StoryEditor

Ban Ki-moon pozvao na odlučnu akciju protiv IS-a

Piše PSD.
17. rujna 2014. - 01:17
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u utorak na odlučnu akciju protiv Islamske države (IS) koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije.

"Pozivam međunarodnu zajednicu i sve utjecajne zemlje da dobro promisle i odlučno djeluju, vodeći računa o zaštiti civila", rekao je Ban.

On nije rekao koje korake očekuje da će zemlje članice poduzeti, ali je pohvalio nedavne američke zračne napade na aktiviste Islamske države. Cilj napada je bila pomoć opkoljenim civilima u Iraku.

Ban je istaknuo da su ekstremisti IS-a prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti, kao što je ranije ocijenilo Vijeće sigurnosti. Glavni tajnik je rekao da očekuje da će UN preuzeti vodeću ulogu u borbi protiv ekstremista.

Diplomati UN-a sumnjaju da će Vijeće sigurnosti odobriti zračne napade na Siriju, jer se vjeruje da će Rusija, saveznica Sirije, uložiti veto na taj prijedlog.

Američki predsjednik Barack Obama će predsjedati sastankom Vijeća sigurnosti 24. rujna kada se očekuje usvajanje rezolucije o stranim borcima koji podržavaju Islamsku državu.


H, FOTO: AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 23:55