StoryEditorOCM
Svijettraže se krivci za gubitak bundesrata

Angela na udaru

Piše PSD.
16. svibnja 2010. - 10:47

Kao da napadaju političkog protivnika, njemački liberali ovih su se dana okomili na kancelarku Angelu Merkel i svoga koalicijskog partnera CDU/CSU. Vodeći političari FDP-a kancelarki predbacuju nedjelotvornost i bezidejnost. Štoviše, šef liberala u južnonjemačkoj pokrajini Baden-Württemberg Hans-Ulrich Rülke usudio se izjaviti da se Merkel raduje tome što je izgubila većinu u gornjem domu parlamenta Bundesratu.

Zbog dramatičnog nedostatka političkog vodstva i njezina odgađanja unedogled prijeko potrebnih poreznih i zdravstvenih reformi, a samo da bi ugodila svim suprotstavljenim stranama, liberali u Angeli Merkel vide najodgovorniju osobu za gubitak vlasti crno-žute koalicije u Sjevernoj Rajni i Westfaliji.

– Za strategiju kakvu je pokazala posljednjih tjedana Angela Merkel, često je vrlo praktično ako nemate većinu u Bundesratu − kazao je Rülke. Ostane li kancelarka pri svojoj strategiji neodlučnog preživljavanja, uvjeren je liberal Rülke, koaliciji demokršćana i liberala prijeti poraz i na izborima u Baden-Württembergu početkom iduće godine, što bi bio svojevrstan presedan s obzirom na to da je to tradicionalna utvrda demokršćana.

FDP očito zbog Angelina neprihvaćanja poreznih olakšica postaje sve nervozniji i nezadovoljniji, jer nije u mogućnosti ostvariti jedno od svojih središnjih predizbornih obećanja. Krivac je jasno identificiran, te se sada pokušava kancelarku Merkel prezentirati kao političarku koja voli najavljivati, ali nije u stanju i realizirati ključne projekte.

Nakon poraza na izborima u Sjevernoj Rajni i Westfaliji, gdje će vlast, prema svemu sudeći, preuzeti nova koalicija na čelu s Hannelore Kraft (SPD), berlinska koalicija CDU-a i FDP-a izgubila je na potpori i na državnoj razini. Posebno je dramatična situacija za liberale. Samo sedam posto građana u ovom bi trenutku svoj glas dalo FDP-u, što je gotovo prepolovljeni rezultat prošlih parlamentarnih izbora. Stranka Zelenih, sa čak 17 posto aktualne potpore glasača, ostvaruje svoj najbolji rezultat u povijesti.

edi zelić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:13