StoryEditorOCM
Svijetna crnoj listi

Amerikanci uveli sankcije beogradskoj tvrtki zbog pomaganja Kremlju: ‘Nabavljali su mikroelektroniku za rusku vojsku‘

Piše vijesti sd
21. srpnja 2023. - 08:22
A Russian S-300 anti-aircraft missile system is seen during a rehearsal parade within the framework of the Independence Day celebrations at the Fort Tiuna in Caracas on July 3, 2023. (Photo by Federico PARRA/AFP)Federico Parra/Afp

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država jučer je ažuriralo svoju listu sankcija, ovog puta sa blizu 120 pojedinaca i tvrtki zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Među njima se našla i jedna beogradska tvrtka, "MCI Trading" d.o.o.

U priopćenju američkog ministarstva navedeno je kako je ova firma pomogla ruskoj tvrtki "AK Microtech" u nabavi visokotehnološke opreme od proizvođača iz Azije, Europe i sa Bliskog istoka.

"Društvo sa ograničenom odgovornošću AK Microtech je tvrtka sa sjedištem u Rusiji koja je specijalizirana za prijenos strane poluvodičke tehnologije ruskim kompanijama za proizvodnju mikroelektronike, uključujući subjekte koji osiguravaju mikroelektroniku ruskoj obrambenoj industriji. Određeni broj tih krajnjih korisnika nalazi se na Listi posebno određenih državljana i blokiranih osoba Trezora, kao i na listi entiteta Ministarstva trgovine", navodi se u obrazloženju američkog ministarstva.

Vlasnik beogradske firme je Ivan Cvetić. "AKM koristi neruske posrednike da zamagljuje ruske primatelje. Jedan od takvih posrednika je srpska firma MCI Trading DOO Beograd Palilula (MCI), koja je pomogla AKM-u da nabavi visokotehnološke artikle od proizvođača iz Azije, Europe i Bliskog istoka. MCI je također isporučio desetke pošiljki AKM-u od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine", pojašnjeno je dalje u službenom obrazloženju.

Sankcije su samo jedan dio napora američke vlade da zaustavi rusku nabavu kritične robe i tehnologije. SAD rade s partnerskim vladama i privatnim sektorom na identifikaciji i ometanju mreža utaje, a akcije koje se danas poduzimaju dopunjuju ove zajedničke napore.

U suradnji s partnerima, Ministarstvo financija će koristiti sve raspoložive alate, uključujući sankcije, kako bi spriječilo Rusiju da nabavi osjetljivu tehnologiju koja joj je potrebna da nastavi svoj rat punog razmjera protiv Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 22:48