StoryEditorOCM
SvijetSajam u Beču

Austrijanci lani u Lijepoj našoj ‘ostavili‘ milijardu i 275 milijuna eura: mi smo im među tri top destinacije

Piše Milena Budimir
16. ožujka 2023. - 18:40

Hrvatska je zemlja partner na tek otvorenom austrijskom turističkom sajmu Ferien-Messe u Beču. Jedan je to od najvećih međunarodnih turističkih sajmova za poslovnu i široku publiku, a biti će otvoren do 19. ožujka. Organizator očekuje oko 160 tisuća posjetitelja, a uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača svoju će ponudu, u sklopu hrvatskog štanda, predstavljati 21 hrvatski suizlagač među kojima su hotelijeri, agencije, prijevoznici, ali i turističke zajednice.

image
Htz/mint/

Ceremoniji otvorenja sajma prisustvovali su i Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, Branimir Tončinić, direktor Predstavništva HTZ-a u Austriji, Michael Duscher, poslovođa Turističke zajednice Nizinske Austrije, Phillies Ramberger, predsjednica Austrijske udruge za turizam i Martin Winkler, predsjednik turističkog koncerna "Austrijski turistički ured", dok su sajam otvorili Robert Seeber, predsjednik Sekcije za turizam i slobodno vrijeme pri Austrijskoj gospodarskoj komori i Susanne Kraus-Winkler, državna tajnica za turizam Austrije.

image
Htz/mint/

Naša je ministrica Brnjac razgovarala s državnom tajnicom Kraus Winkler o pozitivnim efektima ulaska RH u eurozonu i Schengen, kao i o svim strateškim aktivnostima koje Hrvatska za svoj turizam poduzima.

Austria nam je važno tržište, jer, primjerice lani su Austrijanci po broju dolazaka i noćenja zauzeli visoko treće mjesto.

image
Htz/mint/

- Ono što nas posebno veseli su rekordni rezultati u dosadašnjem dijelu 2023. godine u kojem je ostvareno 21 posto više dolazaka i 29 posto više noćenja uspoređujući podatke s istim razdobljem 2019. godine - poručuju iz Ministarstva.

Prema zadnjem izvještaju Europske putničke komisije (ETC) čak 74 posto Austrijanaca namjerava putovati u sljedećem razdoblju, a u top tri destinacije im je upravo Hrvatska.

image
Htz/mint/

- Zato se i u Beču predstavljamo u punom sjaju, sa svime onime što nudimo diljem Lijepe naše i ne manje važno kroz cijelu godinu. Hrvatsku predstavljamo kao zemlju iznimne prirodne baštine, jedinstvene kulture i običaja, stoga su s nama Ansambl Lado i rapski samostreličari, ali i destinaciju iznimne enogastronomske ponude radi koje su s nama i naši poznati chefovi. Hrvatsku također predstavljamo kao destinaciju kvalitetne smještajne ponude i sadržaja, idealnu za obiteljska putovanja, kakva Austrijanci i najviše preferiraju, kao i za aktivni odmor i kraća putovanja izvan ljetne sezone - kazala nam je ministrica.

image
Htz/mint/
image
Htz/mint/

- Ovaj nastup i predstavljanje Hrvatske kao zemlje partnera dolazi u pravom trenutku jer je interes za putovanjima u Austriji na vrlo visokoj razini, a naša se zemlja nalazi među omiljenim inozemnim destinacijama Austrijanaca. Navedeno potvrđuje i odličan odaziv hrvatskih suizlagača koji će ovom prilikom predstaviti svoju ponudu brojnim poslovnim partnerima, kao i općoj publici koja će u narednim danima posjetiti sajam u Beču - kazao nam je prvi čovjek HTZ-a Kristjan Staničić.

image
Htz/mint/

Posjetitelji Sajma uživali su u cooking showu Stanislava Briškoskog koji je predstavio istarske delicije s naglaskom na pljukance, šparoge, tartufe i kozice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 19:58