ohija bez razloga - raniji izbori pokazali su da u Bijelu kuću ulazi upravo onaj kandidat koji pobijedi u Ohiju.

Romneya (p)omele oluje, Obamu debate

Uragani Isaac i Sandy  prilično su omeli kampanju r Mita Romneya: tropska oluja Isaac pobrkala mu je račune odgodivši nacionalnu stranačku konvenciju republikanaca na Floridi krajem kolovoza, a u finišu kampanje, tjedan dana prije izbora, dogodila se Sandy, uragan koji je poharao dobar dio američke istočne obale. No, dok je Obama izašao među ljude, Romney se držao 'zavjetrine'.

Obama, koji je u izbore uspješno krenuo, prva televizijska debata s protukandidatom Romneyem u anketama je ozbiljno poljuljala. Njegov nastup ocijenjen je sporim, docirajućim, 'profesorskim', za razliku od Romneya koji nije komplicirao – govorio je jednostavno i djelovao pristupačno.

Stvari su za demokrate donekle popravile debate njihova potpredsjedničkog kandidata Joea Bidena i republikanca Ricka Perryja, a i sam Obama je u drugoj televizijskoj debati popravio dojam, a time i anketne rezultate.

Mrtva trka u prvom glasanju

U mjestu Dixville Notch u New Hampshireu s deset birača i stopostotnom izlaznošću na izbore, izbori su otvoreni neposredno nakon ponoći na početku izbornog dana i rezultat je – prvi put od izbora 1960. godine, otkako se kreće glasati nakon ponoći – jednak broj glasova, po pet demokratskom i republikanskom kandidatu.Ishod glasanja posve je neočekivan budući da gradić ima dva registrirana demokrata, trojicu republikanaca i petoricu nezavisnih. Ispostavilo se da se 'po jutru dan poznaje', i da je glasački dan najvećim dijelom bio mrtva trka. No, još je jedan gradić u New Hampshireu uveo običaj glasanja u ponoć, no tamo nipošto nije bilo mrtve trke - Obama je dobio 23, Romney 9 glasova. New Hamshire ima, inače, četiri elektorska glasa.

Rani izbori

Na rane izbore u SAD-u je izašlo 30 milijuna Amerikanaca. Izlazak na izbore i prije izbornoga dana promovira se kako bi glasalo što više ljudi. Radi promoviranja ranih izbora vlastitim primjerom Obama je glasao još 25. listopada. Romney se držao izbora u regularnom terminu, 6. studenog.

Lidija GNJIDIĆ

Izborna pravila

Predsjednički izbori u SAD-u nisu neposredni, već se biraju izbornici za izborni kolegij (Electoral College). Kandidat, koji osvoji najmanje 270 glasova u izbornom kolegiju postaje predsjednikom SAD-a. Ukoliko nitko od kandidata ne osvoji potrebnu većinu, predsjednika bira američki kongres.

Na položaj predsjednika može biti izabran svaki državljanin SAD-a koji je rođen u SAD-u, kome sudski nije oduzeto pravo glasa (nije kažnjavan) i koji je navršio 35 godina života.

Izbori za predsjednika SAD-a odvijaju se posredno preko izbornika u svakoj državi zasebno. Onaj kandidat koji osvoji najveći broj glasova u pojedinoj državi, dobiva sve predviđene izbornike, tzv. elektore (broj elektora po državama je na slici). Ukupno je 538 elektora.



Jedna država je jedna izborna jedinica, pa stoga vrijedi većinski izborni sustav. Svaka američka savezna država nosi između 3 i 55 elektoralnih glasova. Raspodjela izbornika svake države ovisi o omjeru stanovnika prema ukupnom stanovništvu SAD-a.

Svaka država bira onoliko izbornika koliko poslanika ukupno ta država šalje u Senat i Predstavnički dom. Izbornike imenuje stranka i oni tradicionalno glasuju za kandidata svoje stranke - čak iako pravno nisu obvezni to učiniti. Nakon što građani daju svoje glasove za izbornike, izbornici glasuju u svakoj državi; pobjednik nakon glasovanja u državama dobiva sve glasove koje ta država ima. Zbog tog postupka moguće je da kandidat koji je dobio najviše glasova građana, doživi fijasko od izbornika; u prošlom stoljeću to se dogodilo tri puta.

Iako se natječe niz kandidata, u političkoj praksi relevantni kandidati su samo iz Demokratske stranke i Republikanske stranke. Američki većinski izborni sustav stvorio je dvostranačje, u kojem samo na lokalnoj razini uspijevaju nezavisni kandidati ili kandidati trećih stranaka. U američkim predsjedničkim izborima uloga trećih kandidata je marginalna, osim na predsjedničkim izborima 2000.

Predsjednik se bira na 4 godine i može biti izabran za još samo jedan mandat. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je šef države i šef vlade. On sam bira suradnike, resorne ministre, a koji su za svoj rad njemu odgovorni. Predsjednik je šef savezne izvšne vlasti, a ujedno je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga SAD-a. On zaključuje međunarodne ugovore za koje je potrebna suglasnost Senata.

Izvor: WIKIPEDIA

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/barack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi-184608 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b2904b004888a04706357bb4fcaed95c1991520 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Barack+Obama+po+drugi+put+izabran+za+predsjednika+SAD-a%3A+Najbolja+smo+nacija+na+svijetu%21%3B+Romney+nazvao+Obamu+i+%C4%8Destitao+mu+na+pobjedi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbarack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi-184608 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbarack-obama-po-drugi-put-izabran-za-predsjednika-sad-a-najbolja-smo-nacija-na-svijetu-romney-nazvao-obamu-i-cestitao-mu-na-pobjedi-184608 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => AFP [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UTRKA ZA BIJELU KUĆU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetUTRKA ZA BIJELU KUĆU

Barack Obama po drugi put izabran za predsjednika SAD-a: Najbolja smo nacija na svijetu!; Romney nazvao Obamu i čestitao mu na pobjedi

Piše PSD.
7. studenog 2012. - 06:25
9.00 PO HRVATSKOM VREMENU
Obama: najbolje tek dolazi

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je u pobjedničkomgovoru u Chicagu najavio da će raditi na prevladavanju podjela uSjedinjenim Državama poručivši da najbolje za njegovu zemlju tek dolazi.

"Večeras na ovim izborima, vi, američki narod, podsjetili stenas da smo, iako je naš put bio težak a naše putovanje dugo, ustali iizborili se ... i u našim srcima znamo da za Sjedinjene Države najboljetek dolazi", rekao je Obama u polusatnom pobjedničkom obraćanju burnopozdravljen u izbornom stožeru u Chicagu.


Obama je oko dva sata ujutro po lokalnom vremenu pred tisućestranačkih aktivista koji su skandirali "još četiri godine" i mahaliameričkim zastavicama izašao u pratnji supr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:46