StoryEditorOCM
Svijetnapokon mir?

Armenci se predali u Nagorno Karabahu: počinju pregovori o povratku regije u sastav Azerbajdžana

Piše Hina
20. rujna 2023. - 12:18

Etnički Armenci u azerbajdžanskoj odcijepljenoj regiji Gorski Karabah pristali su u srijedu na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli deseci i ozlijeđene stotine.

Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa.

Samoprozvana "Republika Artsak" rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva od 13 sati po lokalnom vremenu u srijedu.

"Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre", rečeno je.

"Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Gorskom Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. rujna 2023. godine."

Ministarstvo obrane Azerbajdžana potvrdilo je u srijedu da je postiglo sporazum o prekidu vatre s etničkim armenskim snagama u planinskoj regiji Gorskog Karabaha naseljenoj etničkim Armencima.

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale "položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati", a svo oružje i tešku opremu predati azerbajdžanskoj vojsci.

Ruske mirovne snage Azerbajdžanu su prenijele apel karabaških Armenaca za prekid vatre.

Azerbajdžan je započeo svoju operaciju protiv Gorskog Karabaha u utorak nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je Baku rekao, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbajdžan izolirao.

Baku je zahtijevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, također raspuste prije bilo kakvih razgovora o budućnosti regije koju Azerbajdžan želi u potpunosti integrirati te da polože oružje i razoružaju se.

Gorski Karabah je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 05:38