StoryEditor
SvijetKlaudia Tanner

Austrijska ministrica obrane: U Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu mora se računati na moguće konflikte

Piše PSD
16. prosinca 2021. - 15:01

Austrijska ministrica obrane Klaudia Tanner ističe da je situacija na Zapadnom Balkanu i dalje stabilna, ali da se, zbog aktualne situacije, mora računati na moguće konflikte.

Tanner je time ukazala na razvoj situacije u Bosni i Hercegovini, gdje je Austrija sa 180 vojnika prisutna u međunarodnoj misiji EIFOR-a.

Trenutno, kaže, nema posljedica po vojne zadatke, ali se sigurnosno-političko stanje neprestano prati, rekla je ona na virtualnom sastanku s kolegama Centralnoeuropske obrambene suradnje (CEDC), kojoj pripadaju i Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, izvijestio je Tanjug, a prenosi Al Jazeera.

image
Klaudia Tanner govorila je na virtualnom sastanku Srednjoeuropske obrambene suradnje kojoj pripadaju i Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska
AFP

Skupu su prisustvovali, kako se navodi u priopćenju, i ministri obrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova.

Austrija od siječnja preuzima predsjedavanje CEDC-om.

Tanner je na sastanku izrazila spremnost Austrije da podrži trupe Europske unije za brzo djelovanje.

Prema njenim riječima, takve trupe bi bile potrebne za podršku prevencije konflikata, pružanje humanitarne pomoći, kao i za provođenje vremenski ograničenih operacija, kao što su mjere evakuacije, prenosi Al Jazeera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2022 21:07