StoryEditor
Svijet‘NITKO SE NE JAVLJA‘

Autoservis nudi plaću od 3.000 eura i radni tjedan od četiri dana, svejedno ne može pronaći radnike: ‘Tražim ih već dvije godine‘

Piše PSD
3. veljače 2022. - 23:06

Autoservis u Austriji, u Koruškoj, ne može pronaći radnike iako nudi plaću od 3.000 eura i radni tjedan od samo četiri dana, prenosi Telegraf.

Aleksandar Vrusnig​, 37-godišnji vlasnik auto-servisa, trenutno ima pet zaposlenika, a za još dvoje ljudi traga već duže vrijeme.

- Nudim da rade četiri dana u tjednu, odnosno 30 sati, a dajem istu plaću i isplaćujem 1.000 eura kroz kolektivni ugovor, ali se nitko ne javlja. Pitam se kako više motivirati radnike - rekao je mladi Austrijanac, prenosi Telegraf.

Pandemija je dovela do manjka obučenih radnika na tržištu, pogotovo zanatlija, pa je poslodavcima sve teže pronaći zaposlenike.

- Čini mi se da je sve više radnika koji shvaćaju da mogu raditi manje i imati više slobodnog vremena. Ja radnike tražim već dvije godine, bilo je njih par, ali se nisu dugo zadržali. Ni situacija u drugim servisima nije ništa bolja. Malo je mladih, obučenih ljudi, i gotovo se nitko ne javlja na oglase - rekao je Aleksandar za lokalne medije.

I u Beču fali kvalificiranih radnika.

Oko 60 posto tvrtki je pogođeno, jer na tržištu ne mogu da pronađu radnike kakvi su im potrebni.

Aleksandar se suočava s još jednim velikim problemom. Radnici dođu kod njega, prođu obuku, nauče posao i onda odu raditi u veće firme.

- Ovdje dolaze samo kako bi pokupili znanje i onda odu u veći sustav - požalio se Aleksandar Vrusnig za Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 19:20